Școala Gimnazială „Jakabos Ödön” din localitatea Lunga (ce aparține orașului Târgu Secuiesc) va beneficia de investiții în scopul creșterii eficienței energetice.
Investițiile se vor realiza în cadrul Programului Operațional Regional 2014–2020, iar în acest sens, primarul orașului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a semnat deja contractul de finanțare.
„Valoarea totală a finanțării este 1.243.467 de lei, din care 874.305 de lei sprijin nerambursabil asigurat de către Guvern și Uniunea Europeană, 17.842 de lei fiind cota parte rambursabilă a Primăriei, iar suma de 351.319 de lei fiind cheltuială nerambursabilă”, au transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc.
Potrivit acestora, lucrarea cuprinde izolarea termică exterioară a clădirii școlii, precum și izolarea acoperișului și a podului.
„Ușile și ferestrele vechi vor fi schimbate în variante fabricate din panel stratificat. Clădirea va utiliza apoi sursă de energie alternativă asigurată de panouri fotovoltaice, respectiv va fi redus consumul de energie cu modernizarea sistemului de aerisire mecanică. Pe lângă toate acestea, se va reînnoi total rețeaua electrică a instituției, becurile vor fi schimbate cu becuri energo-economice, respectiv va fi reînnoit și sistemul de încălzire”, au transmis reprezentanții Primăriei.
Conform aceleiași surse, termenul de efectuare a lucrării este 31 ianuarie 2021.
Proiecte și pentru alte unități de învățământ
Primăria Târgu Secuiesc are și alte proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, prin alte programe de finanțare.
Spre exemplu, clădirea Grădiniței „Frumoasa Adormită” („Csipkerózsika”) și cea de pe Strada „Benedek Elek” din municipiul Târgu Secuiesc, precum și clădirea Școlii „Turoczi Mόzes” vor beneficia de lucrări de reabilitare termică și modernizare, necesare îmbunătățirii condițiilor de studiu și reducerii costurilor ridicate de întreținere și încălzire. Contractele de finanțare în acest sens au fost semnate în data de 21 august, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia, prin care se alocă fonduri nerambursabile în procent de 98% din cele peste 5,4 milioane de lei, valoare estimată de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc ca fiind necesară pentru realizarea investițiilor. Fondurile necesare sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 3 a Programului, Prioritatea de investiții 3.1B, conform informațiilor postate pe site-ul Primăriei, la momentul semnării contractelor.
Potrivit aceleiași surse, proiectul cu titlul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare Municipiului Târgu Secuiesc – Grădiniţa „Csipkerózsika”, are o valoare totală de 1.090.094,86 lei, din care 1.013.944,54 lei (aproximativ 224.463,06 euro) sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților.
„Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o cofinanțare de 20.692,75 lei, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, respectiv izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a plăcii de peste etaj, a plăcii de sol, a planşeului de peste subsolul tehnic și a plăcilor în consolă. Se vor instala sisteme alternative de producere a energiei prin panouri fotovoltaice și se va moderniza sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unităţi cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza și instalația de iluminat integrat a clădirii, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente la unele cu o performanță superioară din punct de vedere lumino-tehnic, şi cu un consum de energie mai scăzut”, au transmis reprezentanții Primăriei.
Prin proiectul cu titlul „Creșterea eficienței energetice a clădirilor aparținătoare municipiului Târgu Secuiesc – Grădinița din str. Benedek Elek” cu o valoare totală de 1.956.400,08 lei, se alocă un buget de 1.816.931,06 lei (aproximativ 402.225,06 euro), fonduri nerambursabile pentru modernizarea clădirii.
„Din fondurile alocate, la care Primăria municipiului Târgu Secuiesc contribuie cu 37.080 lei, se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii (izolarea pereților exteriori, izolarea termică a plăcii de peste etaj, izolarea termică a plăcii de sol). Se vor instala 40 de panouri fotovoltaice pentru producerea alternativă de energie și se va moderniza sistemului de ventilare mecanică pentru recuperarea temperaturii interioare de până la 89%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza instalația de iluminat integrat a clădirii și se vor schimba utilajele din centrala termică existentă”, au informat reprezentanții Primăriei.
În ceea ce privește proiectul ce vizează creșterea eficienței energetice a Școlii „Turoczi Mόzes”, valoarea totală a investițiilor se ridică la 2.520.059,43 lei, din care 2.333.578,44 lei (aproximativ 516.598,43 euro), reprezintă fondurile europene nerambursabile alocate.
„Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o cofinanțare de 47.624,05 lei, pentru realizarea activităților prevăzute în proiect. Bugetul alocat pentru acest proiect va fi investit în anveloparea clădirii prin izolarea pereților exteriori, a plăcii peste ultimul etaj, izolarea termică a plăcii de sol, și a plăcilor în consolă. Se vor instala 78 de panouri fotovoltaice și se va moderniza și aici sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unități cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%” , au transmis reprezentanții Primăriei.
Potrivit aceleiași surse, la Grădinița „Frumoasa adormită”, lucrările sunt programate să se finalizeze până la sfârșitul lunii decembrie 2019, iar la sfârșitul lunii ianuarie 2020 ar urma să se încheie lucrările la Grădinița de pe Strada Benedek Elek și Școala „Turoczi Mόzes”.
Ana Ciorici Costache