Covăsnenii sunt invitaţi să stingă luminile pentru a marca în acest fel participarea la evenimentul internaţional „Ora Pământului”.

Asociaţia de Tineret ECOU organizează sâmbătă, 31 martie, începând cu ora 20:30, cea de a VI-a ediţie a pro­gramului internaţional „Ora Pămân­tului”, la Sfântu Gheorghe. Tinerii Asociaţiei Ecou vor ieşi în Parcul Central cu chitări şi caiete de cântece în limbile română, maghiară şi en­gleză, adresând invitaţia întregii co­munităţi din Sfântu Gheorghe  de a lua parte, timp de o oră, la o serată fără curent electric.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei, dat publicităţii ieri, Sfântu Gheorghe se află printre oraşele din prima linie în susţinerea evenimentului global. În 2008, oameni şi instituţii din Sfântu Gheorghe au stins luminile, ocazie cu care au fost organizate “petreceri la lumina lumânării” în mai multe locuri publice din oraş. Din 2009, oficialităţile au preluat ideea, şi Sfântu Gheorghe a fost printre primele 10 oraşe din România participante la evenimentul “Ora Pământului”, în care s-a stins oficial iluminatul public, timp de oră.

„Un oraş tânăr, ca spirit”

Conform sursei citate, anul acesta, invitaţii speciali ai evenimentului sunt soprana Felicia Filip şi regizorul Cristian Mihăilescu. „În primul rând suntem susţinătorii acestei iniţiative încă de la prima ediţie pentru că, în acest moment în care mulţi dintre cetăţenii planetei au exacerbat termenul de “eu” vis-a-vis de “noi”, trebuie să conştientizăm măcar o oră pe an că navigăm pe o navă intergalactică, împreună. Nava aceasta trebuie alimentată, administrată şi înfrumuseţată cu sufletele şi cu grija noastră. Nu întâmplător venim la Sfântu Gheorghe, un oraş care dovedeşte prin curăţenia şi ordinea ce domnesc aici că ora pământului se multiplică în 24 de ore, în fiecare zi din an. Sfântu Gheorghe este, poate, cel mai tânăr oraş, ca spirit, din ţară”, a declarat celebrul regizor Cristian Mihăilescu.

Evenimentul se bucură de sprijinul Unităţii Militare Vânători de Munte din Sfântu Gheorghe, care va pune la dispoziţie torţele ce vor lumina serata.

În 2007, autorităţile şi locuitorii orasului Sydney au luat poziţie faţă de ameninţarea pe care o reprezintă încălzirea globală. Peste 2 milioane de persoane au luat parte la iniţiativă prin stingerea luminilor locaţiilor şi/sau prin deconectarea tuturor aparatelor aflate în stand-by. Evenimentul s-a numit Earth Hour şi a constituit un mesaj puternic privind nevoia de acţiune conjugată a oamenilor, în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie. Exemplul a atras atenţia întregii planete, iar din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail