Parcul Bunăvoinţei din Întorsura Buzăului a fost dotat cu mobilier şi plante în valoare de aproximativ 15.000 de lei. Acţiunea a fost pusă la cale de Asociaţia pentru Mediu şi Comunitate din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Primăria oraşului. Proiectul a fost finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România cu suma de 9.000 de lei, iar restul de 6.000 de lei reprezintă contribuţia Asociaţiei.

Proiectul de dotare cu mobilier şi plante a Parcului Bunăvoinţei a fost demarat în 16 aprilie şi s-a finalizat în 15 iunie a.c. Parcul oraşului Întorsura Buzăului a fost completat în acest an cu plante în valoare de 6.300 de lei – arbori, arbuşti şi flori – şi cu mobilier de parc – 7 bănci, 7 coşuri de gunoi şi un rastel de biciclete – în valoare de 7.870 de lei, potrivit Danielei Băncilă, Preşedintele Asociaţiei pentru Mediu şi Comunitate. Aceasta a mai precizat că Primăria oraşului a ajutat la confecţionarea a 9 jardiniere din trunchiuri de copaci. Parcul Bunăvoinţei a mai beneficiat de investiţii în valoare de aproape 9.000 de lei şi în anul 2013 – tobogan, balansoar, leagăn dublu, cişmea de fontă şi altele – tot prin intermediul Asociaţiei pentru Mediu şi Comunitate.

În cadrul programului din acest an s-au organizat activităţi de igienizare a parcului, de completare a pământului fertil, de achiziţionare de mobilier, arbori, arbuşti şi plante, de îngrijire a întregului spaţiu prin udare, curăţare şi conservare, activităţi teoretice, dar şi un concurs de fotografie numit „Calitatea mediului în zona oraşului – imagini pozitive şi negative”. La concurs au participat doar elevii liceului partener.

Muncă în echipă: elevi, profesori, părinţi, funcţionari publici şi voluntari

Daniela Băncilă, Preşedintele Asociaţiei pentru Mediu şi Comunitate din Întorsura Buzăului a precizat că în cadrul acestui proiect au fost implicaţi aproape toţi elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade” şi toţi profesorii acestei instituţii, „O cerinţă de bază a proiectului a fost să facem educaţie ecologică non –formală cu elevii. Au fost două tipuri de activităţi: de teren şi teoretice, desfăşurate în şcoală.”, a adăugat Preşedintele Asociaţiei.

 În plus, pentru realizarea acestui proiect au participat activ şi 73 de voluntari, membri ai comunităţii. „Au fost alături de noi şi părinţi ai elevilor de la Liceu care au donat diverse plante. În momentul în care am plantat 500 de flori pe rond şi am văzut că e cam pustiu, am recurs şi la donaţii.”, a precizat Daniela Băncilă.

Mai mult, Preşedintele Asociaţiei a adăugat: „Chiar au fost mulţi voluntari şi aş vrea să le mulţumesc. Ziua de 1 Mai, cea în care am plantat cele mai multe flori, peste 500, a fost posibilă numai datorită voluntarilor, oameni din comunitate care au venit de bunăvoie şi au dat o mână de ajutor. La sfârşitul zilei a fost un moment de bucurie, toţi am fost încântaţi.”

Proiectul „Dotarea cu mobilier şi plante a parcului orăşenesc”

 

În luna ianuarie a acestui an, Asociaţia pentru Mediu şi Comunitate a trimis către Fundaţia pentru Parteneriat proiectul care dorea dotarea Parcului Bunăvoinţei. Proiectul a fost desemnat câştigător, iar finanţarea a fost aprobată. „Suma maximă care putea fi obţinută era de 9.000 de lei, iar noi am obţinut această sumă. Repet, condiţia fundamentală era să facem educaţie ecologică non – formală.”

Scopul acestui proiect a fost acela de a oferi „un imbold în implicarea comunităţii în finalizarea lucrărilor de amenajare a parcului orăşenesc, „Parcul Bunăvoinţei”, prin crearea de spaţii verzi adecvate, dotate cu mobilier, plante ornamentale şi flori”, potrivit unui document publicat pe site-ul Primăriei.

Aceeaşi sursă prezintă şi obiectivele pe care organizatorii acestei acţiuni şi le-au propus: dezvoltarea unui model cultural prin care o comunitate să îşi definească nevoile, să identifice modalități de rezolvare și să se implice în găsirea oportunităților de finanțare și realizare efectivă a acestora, creșterea gradului de satisfacție publică, în special pentru cei cca.2.500 de locuitori din zona blocurilor, prin dotarea și înfrumusețarea unui spațiu verde din apropierea lor, depășirea unei rămâneri în urmă a orașului în ceea ce privește accesul cetățenilor săi la o infrastructură de tip urban, cultivarea spiritului civic prin implicarea locuitorilor în acțiuni de voluntariat pentru înfrumusețarea orașului și pentru crearea unui mediu sănătos de petrecere a timpului liber pentru toate vârstele.

Planuri de viitor şi întreţinere

Potrivit Danielei Băncilă, proiectul presupune şi o serie de strategii de întreţinere a acestui parc. „Prin proiect ni se cerea şi să arătăm cum vom întreţine şi cum vom avea grijă de ceea ce se creează. Consiliul Elevilor deja a demarat un plan de întreţinere şi dezvoltare a patrimoniului parcului pe următorii doi ani. Printre acţiuni se numără şi îngrijirea plantelor, să le ferim de frig, respectiv să acoperim trandafirii, aplicarea de îngrăşăminte organice, plivit, săpat, udat, repararea mobilierului când se va strica sau vopsitul lui.”

Mai mult decât atât, Preşedintele Asociaţiei a adăugat: „Ne-am propus, iar în vara asta vom face acest lucru, să punem etichete plastifiate cu numele echipelor de elevi care au participat la reamenajarea parcului la fiecare copăcel. Elevii au fost încântaţi de idee. Va fi şi o chestiune de ataşament. (…) Am încercat să îi motivăm şi în felul acesta.”

Asociaţia pentru Mediu şi Comunitate

Principalul organizator al proiectului de dotare a Parcului Bunăvoinţei este Asociaţia pentru Mediu şi Comunitate. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2010.

Despre motivaţia înfiinţării, Preşedintele Asociaţiei, Daniela Băncilă, a spus: „Am creat Asociaţia pentru acest parc. Nu am ştiut unde va fi, când va fi realizat, dar am resimţit acest lucru ca pe o nevoie reală. Mă întâlneam pe stradă cu mămici şi se plângeau că nu au pe unde să se plimbe cu copii, nu au unde să meargă în linişte cu ei, şi mi-a fost clar că parcul nu este o simplă dorinţă a mea, ci efectiv este o nevoie a comunităţii. Fiind implicată în mai multe proiecte ecologice, am constatat că nu ajunge doar să pui suflet în astfel de activităţi, ci este nevoie şi de bani. Astfel, mi-am dat seama că Asociaţia poate fi un mijloc de a obţine proiecte şi de a avea acces la nişte fonduri pe care altfel nu aveam de unde să le luăm.”

În prezent Asociaţia are 15 membri.

 „Parcul Bunăvoinţei

Parcul Bunăvoinţei din Întorsura Buzăului a fost construit în anul 2012.

Despre alegerea denumirii, Daniela Băncilă a precizat: „În 2012 ne-am propus ca Primăria să realizeze structura şi infrastructura parcului – respectiv băgarea apei, a curentului electric, aducerea pietrişului, asfaltarea, punerea bordurilor şi aşa mai departe. Noi, liceul şi Asociaţia, urma să facem dotarea cu plante şi mobilier, dar, la vremea aceea, nu am câştigat finanţarea. Primăria şi-a îndeplinit obiectivele, dar a fost ajutată de oamenii din oraş. Au venit oameni, agenţi economici care au dorit să creeze acest parc. Aceşti au donat sau au venit cu muncitori, cu asfalt şi cu toate cele necesare. Ei chiar şi-au dorit să facă acest lucru bun pentru oraş. De aici ne-am gândit să îl numim „Parcul Bunăvoinţei”, pentru că oamenii au avut bunăvoinţa să vină şi să lucreze acolo şi să ofere mai mult decât ne-am fi aşteptat.”

Preşedintele Asociaţiei le-a transmis întorsurenilor să se bucure de acest parc: „Să se bucure de el şi să îl păstreze ca să se poată bucura toată lumea de el, mulţi ani de acum înainte.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail