Fundaţia Creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe produce cu succes hârtie igienică cu ajutorul unor utilaje achiziţionate printr-un proiect destinat persoanelor cu dizabilităţi mintale.

Investiţia, ce a  beneficiat de  un ajutor de 23.000 de lei din partea societății Transilvanian Trousers Company este foarte benefică, după cum spune şi directorul Fundaţiei Diakonia, Makkai Peter,  şi are menirea să aducă noi locuri de muncă în rândul persoanelor cu dizabilităţi: „Este foarte benefică această investiţie. Două persoane vor fi angajate cu acte în regulă, aşa cum am şi plănuit, în acest proiect. Acest lucru înseamnă noi locuri de muncă. Acum încă suntem în faza de învăţare, trebuie să vedem cum se descurcă, dar eu cred că anul acesta se va face angajarea. Să vedem cum ne descurcăm şi cu banii, pentru că ar trebui să ajungem cam la 20-25.000 de bucăţi fabricate ca să putem acoperi şi costul de personal”, a declarat Makkai Peter.

În momntul de faţă, cele două persoane care se află în perioada de probă reuşesc să producă aproximativ 10.000 de role, însemnând jumătate de tonă de hârtie igienică într-o singură lună. Cel mai important lucru este că deja produsul finit ce iese din mâinile celor doi se vinde la unităţi spitaliceşti ca Spitalul de Cardiologie din Covasna, sau la firmele mari precum Valkes. Utilajele au fost achiziţionate şi puse în funcţiune în luna martie a.c., după care s-a făcut o preselecție, urmată de o selecţie în rândul persoanelor cu dizabilităţi, pentru a alege cei mai potriviţi candidaţi în manevrarea maşinăriilor.

Sponsorizarea a venit în ajutorul Fundaţiei cu scopul de a creşte şansele acestor persoane marginalizate, uneori,  din cauza problemelor mintale, de a avea acces la un loc de muncă plătit. Cel mai important element în integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi este desfăşurarea unei munci lucrative. Pentru societate este foarte important, de asemenea, ca aceste persoane să aibă un serviciu, iar capacitatea lor  de a lucra este nefolosită. În România numai 0,5% dintre aceste persoane activează pe piaţa muncii, şi nu din cauză că nu ar putea lucra, ci din cauză că încă există stereotipuri, temeri şi prejudecăţi în rândul angajatorilor, faţă de aceste persoane cu dizabilităţi.

Totodată, prin munca depusă şi venitul lunar încasat, angajaţii, indiferent dacă au sau nu probleme de sănătate, contribuie la sistemul social de plăţi, astfel crescând valoarea acestuia.

În momentul de faţă România se află printre ultimele în UE  la ceea ce înseamnă încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, cu un procent de 0.5%. Chiar şi vecinii noştri polonezi, unguri sau cehi au reuşit să găsească un loc de muncă pentru 12% dintre cei cu probleme, pe când ţări ca Germania şi Olanda au depăşit  50%.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail