Astăzi, marți, 27 ianuarie 2015, la ora 16,30 are loc la  Centrul Cultural German din Brașov, de pe strada Lungă nr. 31 etaj 1, vernisajul unei interesante Expoziţii de ilustrație contemporană și benzi desenate din Germania.

     Acest mod de exprimare plastică se bucură de ani de zile de un mare succes în Occident, reviste de mare tiraj, publicaţii de sine stătătoare, dar şi filme de animaţie şi chiar artistice având ca suport benzile desenate şi ilustraţiile adecvate.

    Pentru a vă face o idee la ce nivel s-a ajuns în cea mai puternică ţară de pe bătrânul continent, vă invităm stimaţi  pasionaţi ai acestui modern gen de artă să  treceţi pragul expoziţiei.

Două secțiuni atactive

  Aşa după cum ne-a informat conducerea instituţiei amintite, Centrul Cultural German Brașov găzduiește începând de astăzi o expoziție structurată pe  două secțiuni; pe de o parte se găseşte  o colecție de 65 de ilustrații de la Muzeul de Carte  Ilustrată din Troisdorf, iar pe de altă parte, o serie de cărți cu benzi desenate publicate în ultimii ani.

Expozitia de ilustrație, concepută de Goethe Institut în colaborare cu Muzeul  din Troisdorf,  oferă privitorilor  o incursiune în opera a 13 ilustratori germani importanți. Pe lângă artişti de  renume internațional sunt prezentați și  colegi mai tineri, ale căror lucrări oglindesc cele mai noi tendințe în ilustrația de carte germană.

     Cei interesaţi, mai ales tinerii cu har la desen şi pictură, vor putea admira lucrări ale unor  artiști ca Jutta Bauer, Rotraut Susanne Berner, Nadia Budde, Klaus Ensikat, Wolf  Erlbruch, Jacky Gleich, Nikolaus Heidelbach, Sybille Hein, Janosch, Karoline Kehr, Axel Scheffler, Philip Waechter și Katja Wehner.

     Este interesant de semnalat faptul că fiecare dintre cei enumeraţi mai înainte  a fost invitat  să-şi aleagă  doar cinci lucrări dintr-una din cărțile ilustrate de ei și, totodată, să-și motiveze alegerea cu un scurt text argumentativ. În acest fel, expunerea publică  face posibilă o întâlnire inedită cu amintiţii creatori.

Imagini  expresive

Potrivit organizatorilor,  expoziția ce se vernisează astăzi  demonstrează calitatea  și complexitatea remarcabilă a ilustrației germane. Lucrările adunate aici acoperă un spectru larg de tehnici de  lucru, de la acuarela şi colaj, până la experimente digitale.

 Uneori, viziunea artistului este voit naivă, alteori sceptică, provocatoare sau elaborată.  Anumiţi  artiști se joacă cu lumi imaginare și întruchipări din vis, alții deformează ilar și straniu realitatea. Aşa se face că imagini expresive, intens colorate, se găsesc  alături de ilustrații liniștite și subtile.

Toate lucrările  însă transmit un mesaj generos, dovedind cu prisosinţă harul şi meşteşugul realizatorilor.

      De reţinut că perioada de expunere pentru această secţiune  ţine până la fínele lunii februarie a.c., ilustraţiile putând fi admirate de  luni până vineri, între orele 11,00 – 16,00.

. .

                                                       25 de comicsuri

 

     A doua secţiune  cuprinde, aşa cum arătam, o seria de cărți cu benzi desenate.Mai exact, este vorba de o selecție de 25 de comicsuri apărute în Germania între 2007 și 2012, ale unor  autori precum Anke Feuchtenberger, Henning Wagenbreth, Flix, Mawil sau Scharwel.

    Aşa cum multă lume ştie, activitatea autorilor de benzi desenate a fost şi este extrem de  activă. S-au  format  asociații de desenatori care publică la edituri proprii sau editează antologii, sunt reprezentați la festivaluri internationale și își expun lucrările  în muzee, cluburi și galerii de artă. Dinamica revigorantă a culturii benzilor desenate germane se reflectă și în multitudinea de abordări stilistice ale diferitelor publicații.

Această secţiune  este deschisă  între 27 ianuarie şi  6 februarie 2015, de luni până vineri, între 11,00 şi 16,00.

Workshop de ilustrație pentru elevi și studenți

      În finalul articolului facem publică  o informaţie practică pentru tinerii cu înzestări plastice din judeţul Covasna. În cadrul acestui eveniment cultural se va organiza marţi, 3 februarie 2015, începând cu  ora 10,00, un workshop de ilustrație adresat elevilor și studenților, coordonat de Sebastian Opriță, de la Clubul ilustratorilor.

    Înscrieri și informații la tel. 0268.473.104 (Departamentul de cultură) sau pe [email protected].

    Mult succes!

                                                                                                Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail