Centrale termice „rachetă” și motoare „Stirling” fabricate și scoase pe piață de o societate comercială din Sfântu Gheorghe au căutare atât în țară, dar și în străinătate.

În urmă cu un an, „Ariadne Impex SRL” din Sfântu Gheorghe a fost  premiată la Salonul de Invenţii şi Inovaţii „Inventika”, unde a prezentat o centrală termică pe care era montat şi un Motor „Stirling”. Treptat, s-a trecut de la prototip la fabricarea în serie, iar spre finele lunii septembrie (a.c.), motoarele „Stirling” și centralele tip rachetă au fost lansate pe piață. De atunci, solicitările au tot sosit, atât din țară, dar și din străinătate: . . Avem comenzi, avem cerere! E un început promițător! Oamenii deja se programează pentru la anul să își cumpere aceste centrale, deci interesul este masiv, iar clienții sunt din toată țara, dar și din străinătate!”, a declarat ieri managerul societății, Pozna David.

Acesta a menționat că sobele „rachetă” fabricate de societatea pe o conduce sunt clasificate în două categorii: „Sobe rachetă” cu încălzire directă și „sobe rachetă cu schimbător hidraulic de căldură” (centrale termice)  – care racordate la calorifer, cu un vas de expansiune, încălzesc apa. Acestea sunt destinate pentru încălzirea spațiilor de locuit, caselor de vacanță și a spațiilor publice, utilizând în procesul de ardere lemn, dar și biomasă.

„Soba rachetă este o sobă specială, care se deosebește de celelalte sobe și i se spune <<rachetă>> din două motive: datorită modului de propagare a flăcării și datorită zgomotului produs, care se aseamănă cu zgomotul pe care îl face racheta când începe să își ia avânt. Arderea se face pe orizontală (…). Printre avantajele acestor sobe se numără randamentul mare de ardere. Acesta se apropie de 80% – ceea ce înseamnă un randament extraordinar de mare la sobele cu ardere pe lemne, deci se arde foarte, foarte bine lemnul (…), iar monoxidul de carbon este de 0,1%, ceea ce este foarte bine pentru mediu, deci este foarte ecologic”, a declarat Pozna David.

Potrivit acestuia, motorul „Stirling” este o mașină termică – cu aer cald cu ciclu închis regenerativ, unde fluidul de lucru se află într-un spațiu închis. Acest motor poate funcționa pe baza unei surse de căldură, indiferent de calitatea acesteia, fie ea energie solară, chimică sau nucleară și transformă energia calorică în curent electric.

„Motorul Stirling transformă energia calorică – energia calorică- ce rezultă din soba noastră, o preia printr-un cap cald și printr-un circuit închis și o transformă în curent electric. Deci, căldura se transformă în curent electric printr-un ansamblu de noi făcut, de noi conceput”, a spus Pozna David. Acesta a menționat că motorul „Stirling” pe care societatea „Ariadne Impex SRL” îl fabrică și îl comercializează are puterea de 300 de W. Astfel, spre exemplu, folosind acest motor la case de locuit sau la case de vacanţă unde trebuie să se facă foc, se poate obţine şi curent electric pentru un televizor sau un frigider. Echipa „Ariadne Impex” lucrează însă, în prezent, pentru dezvoltarea acestor motoare.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail