Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe organizează cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, printre invitaţii din acest an numărându-se şi formaţii din Republica Moldova.
Preşedinta asociaţiei, prof. Maria Peligrad, a declarat că festivalul se va desfăşura şi în acest an în două etape, prima cuprinzând micro concerte susţinute de copii de la grădiniţele şi şcolile din Sfântu Gheorghe, iar cea de-a doua, un spectacol de gală, cu invitaţi din ţară şi de peste hotare.
„Prima etapă, finanţată de Consiliul Judeţean Covasna, cuprinde micro concertele de colinde din Catedrala Ortodoxă din Sfantu Gheorghe, în perioada 26 noiembrie-4 decembrie 2024, susţinute de peste 580 de copii preşcolari şi şcolari din ciclul primar (…) De asemenea, va avea loc un simpozion cu tema „Obiceiuri şi tradiţii la români din Ajun până la Bobotează”, cu invitaţi speciali, elevi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” din comuna Sita Buzăului şi o expoziţie „Festivalul de colinde în imagini”, în data de 3 decembrie, ora 15, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti din Sfântu Gheorghe. În zilele următoare se va desfăşura a doua etapă, finanţată de Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe. Astfel, sâmbătă, 14 decembrie, va avea loc spectacolul de gală, la ora 15, în sala de sport a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Vor fi prezente formaţii din Satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, Republica Moldova, din judeţul Harghita şi din judeţul nostru (…) Tot sâmbătă, 14 decembrie, va avea loc, la Târgu Secuiesc, spectacolul de gală, la ora 12, la Casa de Cultură, organizat împreună cu Asociaţia Suflet Românesc – Asociaţia de Dezvoltare Locală şi Culturală”, precizează Maria Peligrad, într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.
Aceasta a mai menţionat că, din motive independente de organizatori, anul acesta nu va avea loc tradiţionala paradă a portului popular şi nici spectacolul în aer liber de la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului.
Maria Peligrad a mai spus că tradiţiile reprezintă un element vital pentru păstrarea identităţii naţionale, iar acest festival este atât un prilej de bucurie în aşteptarea naşterii Domnului, cât şi un prilej de a arăta tuturor cât de frumoase sunt colindele şi obiceiurile de iarnă ale românilor.
„Chiar dacă zăpada din curte a fost înlocuită cu scena, chiar dacă pridvorul gazdelor, frumos împodobit, a fost înlocuit cu scaunele unei săli, neschimbate au rămas trăirile întru credinţa strămoşească, bucuria întâlnirii noastre, a tuturor, cu locuitori din alte zone ale ţării, împletirea pioasă a glasurilor într-o colindă spre slava Lui. Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună, cât mai mulţi, de Sărbătoarea Naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos, să dăm mână cu mână, să intonăm un colind, al nostru, al iubirii şi solidarităţii neamului românesc”, a adăugat Maria Peligrad.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES