Întâlnirea profesională şi metodică tradiţională de la început de an a bibliotecarilor publici din judeţul Covasna s-a desfăşurat la sediul bibliotecii Județene „ Bod Peter”, în cursul săptămânii trecute, în parteneriat organizatoric cu filiala judeţeană Covasna a Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

  . .

La întâlnire au participat 26 de bibliotecari publici din judeţ, respectiv bibliotecarul metodist şi cei doi bibliotecari traineri din instituţia gazdă, cât şi directorul acesteia.

La începutul întâlnirii, directorul instituției, Szonda Szabolcs a rezumat cele mai importante aspecte ale funcţionării şi activităţii din 2015 a instituţiei pe care o conduce. A vorbit despre ritmul îngrijorător de încetinit al renovării interioare şi despre unele probleme de depozitare şi funcţionale ivite din această cauză, menţionând că s-a reuşit contracararea acestora datorită unui efort comun al colectivului instituţiei, astfel indicatorii de utilizare şi de vizitare a bibliotecii s-au menţinut la valori îmbucurătoare. A spus că se intenţionează în 2016 aprofundarea procesului de digitizare, cu ajutorul unui scanner performant, recent achiziţionat, iar acţiunile şi evenimentele culturale organizate de bibliotecă au în continuare şi rolul de a duce la o utilizare mai sporită a serviciilor bibliotecare, prin direcţionarea continuă a interesului obţinut prin ele către oferta profesională a bibliotecii. Şi în acest an va avea prioritate continuarea programelor regulare de educare la lectură, destinate nou-născuţilor şi familiilor acestora, copiilor din grădiniţe şi şcoli.

În continuarea întrunirii, bibliotecarii prezenţi au vorbit despre experienţele profesionale proprii legate de funcţionarea bibliotecilor pe care le reprezintă, împărtăşind concluziile pozitive şi mai puţin pozitive în acest sens, atât privind activitatea bibliotecilor în care lucrează, cât şi despre funcţionarea programului Biblionet în acestea, despre relaţia bibliotecilor cu publicul şi cu instituţia lor susţinătoare, respectiv au aflat informaţii utile referitoare la întocmirea statisticilor anuale despre funcţionarea bibliotecilor publice.

Din relatările bibliotecarilor a reieşit că în majoritatea bibliotecilor din judeţ stagnează sau a scăzut uşor numărul de utilizatori, sunt, însă, şi cazuri în care s-a înregistrat creştere (Tg. Secuiesc şi Ozun, respectiv Cernat, în primele două localităţi fiind în desfăşurare şi renovarea bibliotecilor, cu efect probabil asupra creşterii menţionate, la fel şi întâlnirile între scriitori şi cititori sau programele pentru copii şi tineri, organizate cu regularitate). Majoritatea bibliotecilor joacă, şi prin sarcinile de lucru, dar şi prin entuziasmul bibliotecarilor, un rol esenţial în viaţa culturală a localităţii în care funcţionează. În aceeeaşi ordine de idei, persistă problema-cheie a activităţii lor: sunt nevoiţi să-şi împartă timpul de lucru între munca de la bibliotecă şi alte îndatoriri primite în cadrul administraţiei locale, iar acest lucru nu este, deseori, în beneficiul funcţionării eficiente a bibliotecilor.

Aşa cum a reieşit din spusele celor prezenţi, majoritatea lor acordă atenţie cerinţelor exprimate de utilizatorii bibliotecilor, adaptând orarul de funcţionare la acestea. Unele dintre biblioteci au realizat venituri din închirierea anumitor săli ale lor pentru cursuri profesionale, utilizând banii obţinuţi pentru scopuri de dezvoltare şi funcţionale. Altele, pe lângă achiziţia de carte, au reuşit să-şi îmbunătăţească şi echipamentul birotic sau mobilierul uzual.

Majoritatea bibliotecilor au beneficiat anul trecut de fonduri pentru achiziţionare de carte (în general, între 100 şi 4000 de lei), respectiv au atras donaţii din ţară şi din străinătate, respectiv au primit de la Consiliul Judeţean Covasna şi biblioteca noastră.

În privinţa menţinerii programului Biblionet, concluzia generală pare să fie aceea că funcţionarea sălilor create în cadrul acestuia are în continuare un efect de atragere către bibliotecă a cititorilor, însă acest efect nu mai este în legătură imediată cu utilizarea fondului de carte al bibliotecilor, fiind necesar, deci, un imbold mai accentuat, către public, în acest sens.

 

www.kmkt.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail