Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu a declarat luni că instanţa de judecată a obligat Primăria Sfântu Gheorghe să respecte legea în ce priveşte inscripţionarea bilingvă în spaţiile publice, respectiv să posteze denumirile mai întâi în limba română şi dedesubt în limba maghiară şi nu invers cum se întâmplă de regulă în prezent.

Codrin Munteanu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în anul 2011 Prefectura Covasna a deschis proces împotriva Primăriei Sfântu Gheorghe după ce a sesizat că aceasta nu respectă prevederile legislaţiei româneşti şi internaţionale în ce priveşte inscripţionarea bilingvă pe teritoriul oraşului, iar anul acesta Tribunalul a dat câştig de cauză Prefecturii.

Prin urmare, instanţa a obligat conducerea Primăriei să schimbe tăbliţele de pe faţadele instituţiilor unde denumirile apar mai întâi în maghiară şi apoi în română, să înlocuiască indicatoarele turistice scrise mai întâi în maghiară, apoi în română şi engleză, tăbliţele străzilor, precum şi instrucţiunile de pe aparatele de taxare din parcări.

Munteanu a subliniat că, potrivit Constituţiei, limba oficială a statului este limba română, iar Carta europeană a limbilor regionale şi minoritare specifică faptul că limbile minorităţilor se folosesc împreună cu limba oficială, dar fără a aduce prejudicii acesteia din urmă.

„Inscripţiile publice apărute în ultimii doi-trei ani în Sfântu Gheorghe inversează limba oficială cu cea minoritară. Iar limba română nu numai că este inversată, dar literele ajung să fie scrise cu caractere mai mici şi decolorate din start (…) Chiar m-am uitat, cuvintele în limba română sunt scrise mai mici, italic şi colorate cu gri, nu cu negru, deci e clar că e făcut cu ţintă, nu accidental”, a mai spus Codrin Munteanu. Sentinţa în acest caz nu este definitivă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail