Cele două întâlniri organizate de Primăria Întorsura Buzăului cu cetățenii care locuiesc la blocuri, ce au avut ca temă de discuție constituirea asociațiilor de proprietari, condiție obligatorie pentru a accesa fonduri nerambursabile necesare anvelopării blocurilor, încep să dea roade.

Astfel, la doar trei săptămâni de la prima întâlnire ce a avut loc la finalul lunii februarie a.c., care a fost urmată, la doar o săptămână, de cea de-a doua în care întorsurenii au primit informații cu privire la demersurile ce trebuie întreprinse în vederea constituririi și înscrierii asociațiilor de proprietari, iată că în Întorsura Buzăului au luat ființă, cu acte în regulă, șase asociații.

Desprea această reușită, primarul orașului, Raul Urdă ne-a spus:  ,,Oamenii au reacționat exterm de bine. Toată lumea îmi spunea că nu o să reușesc, că nu avem șanse de a face aceste asociații deoarece în 32 de ani nimeni nu a reușit să îi lămurească. Acum am reușit și sunt tare bucuros pentru acest lucru. (…) Avem înființate 6 asociații prin hotărâre de instanță și zilele acestea se vor mai depune actele pentru încă 3 sau 4 asociații. Suntem pe drumul cel bun!’’

Edilul este mulțumit de faptul că oamenii au înțeles că nu pot rata această oportunitate unică de efectuare a lucrărilor în vederea creșterii gradului de eficiență energetică a blocurilor de locuit, fără niciun aport finaciar propriu, ci doar din fonduri europene alocate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Raul Urdă a declarat că asociațiile nou înființate  au venit cu hotărârile Adunării Generale a proprietarilor, pentru ca primăria să facă mai departe formalitățile necesare. Totodată, acesta a menționat că a fost contactată  o firmă din Brașov „care să vină să facă audit energetic și expertiză tehnică pentru fiecare bloc.”

Până la data de 1 aprilie trebuie să fie finalizată expertiza tehnică și auditul energetic. De asemenea, trebuie finalizată hotărârea Adunării Generale a asociațiilor de proprietari, în care se specifică faptul că proprietarii sunt de acord ca primăria să acceseze schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale. 

Reamintim că această oportunitate aduce mari beneficii comunității, doar prin anveloparea exterioară economisindu-se e 50% din consumul de energie. Prin acest program sunt eligibile lucrări de schimbare a geamurilor termopan, schimbare acoperiș, izolare termică plafoane și pardoseli, anvelopare exterioară, înlocuire tâmplărie balcoane, uși de intrare în apartament, dotare imobile cu instalații pentru obținerea energiei electrice și a apei calde menajere din surse alternative solare, se pot schimba toate țevile, instalațiile din subsolul blocului.

Să le urăm succes întorsurenilor- autorități și localnici, în demersul lor care ar schimba fața orașului, dar mai ales gradul de confort al celor care stau la bloc.

Alexandra Chirilaș

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail