Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna recomandă unităţilor de învăţământ să se asocieze în consorţii şcolare, pentru a putea accesa mai uşor fondurile europene dar şi pentru a se putea ajuta reciproc.

Şefa Inspectoratului, Keresztely Irma, a declarat, ieri, că în judeţul Covasna s-au constituit două astfel de consorţii, între Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe şi Şcoala gimnazială „Avram Iancu” din staţiunea Covasna şi între liceele tehnologice „Berde Aron”, „Kos Karoly”şi „Puskas Tivadar” din municipiul Sfântu Gheorghe.

Keresztely Irma a subliniat că în urma creării consorţiului niciuna dintre unităţile de învăţământ nu-şi pierde personalitatea juridică dar, pentru că împreună au un număr mai mare de elevi, pot accesa mai uşor fondurile de finanţare pentru diverse proiecte. Un alt avantaj este acela că pot să-şi completeze reciproc catedrele cu profesori, iar elevii au acces la baze materiale şi programe comune.
„Două sunt motivele care stau la baza formării acestor consorţii – unul, scăderea numărului de elevi şi al doilea, asocierea în scopul accesării fondurilor structurale în perioada 2014-2020. Una dintre condiţiile de eligibilitate este ca proiectele să vizeze un grup ţintă cât mai mare”, a spus Keresztely Irma.

Ea a menţionat că iniţiativa creării acestor consorţii trebuie să vină din partea unităţilor de învăţământ, iar după ce Inspectoratul Şcolar dă un aviz de oportunitate, parteneriatul trebuie aprobat de consiliile locale în subordinea cărora se află aceste şcoli.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail