Mai mult de un sfert din numărul cadrelor didactice care predau în unităţile de învăţământ din judeţul Covasna fac naveta, majoritatea în mediul rural, în timp ce aproape 5.000 de elevi bat drum lung înspre şi dinspre şcoală.
Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Keresztely Irma, numărul elevilor care aleg să facă naveta, zilnic, respectiv 4.996, a crescut semnificativ în unele localităţi ale judeţului.
Astfel, în Târgu Secuiesc se înregistrează 1.191 de navetişti, în Sfântu Gheorghe 1.088, în Întorsura Buzăului 584, în Covasna 285, iar în Baraolt 593. Dintre aceştia, 3.673 de elevi se deplasează din mediul rural, în mediul urban, iar 70 dintre ei din mediul urban, în mediul urban.
În ceea ce priveşte numărul cadrelor didactice, aproape 30% din totalul de 3.038, adică 896 de dascăli, fac naveta zilnic. Numărul acestora a scăzut cu aproape 2 procente faţă de anul trecut, datorită restructurării a 90 de posturi.
Keresztely Irma este de părere că există un mare deficit în organizarea sistemului şi al activităţilor şcolare, care nu face altceva decât să conducă la o suprapunere de finanţare. Afirmaţia inspectoarei şefe a IŞJ are la bază situaţia existentă în judeţ, respectiv faptul că, în timp ce în internatele şcolare din judeţ gradul de ocupare a locurilor este de doar 53,10%, numărul navetiştilor este în creştere, deşi aproape 900 dintre ei sunt beneficiari ai Programului «Bani de liceu», prin intermediul căruia primesc lunar suma de 180 lei, cu care şi-ar putea plăti chiria la internat.
„Internatele lucrează la jumătate de capacitate. Este catastrofal… Nimic altceva decât risipă de bani, având în vedere că autoritatea locală acordă subvenţii, iar prin diferite programe de investiţie am reuşit să modernizăm şi să dotăm corespunzător mai multe şcoli şi grădiniţe din mediul rural. Am făcut acest lucru cu scopul de a le oferi copiilor din acea localitate un mediu educaţional perfect şi nu pentru a atrage copiii pentru navetă în mediul urban. De asemenea, dacă investim în unităţile şcolare din mediul urban o facem pentru copiii din acea localitate, şi nu din dorinţa de a atrage alţi copii din mediul rural, care să facă naveta”, a declarat inspectorul şef, Keresztely Irma.
Conform acesteia, banii cheltuiţi pe navetă ar putea fi redirecţionaţi pentru a creşte calitatea învăţământului prin modernizari şi dotări, în cadrul unităţilor şcolare. În perioada ianuarie-iulie a anului trecut, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a cheltuit peste 2 milioane de lei cu decontarea navetei, pentru cei 4.834 de elevi navetişti.
Anna-Maria Chiţu