Pregătirile pentru festivalul de arte contemporane pulzArt, care va avea loc în perioada 13-16 octombrie, și unele dintre inițiativele sale în comunitate și în spațiul public sunt deja în plină desfășurare la Sfântu Gheorghe.
Knop Ildikó (organizator principal), Szonda Szabolcs (literatură), Páll Gecse Ákos (teatru și muzică) și Kolumbán Zenge (ateliere) au prezentat într-o conferinţă de presă invitații şi atelierele celei de-a opta ediții pulzArt.
Unul dintre programele publice și comunitare, inițiativa „Patrula de timp” a lui János Sugár, se deplasează deja prin oraș sub forma unei rulote și va colecta povești de la trecători între orele 16 și 19. Duminică v-aţi putut întâlni cu caravana în parcarea Sepsi Value Centre, luni în cartierul Ciucului, marți în Piața Agroalimentară, miercuri în cartierul Gării și joi în Piaţa Centrală. Dacă doriți să citiți poveștile spuse, le puteți citi pe 15 octombrie sub forma unui ziar în spațiul expozițional MAGMA, de la ora 16:00, și vă puteți întâlni cu Sugár János, care va fi intervievat de Bezsenyi Tamás.
Literatură
Directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs, a prezentat invitații literari. Cei trei scriitori care vin la cel de-al 8-lea pulzArt au în comun faptul că au o puternică sensibilitate socială și sunt preocupați de diferite aspecte ale realității. Din acest punct de vedere, ei sunt, de asemenea, legați de motto-ul festivalului din acest an, reinventare, deoarece în timpul discuțiilor îi putem întreba cum descriu în operele lor literare această realitate în schimbare rapidă și foarte complexă care ne înconjoară la nivel social sau chiar politic.
„Seria de întâlniri literare se deschide cu Szvoren Edina, una dintre cele mai originale și respectate scriitoare de povestiri din literatura maghiară contemporană. Observarea şi percepţia extrem de acută a realității cotidiene, şi sensibilitatea cu care reușește să o exploreze cu atâta profunzime fac ca proza ei să fie cu adevărat unică. Este un observator atent al celor marginalizați, iar lucrările sale au fost traduse în șapte sau opt limbi străine”, a declarat Szonda Szabolcs. Publicul celei de-a 8-a ediții a pulzArt o poate întâlni joi, în ziua deschiderii, la ora 17:30, în cafeneaua Zamat, unde va sta de vorbă cu istoricul literar Pieldner Judit, dar va avea loc și o lecție extraordinară de literatură la Colegiul „Székely Mikó” și la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”.
Vasile Ernu este un creator aparte al literaturii române contemporane, nu doar scriitor, ci și politolog, cu multă muncă de teren și cercetare pentru opera sa literară. Articulația constantă a identității de sine este tema de bază a tuturor lucrărilor sale, iar colecția sa de debut, „Născut în URSS”, dă tonul întregii căutări a identității de sine și a unei patrii. Așadar, așteptați-vă la o discuție animată vineri, la ora 18:00, la cafeneaua Zamat, cu întrebări din partea scriitorului Andrei Dósa, el însuși foarte preocupat de căutarea de sine și de problemele de identitate.
Seria de întâlniri literare va fi încheiată de scriitorul Jászberényi Sándor, care locuiește în prezent la Cairo, dar care este prezent în mod constant la marile evenimente mondiale în calitate de jurnalist și corespondent de război. „Cel mai recent, el a relatat din teatrul de război ucrainean, așa că este deosebit de interesant să vedem cum experiențele sale, unele chiar traumatice, se reflectă în ficțiunea sa”, a rezumat Szonda Szabolcs. În cadrul întâlnirii de la Biblioteca Județeană „Bod Péter”, sâmbătă, de la ora 18:00, va fi intervievat de Szabó Miklóssi István, scriitor din Sfântu Gheorghe.
Teatru, marionete și muzică
Páll Gecse Ákos, inițiatorul programelor de teatru, teatru de păpuși și muzică, a prezentat artiștii invitați. Acesta a declarat că în alegerea programelor a dorit să se asigure că lucrările prezentate sunt inspirate, inovatoare și că depășesc limitele artelor. Totodată, toate producțiile de teatru vor fi prezentate pentru prima dată în România.
Strangeface Theatre Company, o echipă engleză de păpușari, aduce două producții foarte intime. Ambele reprezentații non-verbale vor fi prezentate de câte zece ori, dar fiecare va fi prezentată pentru doar zece participanți, care vor primi căști. În timp ce „Beached” este recomandat în principal familiilor sau grupurilor organizate de copii cu vârste de peste 5 ani, glumele din „Spaced” sunt mai accesibile școlarilor și adulților.
Regizorul iranian Nassim Soleimanpour a scris în urmă cu 12 ani drama „Iepurele alb, iepurele roșu”, care este revoluționară din toate punctele de vedere: fără regizor, fără decor, fără recuzită, fără repetiții, actorul primește scenariul pe scenă și se spune o poveste între scriitor, interpret și public. Acest teatru experimental va fi interpretat în premieră de Pálffy Tibor, urmat de Claudia Ardelean, Kónya Ütő Bence și Ferenczi Pál Gyöngyi.
Invitatul principal al celei de-a 8-a ediții a pulzArt vine din Belgia. „Miet Warlop este un nume destul de important în arta contemporană, mai ales prin intermediul performance-urilor și instalațiilor sale. În urmă cu 11 ani a creat performance-ul Springville, care a făcut un turneu în întreaga lume. Anul trecut, l-a readaptat, adăugând diverse elemente de instalație și de spectacol și reflectând într-un mod amuzant asupra laturii disfuncționale a societății”, a declarat Páll Gecse Ákos.
În deschiderea celei de-a 8-a ediții a pulzArt, trupa Fazer din Germania va cânta jazz contemporan, ușor de digerat, cu precizie germanică, în timp ce în concertul de închidere va fi prezentată muzica soul electronică, jazzy, cu influențe trip-hop, a britanicilor de la Noya Rao. Petrecerile vor avea loc în cafeneaua Zamat, unde vor fi invitați oaspeți din Franța și Croația. Vineri seară, Hugo Kant va cânta live la flaut, amestecând sunete incitante cu muzica sa trip-hop, cu influențe de jazz și world music. Sâmbătă, producătorul de dub și dubstep Egoless, care a realizat lucruri deosebite în propriul său gen la nivel mondial, va cânta la contrabas în timpul live act-ului.
Ateliere de lucru
Kolumbán Zenge a prezentat cele patru ateliere din cadrul celei de-a 8-a ediții pulzArt, unde arta întâlnește știința în spiritul motto-ului festivalului, reinvent. Printre artiștii străini, Russell Dean, păpușar al Companiei de Teatru Strangeface, va susține un atelier de creație de măști pentru profesioniști, pentru care mai sunt disponibile cinci locuri, la care se pot face înscrieri. În cadrul atelierului Reborn Plastic al grupului Mediator din Pécs, participanții vor recicla plasticul la fața locului și vor confecționa diverse obiecte utilitare din acesta. Sesiunile de grup sunt deja complete, dar vă puteți înscrie în continuare la sesiunile individuale. În cadrul atelierului ReInvent Symbols, puteți imprima linogravuri pe haine cu ajutorul lui Jánosi Ágnes-Anikó, designer vestimentar, și Ilyés Réka, artist grafic.
„Acesta este unul dintre cele mai interesante ateliere pentru copii și adulți deopotrivă. În cadrul Young Engineers Lego Challenge, puteți construi roboți și instrumente de desen. Ca parte a provocării, ei vor trebui să asambleze cât mai multe structuri, turnuri și poduri solide, dar va exista și o Roată a Norocului Lego pentru a testa ce elemente să folosească pentru a construi fiecare obiect”, a rezumat Kolumbán Zenge cel de-al patrulea atelier.
Film
În cele din urmă, programul de film a fost prezentat de Knop Ildikó. „The Importance of Being an Architect”, un film documentar italian subtitrat în limba română, explorează realitățile și viziunile lumii post-Covid din perspectivă arhitecturală, în timp ce „Noise”, un scurtmetraj realizat de artiști locali, abordează relația dintre arhitectură și artă. După proiecții, la Cinema Arta va avea loc o discuție cu arhitecții Török Áron, László Bordás Szabolcs și Zsigmond Pál, precum și cu creatorii scurtmetrajului „Noise”: regizoarea și actrița Vass Zsuzsanna, coregrafa și interpreta Bezsán Noémi și actorul și muzicianul Kónya Ütő Bence.
Bilete se găsesc la Casa Municipală de Bilete din Piaţa Libertăţii nr. 1 (lângă teatru), dar şi online pe eventim.ro. Programul complet al festivalului e disponibil pe site-ul pulzart.ro.
www.sfantugheorgheinfo.ro