Întorsura Buzăului va fi gazda festivalului „Ceva de vară”, organizat în 19 iulie a.c. de Centrul de jocuri Mirakolix din Cluj – Napoca. Evenimentul se va desfăşura în zona Camping a oraşului. Festivalul este unul centrat pe muzică, artă, sport şi activităţi socio-educative accesibile copiilor şi tinerilor. „Ceva de vară” este un proiect finanţat din Fonduri Europene şi face parte din programele „Playride” şi „Science Playgrounds”, organizate tot de Mirakolix. Intrarea va fi liberă.

Maria Găvăneci, coordonatorul festivalului organizat în Întorsura Buzăului menţionează, pentru Mesagerul de Covasna, că „evenimentul din 19 iulie finalizează un an de activităţi derulate  în diferite instituţii din Întorsura Buzăului de Centrul de jocuri Mirakolix, împreună cu 7 voluntari internaţionali. Acest eveniment reprezintă împărtăşirea viziunii noastre de viaţă armonioasă prin joc şi educaţie cu un public cât mai larg din Întorsura, care va putea timp de o zi să experimenteze activităţi variate şi să se bucure de o zi petrecută în aer liber.”

Potrivit documentului oficial de prezentare al evenimentului, festivalul  „este organizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin programul Tineret în Acţiune şi cu sprijinul instituţiilor locale: Primăria Întorsura Buzăului şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) din Întorsura Buzăului.”

Partenerii evenimentului sunt Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca, Asociaţia Eroii Veacurilor Apuse Brașov, Asociaţia Colors Brașov, Organizaţia Studenţilor Mediciniști Brașov, Asociaţia Carpathian MTB Trails Brașov, Asociaţia The European Nature Trust, Casa Familială nr.1 Întorsura Buzăului, Restaurant Pasul Buzăului, Lucas Super Sandwich Sibiu, PF Floroian Vlad Întorsura Buzăului.

Beneficiarii festivalului „Ceva de vară”

40 de tineri întorsureni şi braşoveni sunt voluntari la organizarea evenimentului

 

Organizatorii spun că beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: „copiii cu vârsta între 6-14 ani din mediul rural şi urban mic şi mediu (Întorsura Buzăului şi împrejurimi), iar pe de altă parte tinerii cu vârste între 14-25 de ani din Brașov, Întorsura Buzăului şi împrejurimi. Numărul estimat de participanţi la activităţile festivalului sunt 100 de copii şi 100 de tineri din Întorsura Buzăului şi câte 50 de copii şi tineri din localităţi învecinate.(…)Un alt grup ţintă al proiectului este dat de ONG – urile din Brașov care promovează educaţia non-formală, precum şi de educatori, pedagogi, profesori, asistenți sociali etc. din zona Brașov și Întorsura Buzăului care vor beneficia de oportunitatea de a-și dezvolta cunoștinţele şi competenţele în aplicarea şi adaptarea unor metode și/sau instrumente educative alternative.”

Documentele oficiale ale festivalului menţionează de asemenea că: „Voluntarii implicaţi în derularea activităţilor sunt 20 de tineri din Întorsura Buzăului şi 20 de tineri din Brașov.”

Activităţi

Activităţile socio – educative care vor fi organizate în cadrul festivalului de-o zi „Ceva de vară” sunt, potrivit documentului de prezentare: concerte ale unor trupe locale, dar şi alte trupe din ţară şi străinătate; piese de teatru; competiţii sportive şi iniţierea în jocul de Ultimate Frisbee; jocuri de societate; ateliere de artă şi folosire creativă a materialelor reciclabile; alte ateliere precum tras cu arcul, „mersul pe apă”, improvizaţie muzicală, confecţionat de păpuşi, dar şi construire de catapulte pentru o bătălie a baloanelor cu apă.”

Locaţia – zona Camping din Întorsura Buzăului

Despre alegerea oraşului Întorsura Buzăului ca locaţie a evenimentului, Maria Găvăneci, coordonatorul festivalului a spus: „alegerea locaţiei a venit oarecum natural. Proiectele „Playride” şi „Science Playgrounds” au ca principal obiectiv dezvoltarea oportunităţilor de educaţie non-formală pentru copiii şi tinerii din mediul rural din împrejurimile Braşovului. Chiar dacă Întorsura nu face parte din mediul rural, am simţit că ar fi mare nevoie de astfel de activităţi în zonă şi, împreună cu cei 7 voluntari internaţionali, am identificat câteva puncte pentru desfăşurarea activităţilor noastre. Astfel, am organizat activităţi de educaţie non-formală săptămânale în Şcoala primară din Floroaia Mică, la Casa Familială nr.1,  cu elevii de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” şi cei de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. O parte dintre tinerii cu care am lucrat în aceasta perioadă sunt implicaţi acum ca voluntari în organizarea festivalului „Ceva de vară”. Aşadar, am gândit acest festival ca un eveniment final în cadrul celor două proiecte, care să-i implice activ pe tinerii cu care am lucrat şi care să le dea posibilitatea de a  vedea rezultatele concrete ale muncii lor. Ne dorim să avem o zi frumoasă împreună, relaxantă şi plină de activităţi educative, prin care să oferim comunităţii o oportunitate alternativă de petrecere a timpului liber.”

Scop şi obiective

Festivalul „Ceva de vară” are ca scop „promovarea de activităţi şi oportunităţi diferite de petrecere a timpului liber pentru tinerii şi copiii din Întorsura Buzăului şi comunităţile învecinate.”, potrivit organizatorilor.

Printre obiectivele care vor duce la împlinirea scopului prezentat anterior se numără: „promovarea unor activităţi alternative pentru copii şi tineri capabile să contribuie la creșterea interesului acestora pentru activităţi în aer liber, precum şi pentru valorile culturale şi naturale ale zonei; încurajarea stabilirii unei legături între comunităţile urbane şi rurale; promovarea ideii de voluntariat şi implicare activă; oferirea unui spaţiu de exprimare artistică pentru tinerii din zonă (formaţii locale, tineri din comunităţi rurale etc.)”.

Centrul de jocuri Mirakolix

Organizaţia non – guvernamentală care aduce festivalul „Ceva de vară” la Întorsura Buzăului a fost creată în anul 2006. Aceasta a luat fiinţă „ca urmare a nevoii identificate mai ales în cadrul comunităţii clujene, dar şi la nivel naţional, de a promova educaţia non – formală prin joacă şi jocuri de la orice vârstă. Astfel activităţile noastre se adresează unor grupuri ţintă extrem de variate: de la copii, la tineri, adulţi şi chiar şi seniori. Activităţile propuse iniţial s-au adresat în principal comunităţii clujene, urmând ca acestea să se lărgească şi să capete un caracter regional şi mai apoi naţional. În prezent organizaţia îşi desfășoară activităţile în orașele Cluj-Napoca şi Brașov şi localităţile învecinate.”

Despre activităţile organizate, Centrul de joacă Mirakolix menţionează că acestea „au drept scop promovarea activităţilor de joacă ca pe o oportunitate valoroasă de dezvoltare personală şi profesională. Jocurile propuse de organizaţie sunt jocuri in – şi outdoor care stimulează în rândul beneficiarilor pasiune, creativitate, ambiţie, solidaritate, libertate.”

Viziunea CJM are în vedere „o lume armonioasă dobândită printr-o educaţie de calitate centrată pe solidaritate, respect şi toleranţă.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail