Orașul-stațiune Covasna participă la programul de reabilitare a cabinetelor medicale din mediul rural și a spitalelor din mediul urban, lansat de Consiliul Judeţean.

Consiliul Local Covasna a aprobat recent proiectul de hotărâre cu privire la participarea orașului la acest program.

Conform proiectului de hotărâre, scopul programului „constă în executarea lucrărilor de reparații, reabilitarea și modernizarea imobilelor cu destinație de cabinete medicale din mediul rural, dotarea acestora cu aparatură medicală de bază, respectiv executarea lucrărilor de reparații, reabilitare și modernizarea spitalelor din mediul urban, în vederea sprijinirii serviciilor de sănătate.”.

Concret, conform primarului orașului Covasna, Gyerő József, la nivelul localității, prin acest program se vor realiza lucrări de reabilitare clădirii Spitalului orășenesc Covasna.

„Acest program are două secțiuni, să spunem așa: una privind reabilitarea cabinetelor din mediul rural și una pentru spitalele din mediul urban. Spitalul Covasna nu este spital orășenesc din punct de vedere al funcționării și al subordonării administrative, ci aparține de Ministerul Sănătății. Infrastructura spitalicească, adică clădirea, imobilul, este în proprietatea orașului și atunci putem să depunem și noi cereri de finanțare, pentru că astfel este conceput programul, chiar dacă nu administrăm noi acea unitate spitalicească. Atunci, am aplicat la acest program cu o cerere pentru executarea unor lucrări de reabilitare. ”- a explicat primarul.

Potrivit acestuia, valoarea lucrărilor se va ridica la aproximativ 50.000 de lei. Din această sumă, 25.000 va fi oferită prin program, de Consiliul Județean, iar contribuția din bugetul local va trebui să fie de minim 50% din suma totală, adică minim 25.000 lei.

Lucrările vor cuprinde reabilitarea blocurilor de apă, a toaletelor, a instalațiilor de apă și de canal. Întrebat dacă pentru cabinetele medicale din oraș se poate aplica pentru acest program, primarul a răspuns:

„Pentru cabinetele medicale din orașul Covasna nu puteam depune cerere de finanțare prin acest program, fiindcă nu era eligibilă această cerere de finanțare. Aici eu aș dori să vin cu o propunere, probabil pentru anul viitor, la Consiliul Județean, să se aibă în vedere mai ales situația orașelor cum e Covasna. Nu ne putem compara nici cu Sfântu Gheorghe, nu avem posibilitățile financiare de acolo, nu avem bugetul lor, și atunci, să ne cuprindă și pe noi, orașele care suntem în jur de sub 11.000 de locuitori, 10.000 de locuitori să fim eligibili și noi pe acest program (privind cabinetele medicale din mediul urban – n.r.). Noi avem în vedere și infrastructura sanitară și facem tot ce putem în acest sens din  bugetul local, din banii contribuabililor”- a precizat primarul Gyerő József.

Lucrările vor trebui finalizate până la finele lunii decembrie.

Investiții în vederea susținerii serviciilor medicale se derulează, însă și din forțe proprii, la nivelul orașului – stațiune, sănătatea, ca și educația, fiind printre prioritățile autorităților locale.

Astfel, din bugetul local s-au alocat bani pentru reabilitarea și amenajarea exterioară a cabinetului medical din Strada Ștefan cel Mare.

„Noi acum reabilităm din forțe proprii, deci din bugetul local, cabinetul din strada Ștefan cel Mare. Chiar acum se execută lucrările de reabilitare. S-a schimbat acoperișul, s-a lucrat la partea de hidroizolație, izolație termică, jgheaburi, burlane, termopane și așa mai departe – lucrări de tâmplărie, plus împrejurimile, amenajarea exterioară a cabinetului, pentru că nu avem bani pentru amenajările interioare, dar urmează, probabil la anul să includem și această lucrare pe agendă. Deocamdată, am recepționat reabilitarea exterioară și a acoperișului, finanțată din banii noștri!”- a spus primarul Gyerő József.

Potrivit acestuia, valoarea lucrărilor la cabinetul din strada Ștefan cel Mare este de cca 190. 000 lei, finanțată integral din bugetul local.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail