Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna se vor întâlni la sfârşitul săptămânii viitoare la Întorsura Buzăului pentru a analiza situaţia comunităţii româneşti şi a contura o strategie de consolidare a acesteia, de protejare şi afirmare a identităţii naţionale. . .

Adunarea este organizată de Forumul Civic al Românilor, ce reuneşte aproape 30 de organizaţii nonguvernamentale, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La întâlnire vor participa, printre alţii, PS Andrei Moldovan, episcopul Covasnei şi Harghitei, foşti şi actuali lideri ai Forumului Civic, parlamentari, prefecţi, consilieri judeţeni, preoţi, directori ai şcolilor cu predare în limba română, şefi ai unor instituţii deconcentrate, instituţii de cultură, politicieni, reprezentanţi ai unor asociaţii culturale şi civice din ţară partenere în derularea unor proiecte de solidaritate cu românii din judeţele în care sunt minoritari din punct de vedere numeric.

„Participanţii la întâlnire urmează să dezbată principalele aspecte privind starea comunităţii româneşti din judeţul Covasna şi, pe această bază, să adopte poziţia românilor din judeţ în problemele esenţiale care vizează perfecţionarea vieţii comunitare, prezervarea şi afirmarea identităţii româneşti şi buna convieţuire interetnică în arealul covăsnean. Concluziile şi propunerile rezultate în urma dezbaterilor vor fi publicate sub forma unui memorandum, document care va fi înaintat Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României”, se menţionează într-un comunicat de presă al Forumului Civic remis sâmbătă AGERPRES.

Forumul Civic a mai organizat până acum două adunări ale reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în noiembrie 2006 la Izvorul Mureşului şi în martie 2010 la Topliţa, iar pe viitor intenţionează să organizeze întâlniri anuale la nivelul fiecăruia dintre cele trei judeţe, pentru a strânge legăturile între reprezentanţii autorizaţi ai comunităţilor româneşti.

Forumul Civic al Românilor a fost fondat în anul 2005 cu scopul de a asigura coordonarea şi unitatea de acţiune a societăţii civile româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în vederea păstrării şi dezvoltării identităţii naţionale a românilor din cele trei judeţe şi asigurării unei convieţuiri interetnice normale cu ceilalţi locuitori ai acestei zone.

Întâlnirea reprezentanţilor comunităţii româneşti din judeţul Covasna va avea loc în data de 11 iulie a.c., de la ora 10,00, la Căminul Cultural din satul Brădet, Întorsura Buzăului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail