Vestea trecerii la cele veșnice a prietenului nostru drag Vasile Lechințan a căzut ca un trăsnet; este de notorietate faptul că, de peste 30 de ani, Vasile Lechințan a fost unul din colaboratorii cei mai apropiați ai Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a celorlalte instituții și asociații culturale românești din județele Covasna și Harghita.

Cu puterea de muncă cunoscută și cu dăruirea exemplară, Vasile Lechințan era implicat în proiectele aflate în curs de realizare, inclusiv în cele care beneficiază de susținerea financiară a Secretariatului General al Guvernului României.

Ne va fi foarte greu să îi suplinim absența, dar în cinstea memoriei sale, vom căuta soluții pentru ducerea la bun sfârșit a proiectelor respective.

Unul dintre acestea, și anume Promovarea identității culturale românești din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative, prevede editarea volumelor:

  1. Românii din fostele scaune secuiești (secolele XVI-XXI). Atestări documentare, conscripții, statistici, recensăminte
  2. Românii din Treiscaune, Ciuc, Giurgeu și Odorhei, în presa din Transilvania până în anul 1918
  3. „În centru la Sân-Georgiu”. Românii din Sfântu Gheorghe, județul Covasna

În același scop, al cinstirii memoriei istoricului Vasile Lechințan, conducerile CED „Mitropolit Nicolae Colan” și ale CESCH vor mai întreprinde următoarele demersuri:

  • încărcarea pe platform bibliotecii digitale Eurocarpatica a volumului „Profesioniștii noștri 27. Vasile Lechințan – istoric, scriitor și om al cetății”;
  • identificarea și salvarea mesajelor și articolelor apărute pe rețelele de socializare și în mass-media, după trecerea la cele veșnice a cunoscutului istoric clujean;
  • prezentarea, în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură, civilizație” – ediția a XXVII-a, manifestare care va avea loc în zilele de 24-25 septembrie 2021 la Izvoru Mureșului, jud. Harghita, a următoarelor comunicări:
  1. „Aspecte din opera istoricului Vasile Lechințan văzute prin prisma sociologiei” – prezentată de Narcis Rupe – București;
  2. „Vasile Lechințan și legăturile sale cu românii din județele Mureș, Harghita și Covasna” – prezentată de Valeriu Tănase, Agapia, jud. Neamț;
  3. „Însemne de cinstire a memoriei istoricului, publicistului și scriitorului clujean Vasile Lechințan” – prezentată de colectivul CESCH

– editarea lucrării de doctorat, cu tema „Revoluția de la 1848-1849 în scaunul Someș” prin grija cercetătorilor de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, coordonator cercet. Ela Cosma, cu sprijinul financiar al Primăriei Cluj-Napoca;

– publicarea în presa locală  a informațiilor referitoare la decernarea distincției oferită post-mortem de către Asociația Națională a Cavalerilor de Clio – Oradea, prin președintele executiv al acesteia, Col. r. dr. Constantin Moșincat.

Împreună cu membrii familiei Lechințan și cu prietenii și colegii din cadrul Societății Naționale Cultural-Patriotice „Avram Iancu” și a Despărțământului ASTRA Cluj-Napoca, vom urmări înfăptuirea celorlalte însemne de prețuire care au fost formulate cu ocazia înmormântării: acordarea numelui de „Vasile Lechințan” unei străzi din Cluj-Napoca, amenajarea casei memoriale „Vasile Lechințan” (în locuința părintească din comuna Silivașu de Câmpie), păstrarea și valorificarea editorială a tezaurului documentar care a aparținut istoricului, înființarea unei fundații „Vasile Lechințan”, înălțarea unui bust ș.a.

Noi, prietenii din Sfântu Gheorghe, îi vom păstra vie amintirea și îi vom cinsti memoria prin valorificarea moștenirii sale culturale.

Biroul de presă al CESCH

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail