Oare ce s-ar întâmpla, dacă societatea în care trăim, ar fi în stare să se vindece, de boli cronice precum intoleranța, discriminarea, și prejudecățile omenești?

Întrebarea deși sună retoric, este una foarte reală: la Sfântu Gheorghe s-a desfășurat un curs, chiar cu scopul de a rezolva astfel de probleme, prin înțelegerea diferențelor culturale cu ajutorul ONG-urilor implicate. Astfel 28 de reprezentanți ai diferitelor ONG-uri atât din România, cât și Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Serbia și Azerbaidjan, au participat la un curs de lungă durată denumit Intercultural Bridge Builders, fiind organizat în cadrul programului Erasmus+ de ANPCDEFP.

Participanții acestui curs au avut posibilitatea de a descoperi modul în care se poate interpreta cultura în diferite țări. Prima fază consta în elaborarea unei strategii  cu ajutorul căreia se poate reduce radicalizarea tinerilor, scopul fiind de a percepe diversitatea culturală într-un mod pozitiv. În cursul săptămânii ONG-urile și-au creat propriile strategii de implementare. În ceea ce privește impactul adus, acesta urmează să fie evaluată în luna noiembrie la Chișinău, urmând să fie stabilite metodele de best practice, rezultatele, posibilitățile și problemele care s-au prezentat în cursul aplicării strategiei.

 

În timpul șederii la Sfântu Gheorghe, aceștia au participat la workshop-uri bazate pe metode de educație non-formală, seri  tematice și interculturale.

 

Kiss Endre, formator din Ungaria, a explicat că așteptările lui față de acest program sunt simple: „Cred că fiecare ONG își poate dezvolta propriul program, care are un efect local, iar rezultatele adunate astfel pot fi date mai departe. Ideea este să credem în posibilitatea schimbării benefice”.

 

Grüman Éva Orsolya, trainer din Sf. Gheorghe a declarat: „Este foarte important ca prin educația non-formală să putem ajuta în înțelegerea diferitor culturi în mediul de tineret. Având reprezentanți din 7 țări la acest proiect am dezvoltat workshopuri ce vor fi implementate în următoarele luni.”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail