Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”- Despărțământul Covasna-Harghita organizează o întâlnire cu exploratoarea Maria Uca Marinescu.
Evenimentul va avea loc vineri, 15 decembrie, ora 17, în Sala de Marmură a Casei de Cultură a Sindicatelor din Miercurea Ciuc, intrarea laterală. Accesul este gratuit.
Membră a Societăţii Române de Geografie, colaboratoare a Muzeului de Ştiinţele Naturii „Grigore Antipa” şi a Institutului de Cercetări Antropologice al Academiei Române, precum şi membră a Asociaţiei Americane de Geografie, Uca Marinescu a reuşit să atingă cei trei poli: Nord, Sud şi Magnetic, a fost pe cinci continente, vizitând peste 100 de ţări.
Născută la Gheorgheni, personalitate de excepţie, Uca Marinescu este un adevărat glob trotteur pe care o recomadă chiar expediţiile sale:
1990
– Traversarea Chinei de la Est la Vest – expediţie solitară
1991
– Expediţie în Văile Caucaziene din zona Elbrus
1994-1996
– Cercetează India, Nepal, Sikkim – expediţie solitară
1996
– Traversează Canada de la Est la Vest, până în zona arctică – Yucon şi ultimele aşezări ale eschimoşilor – expediţie solitară
1998
– Pe urmele vasului Belgica şi a marelui savant Emil Racoviţă în Antarctica – expediţie solitară
– Expediţie în America de Sud – Argentina, Patagonia, Ţara de Foc, Bolivia, Peru, Chile, Ecuador şi Insula Paştelui – expediţie solitară
1999
– Traversarea continentului african de la sud la nord, străbătând 11 ţări – expediţie solitară
2000
– Drumul vikingilor, din Delta Dunării, prin peninsula Kola, Arh. Svalbard, Norvegia, Islanda şi Groenlanda
2001
– Expediţie pentru cucerirea Polului Nord prin Siberia şi peninsula Taimar
– Expediţie pentru cucerirea Polului Sud
2003
– Ultimul continent: Australia şi Oceania, cu Tasmania, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee – ia contact cu triburile de papuaşi, cu populaţia aborigenă din deşertul australian şi tradiţiile maorilor din Noua Zeelandă
– Tibet: 1000 km prin podişul tibetan, parcurşi prin trecători la 5400 m altitudine şi la taberele de bază ale optmiarilor Kancendjonga, Annapurna şi Everest.
Ca o recunoaștere a meritelor excepționale, în anul 2002 i–a fost acordat Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofițer.