• Au scăzut furturile din locuințe și din societăți comerciale, dar și infracțiunile din domeniul silvic
  • Valoarea prejudiciior recuperate în cauze de evaziune fiscală sau contrabandă aproape s-a dublat
  • Polițiștii vor acționa în continuare pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, prevenirea delincvenței juvenile, dar și a infracțiunilor contra patrimoniului

 

Activitatea polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a avut ca obiectiv prioritar, și în 2018, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, menținerea siguranţei rutiere, precum și diminuarea/menținerea la un nivel minim a infracționalității stradale, în special a celei comise cu violență.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții IPJ Covasna se menționează că: „Anul 2018 a însemnat pentru polițiștii covăsneni intervenții la peste 15.000 de evenimente, desfășurarea a peste 2.000 de acțiuni și controale și aproape 2.000 de participări la misiuni de menținere a ordinii publice cu ocazia unor adunări publice.

Nivelul criminalității în anul 2018, prezintă, în general, valori apropiate de cele înregistrate în anul precedent, acțiunile polițiștilor fiind desfășurate în permanență în funcție de evoluția situației operative,  măsurile fiind dispuse astfel încât activitățile de prevenire și combatere a faptelor ilegale să aibă eficiența scontată.

 

 Prevenire prin educaţie şi informare

 

Poliţiştii din structura de analiză şi prevenire a criminalităţii, alături de alţi poliţişti din cadrul inspectoratului,  au acţionat pentru atingerea obiectivelor în domeniu, pe principiul „este mai ușor să prevenim”. În 2018 au fost organizate 148 de activităţi în comun cu unităţile de învăţământ şi de ocrotire, la care au participat peste 9.000 de elevi, dar și cadre didactice şi părinţi ai elevilor.

 În scopul prevenirii infracţionalităţii şi creșterea sentimentului de siguranţă al cetățenilor, poliţiştii de ordine publică au acţionat în cadrul mai multor campanii și programe care au urmărit, printre aletele, prevenirea infracțiunilor de furt, a violenței în familie, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Trebuie menționate, tot în cadrul activităților informative-preventive din anul precedent, organizarea și desfășurarea evenimentelor „Ziua Mobilității”, „Ziua Copilului”, programul „Verde la Educație pentru Circulație”, etapa națională a competiției „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”, toate acestea, dar și multe altele fiind dedicate educației preventive a tinerilor.

Polițiștii vor continua să fie prezenți în școli cu activități preventive dedicate elevilor și nu numai, menirea acestor întâlniri fiind acela de a-i educa pe tineri în sensul adoptării unui comportament preventive, bazat pe cunoașterea și respectarea normelor legale.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

 Reprezintă unul dintre segmentele principale ale activității polițiștilor, aceștia fiind 24/24, 7 zile din 7 prezenți în teren pentru menținerea climatului de siguranță publică, pentru depistarea celor care comit fapte ilicite și tragerea acestora la răspundere, potrivit prevederilor legale.

În anul 2018, numărul total al infracțiunilor sesizate în județul Covasna a înregistrat o ușoară creștere față de anul precedent cu 5,58%. Din cele peste 4.300 de fapte penale sesizate, 34,2% au fost infracțiuni contra persoanei și 22,3% au fost infracțiuni contra patrimoniului, 54% din fapte au fost sesizate în mediul urban, iar 46% în mediul rural.

Criminalitatea stradală se menține la un nivel scăzut și în 2018, numărul faptelor sesizate fiind de 47, cu 23% mai puține față de anul precedent.

În ceea ce privește infracțiunile contra persoanei, trebuie menționat că peste jumătate din faptele sesizate au fost loviri sau alte violențe, iar infracțiunile de mare violență reprezintă un procent de numai 0,5%. Trebuie menționat că la nivelul județului Covasna nu au rămas cauze penale privind săvârșirea unor infracțiuni contra vieții persoanei (omor, tentativă de omor) cu autori neidentificați. În toate cazurile sesizate cercetările s-au desfășurat în cadrul unor echipe operative complexe, autorii acestor fapte fiind identificați rapid și arestați preventiv.

Prevenirea și combaterea infracțiunilor contra persoanei a fost o preocupare permanentă pentru polițiștii covăsneni, iar prevenirea violenței în familie a fost o prioritate concretă a activității instituției. Astfel, în contextul modificărilor legislative intervenite în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, în 2018, la nivelul inspectoratului a fost constituit un grup de lucru al cărui scop este acela de a stabili cele mai eficiente căi de acțiune pentru diminuarea numărului acestor fapte. Activitățile desfășurate în cadrul acestui grup de lucru, care au constat în întâlniri periodice și instruiri efectuate la nivel local cu persoanele implicate în gestionara faptelor de violență în familie, vor continua și în 2019. Polițiștii vor acționa în continuare cu fermitate în cazurile de violență domestică, utilizând toate instrumentele legale pentru protejarea vieții și integrității victimelor acestui gen de fapte.

Infracțiunile contra patrimoniului (ex. furt, distrugere) reprezintă un alt segment important al criminalității sesizate, în 2018 trendul faptelor îndreptate împotriva patrimoniului înregistrând o ușoară creștere de 1,7%. Trebuie menționat totuși, că numărul furturilor din locuințe a scăzut cu 6%, iar cele din societăți comerciale cu 2,4%.

Infracțiunile de tâlhărie sunt la același nivel ca și în anul precedent, fiind sesizate 10 fapte de acest gen. Trebuie menționat însă că, dintre acestea, în patru cazuri nu s-a confirmat sesizarea, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea altor infracțiuni (furt). În celelalte șase cazuri autorii au fost identificați rapid, față de aceștia dispunându-se măsuri preventive.

Siguranța traficului rutier este, de asemenea, un domeniu important al activității polițiștilor. În 2018, au fost desfășurate peste 1.100 de acțiuni pentru menținerea siguranței circulației pe drumurile publice, oamenii legii constatând aproape 200 de infracțiuni la regimul rutier și aproape 11.500 de abateri contravenționale pentru care au aplicat sancțiuni. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză – peste 5.000, dar au fost aplicate și pentru abateri săvârșite de pietoni (619 sancțiuni) sau bicicliști (328 de sancțiuni). Tot pentru abateri la regimul rutier au fost reținute 853 de permise de conducere și 368 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește riscul rutier, analizele relevă că în 2018 principalele cauze generatoare de accidente au fost  viteza neadaptată condițiilor de drum (23,4%), abaterile pietonilor (13,2)% și conducerea sub influența alcoolului (12,2%). Deși în 2018 pe raza județului au avut loc cu 18 accidente mai multe decât în anul precedent, numărul persoanelor decedate a fost mai mic cu 18% .

Acțiunile polițiștilor pentru menținerea siguranței traficului rutier vor fi continuate și în anul 2019, cu accent pe activitățile preventive și mai ales a celor de educație rutieră desfășurate în școli.

Pe linia combaterii criminalității economico-financiare, în 2018 polițiștii de la structurile de profil au desfășurat peste 350 de acțiuni și controale, în urma cărora au fost constatate 152 de fapte de natură contravențională pentru care au fost aplicate sancțiuni de peste 465.000 de lei. În 2018 numărul infracțiunilor de natură economico-financiară a scăzut cu 17,3%, iar infracțiunile de contrabandă au înregistrat, de asemenea, scăderi, în 2018 fiind sesizate 22 de fapte de acest gen.

Trebuie menționat că valoarea prejudiciilor recuperate pe linie de evaziune fiscală și contrabandă aproape s-a dublat în 2018 față de anul precedent și se ridică la peste  14.300.000 de lei.

Combaterea delictelor silvice a fost, de asemenea, o prioritate pentru polițiști, anul trecut numărul infracțiunilor în acest domeniu înregistrând o scădere cu 12%. În 2018 au fost organizate și desfășurate peste 1.100 de acțiuni, în urma cărora au fost constatate 634 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate sancțiuni în valoare de aproape un milion de lei. În 2018 au fost confiscați peste 1.200 mc de material lemnos provenit sau având legătură cu săvârșirea unor fapte ilicite. Tot în urma acțiunilor desfășurate, poliţiştii covăsneni s-au sesizat cu privire la comiterea a 254 de infracţiuni în domeniul silvic.

 

În 2018 și structurile se suport ale inspectoratului au desfășurat activități specifice.  Structurile de Cazier Judiciar au soluționat, pe loc, aproape 21.000 de cereri ale persoanelor fizice sau juridice  de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

La nivelul Serviciului Criminalistic au fost desfășurate peste 1.600 de activități criminalistice, care includ cercetări la fața locului sau efectuarea de expertize criminalistice.

Polițiștii de la nivelul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat de misiuni de rezervă de intervenţie şi patrulare cu autospecialele din dotare, aceștia participând la efectuarea a peste 30 de percheziții.

Pe linia activităților de urmărire și supraveghere judiciară, biroul de profil a desfășurat activități specifice cu privire la peste 80 de persoane față de care au fost dispuse diferite măsuri preventive. În 19 cazuri polițiștii au sesizat organele judiciare despre situații de încălcare a obligațiilor ce le revin inculpaților, în 8 dintre cazuri fiind schimbată măsura preventivă.

Și asigurarea dreptului de petiționare a beneficiat de atenție din partea persoanelor cu ressponsabilități în domeniu. În 2018 au fost primite în audiență peste 300 de persoane și au fost înregistrate peste 2.000 de petiții. Raportându-ne la problemele care au făcut obiectul audienţelor ori al petițiilor depuse, principalele domenii de interes au fost: sesizarea unor fapte penale, nerespectarea unor clauze contractuale ori contestarea proceselor verbale de contravenție.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna vor acționa și în anul 2019 pentru combaterea faptelor ilicite, pe toate domeniile de competență. Vor fi continuate activitățile pentru menținerea siguranței traficului rutier, dar și cele pentru și combaterea infracțiunilor contra persoanei și patrimoniului.

 Acțiunile și activitățile preventive vor fi desfășurate în principal în baza obiectivelor de prevenire stabilite la nivel național, respectiv, prevnirea delincvenței juvenile, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea violenței în familie.”

 

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail