În ascensiunea sa științific-tehnologică, omul se crede tot mai puternic și tinde să intre la concurență cu Dumnezeu, nemulțumit fiind de propria înfățișare și putere de cunoaștere. Și de aceea el a creat inteligența artificială (IA) nu doar ca s-o pună la lucru în slujba sa, ci chiar să și-o implanteze în creier, pentru a-i mări capacitatea.

      Unul dintre geniile lumii noastre, miliardarul Elon Musk, director general al companiilor Tesla și SpaceX, inginer, designer și proiectant industrial, antreprenor tehnologic, și filantrop, taxat ca „lider inovativ” și „printre cele mai puternice persoane ale lumii” cu o avere, în 2020, de 36,5 miliarde USD (cf. Wikipedia) – născut în Pretoria, Africa de Sud, la 28 iunie 1971, fiind în prezent cetățean al Africii de Sud, SUA și Canada – și-a propus drept scop „de   a schimba lumea și a ajuta umanitatea”, și ca obiective: „de a reduce încălzirea globală și consumul de energie sustenabilă și reducerea riscului existențial al dispariției omului prin stabilirea colonizării planetei Marte”. Și credem că pentru cineva care dispune de inteligență, resurse, vizionarism și voință totul este posibil.

Printre ideile lui Elon Musk, cum ar fi: terraformarea planetei Marte sau robo-taxiurile Tesla, vehicule autonome, se numără și una mai nouă (cf. descopera.ro): „șeful Tesla și SpaceX a declarat că lucrează la o tehnologie care va face ca , în minimum cinci ani, limbajul uman să fie considerat depășit”. În acest scop, el speră că „Neuralink, compania sa de neurotehnologie, va putea să conecteze un dispozitiv la un creier uman, pentru prima dată, în cursul anului viitor. Cipul Neuralink urmează să fie „implantat în craniu, iar electrozii lui vor fi introduși în creier foarte atent”, sperând ca prin aceasta să poată fi corectate problemele de vedere, dar „în principiu, poate repara orice este în neregulă cu creierul”. Totodată el a afirmat că cipul va permite o comunicare mult mai rapidă și mai precisă, ba mai mult: „Nu va trebui să vorbiți. Am putea să o facem în continuare din motive sentimentale”.

Așadar, după spusele lui Elon Musk, în curând nici nu va mai trebui să vorbim, numai „din motive sentimentale”, însă acest lucru nu sună bine nici pentru bârfitori, nici pentru politicieni, așa că treaba, adică conexarea inteligenței artificiale la inteligența naturală, nu ni se pare o idee prea bună, cum de altfel sună și finalul articolului: „Crearea unei interfețe om-tehnologie, pe care Elon Musk a denumit-o în trecut „Apocalipsa Inteligenței Artificiale” a fost criticată anterior de către unii oameni de știință care au atras atenția asupra pericolelor implantării unor cipuri în creierele oamenilor. Unii dintre aceștia au afirmat că reprezintă o formă de suicid pentru mintea umană.” Care minte, am zice noi, este extrem de scormonitoare și inventivă, după cum se vede, mergând până a corecta pe fiul lui Dumnezeu, omul.

Și dacă tot vorbim despre inteligență, am recomanda cititorilor care se plictisesc în vreme de pandemie, cartea „Inteligența materiei”, ediția din 2009, al cărei autor este Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, având în palmaresul său multe lucrări științifice de valoare, „cu ample deschideri spre fascinantele domenii ale filosofiei științei.” Pe blogul libris.ro se poate găsi o recenzie a cărții. Dintre opiniile cu referire la carte, am ales doar un  fragment din aprecierea publicației Formula As: „Dumitru Constantin arată faptul că în spatele aparenței solide a materiei există un principiu energetic și informațional care organizează universul în formele pe care le cunoaștem. Că dincolo de obiectele mecanice ale lumii mai există ceva, o esență inefabilă, greu de cuprins în conceptele obișnuite despre materie, care constituie adevărata bază a universului cunoscut.”

Deci orice am spune și oricât ne-am împotrivi, lucrurile se schimbă de la o zi la alta și viitorul, mai generos ori mai amenințător, vine către noi tot mai grăbit. De aceea e bine ca deocamdată să nu ne băgăm cipuri în creier și să vorbim normal, ca toți oamenii, nu ca ventrilocii…

               

 Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail