Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Mărtănuș, Covasna, a fost sărbătorit sâmbătă, 15 august 2020, în curtea Grădiniței aflată în apropierea bisericii, loc unde o mare parte dintre credincioșii prezenți au învățat cândva. Alături de tânărul preot paroh Ovidiu Nicolae Timaru, la oficierea slujbei marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului au participat și preoți de la alte parohii: Ioan Velimiroviciu din Brețcu și Valentin Cosneanu din Ojdula.

 

A fost o sărbătoare ieșită din tiparele obișnuitului. N-am văzut zâmbete, n-am văzut bucuria revederii de altădată. Ci doar blestematele de măști sub care fiecare își ascundea îngrijorarea. Nu, în localitatea lor încă nu a apărut vedeta acestor vremuri – coronavirusul, dar e prin apropiere, iar comunitatea lor destul de înaintată în vârstă pentru ca cei mai tineri să-și permită să riște. A fi responsabil față de aproapele este o nouă formă de iubire a zilelor noastre, sau ar trebui să fie. Unii o înțeleg, alții o încalcă în numele nu știu cărei libertăți îngrădite. Este alegerea fiecăruia de a se manifesta așa cum simte. Și de bun simț să ne respectăm alegerile până la proba contrarie.

Străjuiți de o parte și de alta de trei tei superbi, sub cupola cărora ne-am adăpostit de norii uricioși care doar ne-au amenințat cu ploaia, am ascultat slujba îngândurați. Fii ai satului ori români veniți din Brețcu, Păpăuți, Târgu Secuiesc, Tulcea, distanțați fizic, dar mai apropiați sufletește de cele sfinte, sunt sigură că aproape fiecare dintre noi a cerut ajutor Maicii Domnului pentru a ieși din această dramă colectivă care a schimbat lumea. Slujba oficiată în holul Grădiniței care ține loc de capelă, unde s-a improvizat un altar, a fost susținută din curte de cântările bisericești ale corului format din credincioase ale satului îmbrăcate în straie de sărbătoare. Albul costumelor populare a salvat cumva imaginea mohorâtă a zilei.

Nu s-a uitat nici de rugăciunea pentru cei plecați la Domnul, părinți, frați, surori, eroi ai neamului,  pentru care s-a făcut o scurtă slujbă de pomenire și s-a cântat veșnica pomenire. De mare importanță pentru Biserica Ortodoxă și pentru toți credioncioșii prezenți, a fost momentul sfințirii celor opt icoane ajunse după o absență de câteva luni, acasă, pe care fiecare așteptam cu nerăbdare să le vedem, să le atingem. La finalul slujbei, părintele Ovidiu Nicolae Timaru a mulțumit enoriașilor și tuturor românilor din țară și din străinătate care au contribuit la strângerea a 25.000 lei prin cele două campanii: O cărămidă pentru Neamul Românesc și Un clopot pentru o Biserică din Ardeal. Bani necesari restaurării celor 8 icoane și achiziționării unui nou clopot. Încă nu avem toată suma necesară care să acopere cheltuielile, aproximativ 31.000 lei, dar nădăjduim ca prin bunăvoința și generozitatea celor care nu vor rămâne indiferenți la apelul nostru, să reușim să încheiem onorabil și cea de-a doua campanie începută pe pagina de socializare Facebook și susținută îndeaproape de cotidianul Mesagerul de Covasna prin doamna Maria Crețu-Graur  căreia îi mulțumim pentru implicare și promovare.

 

Pentru că atât de frumos a vorbit, și atâta suflet a pus în cuvintele sale, nu mă lasă inima să închei jurnalul zilei de 15 august 2020  fără să redau o parte din cuvântul tânărului preot Ovidiu Nicolae Timaru din Mărtănuș. Cu sfială dar cu toată dragostea, parcă încă nevenindu-i să creadă, a mulțumit cu recunoștință tuturor românilor din țară și din străinătate, celor care prin donații au pus umărul pentru a ajuta biserica lor strămoșească lăsată moștenire cu multă jertfă, cu multă trudă, cinstindu-le memoria printr-o slujbă de pomenire.

„Dăm slavă Maicii Domnului pentru că astăzi am reușit să slujim slujba hramului bisericii noastre așa cum se cuvine, (…) chiar dacă în curte, dată fiind situația specială pe care cu toții o cunoaștem. Mai bine aici afară în biserica clădită de Dumnezeu. (…) Cupola aceasta cerească este clădită de Dumnezeu. Noi i-am slujt astăzi Maicii Domnului în biserica construită de El. Le mulțumesc preoților care au venit să fie alături de noi. (…) Și vouă tuturor care ați venit să fiți alături de noi. Ați venit să fim alături de Maica Domnului care în această zi părăsește această lume pământească și se duce să fie acolo Sus lângă Fiul ei, să fie rugătoare pentru noi, pentru fiii ei. (…) Am săvârșit și sfânta slujbă a sfințirii celor opt icoane de pe catapeteasma bisericii. Vă mulțumesc tuturor că ați participat la adunarea sumei pentru restaurarea acestora.”

 

Amintind de cele două campanii inițiate la rugămințile Lăcrămioarei Roman, care are un rol principal în tot frumosul și binecuvântarea Cerului la care am participat cu toții, tânărul preot a mai adăugat cu un ușor tremur în glas:

„S-au strâns mai bine de 25.000 lei. Bani cu care noi am reușit să facem aceste două lucrări mari. Cu siguranță este și ajutorul Maicii Domnului. Cu siguranță că ea nu ne lasă la greu. A căutat și a găsit, în toată țara aceasta, oameni care să ne ajute. Pentru că vă spun sincer, sunt oameni pe care eu nu-i cunoc, probabil nici d-voastră nu-i cunoașteți, dar oameni care au donat pentru biserica noastră. Și nu doar din țară. Am primit donații și din alte țări. Din Italia, Spania, Belgia… Chiar o cunoștință de-a mea din Belgia a donat de trei ori. În fiecare lună mi-a spus că va dona câte puțin, și așa a făcut. Din Republica Moldova au donat mai mulți frați ai noștri, români care au fost alături de noi. Pe această cale o rog pe Maica Domnului care este ocrotitoarea noastră, să le răsplătească jertfa aceasta, jertfă făcută pentru biserica noastră.

Am pomenit eroii, preoții, am pomenit ctitorii care cu siguranță se bucură pentru că noi nu uităm de ei, nu uităm de biserica strămoșească pe care ei ne-au lăsat-o. Cu câtă trudă s-a construit atât biserica cât și această Grădiniță pe care noi o folosim acum drept capelă. Câtă trudă au depus înaintașii noștri! Această trudă trebuie s-o ducem și noi mai departe așa cum putem, așa cum sunt timpurile.

Ceea ce mă bucură este că deși suntem în pandemie, n-am uitat de Hristos, n-am uitat de Maica Domnului și suntem aici, ca să spun așa, la poalele Bisericii, care este în reconstrucție, amintindu-ne așa cum se cuvine de înaintașii noștri, de Dumnezeu și de sfinții săi.”

 

Pomenind și de tetrapodul donat de o familie din Păpăuți, și de epitaful achiziționat cu câteva zile înainte de marea sărbătoare din donațiile sătenilor, a mai adresat încă o dată mulțumiri celor care l-au sprijinit în cele două mari proiecte, menționându-mă… „Mulțumiri și doamnei Mihaela Aionesei care a fost alături de noi și care cu siguranță va rămâne alături de noi să ducem mai departe aceste campanii, și de ce, să facem și altele spre slava lui Dumnezeu și a Maicii Domnului. ”  Pot să spun eu care m-am implicat cu tot sufletul în aceste campanii, nu, când iată, sunt chemată să rămân în continuare lângă această comunitate, lângă Biserica Maici Domnului? N-am cum! Pentru că cea mai mare dorință a mea este ca lucrările de restaurarea ale bisericii să fie gata până la sfârșitul lui noiembrie așa cum este planificat. Astfel încât să ne putem bucura de săvârșirea primei slujbe în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” ori de Ziua Națională a României, ori de sărbătoarea Sfântul Nicolae. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne putem aduna cu mic cu mare la marea și sfânta sărbătoare, așa cum va orândui El. Închei cu uimirea omului copleșit să constate cât de mare este puterea cuvântului aruncat cu dragoste în lume..

 

Cu mulțumiri și recunoștință, reamintesc celor care doresc să sprijine campania „Un clopot pentru o Biserică din Ardeal”,  că donațiile se pot face în Contul Parohiei Ortodoxe Mărtănuș:  RO07RNCB0127007521450001, BCR Târgu Secuiesc

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail