Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer va investi 150 de milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, deţinătorul grupului Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, a oferit mai multe detalii despre investiţia pe care o va face în judeţul nostru.

La eveniment au luat parte preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, senatorul UDMR Covasna, Olosz Gergely, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, primarul localităţii Reci, dar şi alți reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mai multor instituţii din judeţ şi politicieni.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor a salutat intenţia domnului Gerald Schweighofer, care este proprietarul grupului Holzindustrie Schweighofer, de a aduce o fabrică de prelucrare a lemnului în judeţul nostru, de a investi 150 de milioane de euro şi de a crea sute de locuri de muncă. Totodată, Tamas Sandor a precizat că „acest pas al firmei i se datorează senatorului Olosz Gergely”.

În legătură cu acest lucru, senatorul UDMR Covasna a declarat: „Pentru noi, locuitorii acestui judeţ, e un eveniment foarte important când se anunţă cea mai mare investiţie din ultimii 20 de ani (…) Nu este suficient să rezolvăm problemele din Bucureşti şi să ne facem datoria în Parlament. Cea mai mare datorie faţă de comunitatea noastră este să rezolvăm problemele care afectează comunitatea. Noi, împreună cu conducerea judeţului, cu primarii, cu colegii senatori şi deputaţi, am decis ca în următorii ani, cea mai mare provocare pentru noi să fie crearea de locuri de muncă. Când am aflat că domnul Gerald Schweighofer intenţionează să iniţieze o nouă investiţie, şi chiar era în faza în care se decidea unde va fi locaţia acestei investiţii, l-am căutat şi l-am rugat ca această investiţie să fie realizată la noi în judeţ. La vremea respectivă, domnul Schweighofer mi-a adresat o întrebare simplă, dar la obiect, şi anume: De ce să aleagă judeţul Covasna? Ca şi argumente, i-am vorbit despre tradiţia în prelucrarea lemnului, din judeţul Covasna; i-am povestit că de sute de ani comunitatea noastră trăieşte din prelucrarea lemnului, i-am spus că aici sunt specialişti foarte buni şi în silvicultură şi în prelucrarea lemnului şi sunt oameni foarte harnici care doresc să aibă un loc de muncă. Pe lângă aceste lucruri l-am asigurat de sprijinul conducerii autorităţilor locale”, a explicat senatorul Olosz Gergely.

Investiţie de 150 de milioane de euro

Deţinătorul grupului Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer a precizat că fabrica de la Reci va fi a cincea fabrică de acest gen pe care o deschide în România.

„Ştim că în această regiune este o istorie lungă  a prelucrării lemnului, dar, la fel şi compania noastră este legată de peste trei decenii de prelucrarea lemnului. Eu am crescut practic, în mijlocul acesteia, şi ştiu cam ce se poate face din lemn. Avem  patru fabrici în România (…) şi senatorul Olosz Gergely m-a convins să investesc în această zonă. Am dori să construim aici o fabrică foarte similară cu cea din Sebeş”, a explicat Gerald Schweighofer.

Acesta a mai spus că valoarea investiţiei din judeţul nostru este de 150 de milioane de euro şi că vor fi create aproximativ 650 de locuri de muncă. Acesta a precizat că majoritatea persoanelor angajate vor fi din împrejurimi. „La început vom aduce muncitori din fabricile din Sebeş şi Rădăuţi pentru a-i învăţa pe cei de aici, dar pentru o perioadă scurtă”, a precizat Gerald Schweighofer. În ceea ce priveşte salariul oferit, reprezentantul grupului Holzindustrie Schweighofer a menţionat: „Vom plăti un salariu competitiv (…) Am avut nişte ani foarte buni, când am dat şi al 13-lea salariu”.

Gerald Schweighofer a mai menţionat că fabrica va fi amenajată pe o suprafaţă de 50 de hectare şi că urmează să se obţină toate autorizaţiile, să fie pregătită infrastructura, terenul şi să înceapă construcţia. Potrivit acestuia, dacă totul bine merge, primul copac va putea fi tăiat la jumătatea anului viitor. Capacitatea de debitare planificată va fi de 800.000 metri cubi pe an.

„O mare parte din produsele de aici vor fi procesate ulterior. Aproximativ 75% din produsele de aici vor fi procesate şi vor constitui alte produse finite. De asemenea, vom furniza de aici şi celorlalte fabrici ale noastre. Fabrica, bineînţeles va avea cea mai nouă tehnologie. De asemenea, aici vom avea uzina cogeneratoare de energie termică şi electrică, pentru a putea produce şi curentul electric. Centrala va fi alimentată cu biomasă (…) Noi nu avem deloc deşeu tehnic, deci folosim sută la sută tot ceea ce producem”, a mai spus Gerald Schweighofer.

Acesta a precizat că o treime din produsele acestei fabrici vor merge către Asia, în principal în Japonia.

„Japonia construieşte în jur de 900.000 de case pe an şi, din acestea, 600.000 sunt din lemn”, a precizat  Gerald Schweighofer.

Potrivit acestuia, compania doreşte să ţină profitul înăuntrul ţării. „Plătim taxele locale şi investim aici majoritatea profitului. Anul trecut am fost cel mai mare plătitor de taxe din România”, a explicat Gerald Schweighofer.

Potenţial mare, dar şi birocraţie mare

În opinia acestuia, România are un mare potenţial, însă birocraţia creează greutăţi: „Nu este foarte uşor fiindcă este foarte multă birocraţie, dar România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care are o asemenea birocraţie”, a explicat Gerald Schweighofer. Acesta a dorit să mulţumească autorităţilor locale pentru sprijinul acordat până în prezent.

Produsele din lemn marca Schweighofer sunt cǎutate în peste 60 de ţǎri, cota exportului fiind de peste 80%. În anul 2002 a fost construită prima fabricǎ de cherestea Schweighofer în Sebeş. A urmat apoi, în 2007, fabrica de cherestea din Rǎdǎuţi, iar doi ani mai târziu, Schweighofer a achiziţionat unitatea de producere a panourilor încleiate din Siret şi în 2010 fabrica de panele din Comăneşti.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail