intalnirea comunitatiiReprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna se vor întâlni la începutul lunii septembrie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, pentru a discuta despre aspecte vizând promovarea identităţii naţionale, respectiv de îmbunătăţirea vieţii comunitare, culturale, spirituale şi economice a românilor din localitățile covăsnene.

Adunarea va avea loc în data de 9 septembrie (a.c.), de la ora 16,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe, în organizarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul  Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și a Instituției Prefectului Județului Covasna. La eveniment vor participa, printre alții, Prea Sfinţitul Andrei Moldovan – episcopul Covasnei şi Harghitei,domnul Sebastian Cucu-prefectul județului Covasna, reprezentanţi ai Forumului Civic, primari, viceprimari și consilieri români din localitățile județului Covasna.

Potrivit organizatorilor, întâlnirea își propune să identifice oportunitățile și soluțiile menite să păstreze și să promoveze valorile culturale românești și să realizeze un schimb de bune practici privind îmbunătățirea funcționării principalelor instituții identitare: biserica, școala, așezămintele culturale, și a colaborării dintre acestea.

„Inițial, această întâlnire trebuia să aibă loc în iulie, dar iată o organizăm în septembrie, după terminarea perioadei concediilor de odihnă,  și,  încercăm să purtăm o discuție pe probleme care țin de aspectele principale ale  păstrării  și afirmării identității românești, a valorilor, tradițiilor și culturii noastre (…). În prezența primarilor, viceprimarilor și consilierilor români, a protopopilor ortodocși și a conducătorilor unor instituții și asociații culturale din județ,  ne-am propus să discutăm despre starea instituțiilor identitare fundamentale: biserică, școală, cămine culturale, despre aspecte care vizează: activitatea principalelor  asociații culturale și comunitare, despre accesarea proiectelor finanțate din fonduri locale, județene, naționale și  europene etc. În perspectiva aniversării Centenarului Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918,  vom discuta despre stadiul de elaborare a lucrărilor de istorie locală, a monografiilor și despre modalitățile de cinstire a personalităților  locale, care au contribuit la înfăptuirea  și consolidarea Marii Uniri, inclusiv prin înălțarea unor statui, busturi, plăci comemorative, în spațiul public al localităților în care s-au născut, sau au activat. Pe scurt, dorim ca, la început de mandat atât al  noilor primari, cât și al consilierilor județeni și locali, să ne cunoaștem, să colaborăm, să eliminăm niște lucruri care nu au mers pre bine în legislatura trecută, din punct de vedere al comunicării, în interesul comunității românești,  în așa fel încât să putem realiza acel deziderat propus de Forumul  Să îmbunătățim organizarea comunitară, pentru a realiza mai bine  problemele pe care le putem soluționa cu forțele noastre; să stimulăm  demersurile pe linia solidarității naționale, de genul acțiunii ”Români pentru români” (…), și apoi să avem un inventar al proiectelor pentru care este nevoie de sprijinul Guvernului, al  administrației locale și a celei județene. Sperăm ca această întâlnire să fie de bun augur.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu, membru în Consiliul ştiinţific de onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

O întâlnire similară este preconizată să aibă loc în cursul lunii octombrie a.c. cu primarii, viceprimarii și consilierii români din județul Harghita

În momentul de faţă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş este compus din peste 33 de membri – asociaţii cultural-civice din cele trei judeţe. Detalii despre Forum pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.forumharghitacovasna.ro/index.html.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail