Pentru a marca Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat ieri o serie de activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei, cu privire la consumul de droguri și a altor substanțe nocive, în România.

În cursul zilei de ieri, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna au desfășurat o campanie de informare, educare și sensibilizare a comunității locale, prin distribuirea de materiale informative, tricouri și bandane personalizate în Parcul Central municipal Sfântu Gheorghe. Acțiunea a fost organizată în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna și a avut un impact puternic asupra participanților municipiului.

„Ne-am gândit să organizăm o activitate interactivă pentru comunitatea locală din Sfântu Gheorghe, astfel că în intervalul orar 11:30-13:00 am organizat, un stand informativ, unde a existat o tombolă șiam efectuat măsurători de tensiune arterială și ale monoxidului de carbon din plămâni, mai ales pentru cei care au afirmat că sunt fumători. Până la urmă și tutunul face parte tot din categoria drogurilor, chiar dacă sunt legale.” – ne-a declarat coordonatorul CPECA Covasna, Insp. spec. administrație publică, Liliana Lazea.

Persoanele care au dorit să își măsoare tensiunea arterială și care și-au măsurat monoxidul de carbon au participat automat la o tombolă gratuită, în urma căreia au putut să câștige fie un tricou sau o  bandană personalizată, fie o insignă. Potrivit coordonatoarei, până la finalul activității au fost efectuate 38 de măsurători ale tensiunii arteriale, 38 de măsurători ale nivelului monoxidului de carbon din plămâni, și au fost oferite 30 de premii constând în tricouri, bandane și insigne.

„În paralel cu activitatea de la standul nostru informativ, voluntraii Centrului Antidrog Covasna s-au plimbat prin parcul municiului Sfântu Gheorghe și au împărțit 200 de flyere cu informații referitoare la Ziua Internațională Antidrog, precum și cu principalele aspecte privind riscul asociat consumului de droguri, mai ales asupra tinerilor.” – a mai spus aceasta.

Consiliere gratuită și confidențialitate

Liliana Lazea a explicat că persoanele care consideră că au o problemă de dependență pot apela, cu încredere,  la serviciile Centrului Antidrog Covasna întrucât acestea sunt gratuite și confidențiale.

„Pe lângă pilonul acesta de prevenire pe care îl are Agenția Națională Antidrog, ca obiectiv al activității sale, un alt pilon de o importanță deosebită este acela de asistență medicală psihologică și socială a consumatorilor de substanțe, oricare ar fi acelea. Chiar și dependența de jocurile mecanice este o problemă, dar și consumul de tutun, alcool și chiar și drogurile ilegale. Orice persoană care dorește, sau care consideră că are o problemă de genul acesta, referitor la o anumită dependență, se poate adresa centrului nostru, și împreună cu echipa terapeutică de la Brașov, poate intra într-un program de consiliere, complet gratuit și confidențial, în care încercăm să ajutăm beneficiarii să scape de aceste metehne nedorite. Noi îi putem ajuta și în acest sens, practic acestea sunt obiectivele principale ale agenției, prin toate structurile sale teritoriale – atât prevenirea cât și asistența medicală psihologică și socială a celor care sunt dependenți de substanțe.” – a explicat Liliana Lazea.

Potrivit acesteia, în cursul anului trecut, în evidența Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna erau înregistrați 20 de beneficiari unici, cu diverse probleme de consum. Persoanele s-au prezentat la centru cu probleme precum consumul de droguri ilegale, legale, alcool, tutun dar și pentru a renunța la alte tipuri de dependențe, precum jocurile de noroc.

Covasna nu este printre județele cu probleme majore ale dependențelor de diferite feluri 

Reprezentanta CPECA Covasna a explicat că, de-a lungul timpului, persoanele care au trecut pragul centrului în vederea beneficierii de asistență medicală, psihologică și socială pentru a putea renunța la dependențe au făcut-o fie prin intermediul procurorilor DIICOT, fie din proprie inițiativă: „Ei se pot adresa centrului nostru pe două căi: fie au fost referiți de către DIICOT, fie au venit din proprie inițiativă. Având în vedere numărul de beneficiari la noi în centru, din punctul nostru de vedere, al instituției noastre, nu am putea spune că la nivelul județului Covasna ar exista o problemă cuprivire la consumul de droguri. Există și cazuri și situații, iar noi ne bucurăm să vedem că ei încep să vină către noi, pentru că la început bineînțeles că au existat reticențe, oamenii nu au totală încredere la început că serviciile sunt într-adevăr confidențiale, însă odată ce ajung la noi în centru capătă încredere.”

Consumatorii de la vârste fragede …    

Liliana Lazea a explicat că pe parcursul anului trecut, deși niciunul dintre beneficiarii centrului nu se afla în categoria elevilor sau studenților, aceștia erau destul de tineri, cel mai vârstnic beneficiar înregistrat având sub 35 de ani. Totodată, aceasta spune că în perioada 2013 – 2014 au existat cazuri izolate în care elevii au fost implicați în consumul anumitor substanțe. Cu toate acestea, coordonatoarea spune că în județul Covasna consumul și dependența de diverse substanțe în rândul elevilor nu a scăpat de sub control: „Cel puțin din ceea ce vine la noi către centru, și beneficiarii care ni se adresează, nu putem spune că am identificat elevi numeroși care să aibă astfel de probleme.”

. .  Începând din 1987, anual, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) data de 26 iunie marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri. Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) promovează campania internaţională de sensibilizare cu privire la provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate, în ansamblu, şi încurajează derularea la nivel mondial a câtor mai multe activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen. Tema acțiunii de anul acesta are mesajul: „Întâi ascultă! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”. Un mesaj asemănător a transmis și coordonatoarea CPECA Covasna tuturor celor care nu au putut fi prezenți la acțiunile organizate în cursul zilei de ieri: „În primul rând să încerce să rețină un lucru foarte important, și acela că și în județul Covasna există un centru care poate să le ofere ajutor în privința unei astfel de probleme, dependența de droguri sau substanțe. (…) Mesajul nostru cel mai important este că fiecare își ia propriile decizii, însă este bine să le ia informat, să cunoască toate riscurile la care se expune, atât cele legale, cât și cele legate de sănătate. Să încerce să își facă propria alegere cât mai bine și să fie informați înainte de a lua o decizie, acesta este mesajul nostru cel mai important.”

Potrivit medicilor, psihologilor şi asistenţilor sociali ai Agenției Nționale Antidrog, infecțiile cu HIV, HVC, HVB, TBC, infarctul sau hemoragiile cerebrale, decesul, abandonul şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă și infracţionalitatea sunt doar câteva dintre riscurile la care se expun persoanele care consumă droguri.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail