De Ziua Culturii Naționale, vineri, 14 ianuarie 2022, de la ora 18, la ceainăria Tein Teahouse din Sf. Gheorghe va avea loc întâlnirea cu publicul a scriitorului brașovean Bogdan Coșa, autorul trilogiei Poker și a romanului Cât de aproape sunt ploile reci.

 

Interlocutorul invitatului nostru: criticul literar brașovean Adrian Lăcătuș. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Bod Péter”, în parteneriat cu Tein Teahouse și cu Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov.

Amfitrionul întâlnirii: Szonda Szabolcs, directorul bibliotecii.

 

Despre autor:

Bogdan Coșa (1989, Codlea): scriitor, traducător literar. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov, apoi studiile masterale de teoria literaturii și literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității din București. În 2011 a publicat Poker, primul roman al trilogiei cu același titlu, în urma câștigării Premiului pentru Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2010. În 2013 i-au apărut la aceeași editură volumul de poezii O formă de adăpost primară și a doua parte a trilogiei, PokerBlack Glass, care, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a IV-a, i-a adus premiul „Tânărul prozator al anului 2013”. Ultraviolență, ultimul volum al trilogiei, a apărut în 2017 la Editura Polirom. Cele mai recente cărți ale sale sunt Cât de aproape sunt ploile reci (roman, Editura Trei, 2020) și Ziua în care Adam a devenit băiat bun (roman pentru copii, Editura Pandora, 2021).

A primit bursa de creație a revistei Observator cultural, Jean-Jacques Rousseau Fellowship (Akademie Schloss Solitude) și H. C. Artmann Stipendium (Literaturhaus Salzburg), și a beneficiat de programele de rezidențe pentru scriitori oferite de Akademie Schloss Solitude, Literaturhaus Salzburg, International Writers and Translators’ Centre of Rhodes, Hessischer Literaturrat, Pécsi Íróprogram, FILIT Iași și Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”.

Este senior editor la DoR (www.dor.ro), „o publicație independentă care spune povești adevărate pentru a-și sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere soluții și să acționeze.”

Despre romanul său apărut în 2020, autorul spune, într-un interviu, următoarele:

„- Gabriela Adameșteanu spune despre cartea ta cea mai recentă, … că este «istoria unei familii rurale, apăsată de maledicția insecurității, a alcoolismului, a neșansei sociale în care tinerii își visează plecarea». Tu cum ai descrie-o? Ce ai adăuga?

– Nu aș adăuga nimic la ce spune Gabriela Adameșteanu, căreia îi mulțumesc pentru atenția și curiozitatea cu care a citit volumul în manuscris, pentru generozitatea de a-l fi discutat cu mine mai apoi și nu în ultimul rând pentru încurajări. Intenția mea a fost să facilitez o incursiune tihnită, familiară, în ultimii 30 de ani ai istoriei noastre mici și foarte mici. Nu a ieșit foarte veselă, e drept, dar cred că s-ar putea dovedi intrigantă pentru cel care vrea să vadă o serie de cadre din cealaltă jumătate a Românei, cea care nu ajunge niciodată la televizor. Povestea Toaderilor este una specifică, pe care o cunosc îndeaproape, și în același timp o poveste veche, a celor îmbătrânind într-o lume care, pentru că se schimbă și se ascute, pentru ei se golește de sens – se dezumflă și îi înghite sau, dimpotrivă, îi expulzează din sânul ei; în cazul de față, la periferiile unor orașe oarecare sau în străinătate. În fine, e o poveste care merită cei 30 de lei – și o spun fără fală, fără falsă modestie, ca un producător de miere pe care îl întâlnești la marginea drumului.

– Cât timp ai lucrat la carte?

– Șase ani. Am scris-o de mână, cu multă plăcere, apoi am rescris fiecare propoziție de mai multe ori, cu din ce în ce mai puțină plăcere, până când a început să sune așa cum o auzeam eu în cap. Moment în care a devenit insuportabilă și n-am mai putut s-o citesc – ca atunci când îți auzi vocea înregistrată și îți vine să ieși din încăpere. Și m-a luat groaza: dacă, totuși, nu e gata?”

(Sursa: https://fermadeganduri.ro/interviu-bogdan-cosa-cine-n-a…/)

Evenimentul se va desfășura cu respectarea reglementărilor antipandemice în vigoare.

Îi așteptăm cu drag pe toți cei interesați!

 

www.kmkt.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail