Cuvântul interlop definește o persoană „care are o reputație proastă; suspect” (NDULR). Și din păcate în România, și nu numai, ci și în lumea întreagă, mulțimea lor formează o „specie umană” aparte, care se opune bunului mers al unei societăți civilizate.

 

Ce-i mână pe acești indivizi la înfăptuirea unor acte antisociale? În primul rând, am spune că lipsa unei educații corecte. Trăind în „medii interlope”, copiii îi „copiază” pe adulți, în general ei nu se pot împotrivi, de cele mai multe ori sunt obligați chiar de propria familie să meargă „pe drumul indicat”. În al doilea rând, unii ajung în această stare din cauza societății, care nu este capabilă să asigure tuturor cetățenilor un trai decent și o educație corespunzătoare. Și în al treilea rând, este lăcomia, dorința de a câștiga bani ușor prin muncă puțină în condițiile unui „capitalism sălbatic” care, de fapt, erodează caracterele prin exemplele proaste sau modele nepotrivite. Când o autoritate minte (s-o spunem pe față) sau promite că va face, ceea ce știe dinainte că nu se va întâmpla, când un polițist este corupt, lucrând „mână în mănă” cu hoții, când un Guvern îi neglijează pe oamenii de rând, amăgindu-i cu promisiuni deșarte, ca în cazul pensionarilor, atunci putem fi siguri că vor exista destui interlopi și mafioți.

 

În vremuri trecute auzeam mereu despre mafia siciliană și alte structuri de tip mafiot, și ne miram întrebându-ne „Cum este posibil așa ceva?” În același timp ne bucuram că în țara noastră nu există mafioți. Dar a venit Revoluția și totul s-a schimbat, acum avem și interlopi și mafioți și nu știi niciodată unde te vor ataca, de multe ori chiar în amiaza mare precum urșii, care s-au înmulțit peste măsură și fac ravagii prin așezările țării, încât oamenilor le este frică să mai iasă din casă, mai ales după lăsarea serii, căci amintitele animale, de altfel simpatice la prima vedere,  nu sunt mai prejos de amintiții interlopi și mafioți. Dacă ar fi să dăm doar două exemple mai recente, ne-am referi la atacul a doi interlopi, în prezența Poliției, asupra unei mașini și lovirea cu brutalitate a șoferului, și, desigur, aruncarea în aer a unei mașini, în care și-a pierdut viața un om de afaceri, însă exemplele sunt nenumărate, după cum putem afla zilnic din mass-media.

 

Noi credem că autoritățile române ar trebui să fie mai ferme și să stopeze proliferarea accelerată a interlopilor, mafioților și urșilor, căci și cei din urmă amintiți au început să se comporte precum interlopii, devenind foarte agresivi și dăunători.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail