Festivalul . . Pomana porcului din staţiunea Balvanyos, care marchează în mod simbolic ieşirea din sezonul hibernal, va reuni anul acesta 14 echipe din ţară şi străinătate, care se vor întrece în prepararea celor mai gustoase bucate tradiţionale din carne.

Preşedintele Asociaţiei pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, care este şi primar al comunei Turia, a declarat pentru AGERPRES că înscrierile au intrat „în linie dreaptă’, lista de participanţi urmând să fie închisă pe 30 ianuarie a.c. „Până acum s-au înscris 14 echipe din ţară şi din străinătate. Avem echipe din Prahova, Dolj, Sălaj, Satu Mare, Mureş şi Covasna, dar şi din Ungaria. La Balvanyos a nins, e frumos, iar în luna februarie, când va fi festivalul va fi şi mai frumos pentru că ne aşteptăm la ger, ca în fiecare an, la finalul iernii”, a declarat Daragus Attila.

Porcii vor fi puşi la dispoziţia participanţilor de către organizatori, iar regula este ca animalele să fie sacrificate după metodele tradiţionale şi nu după cele ale Uniunii Europene. Porcii vor fi perpeliţi în foc aprins cu paie, cetină de brad sau lemne, tranşaţi şi transformaţi în fripturi, cârnaţi, caltaboşi sau tobă. „Festivalul este unul de tradiţii, iar scopul nostru este să prezentăm cultura şi obiceiurile tradiţionale specifice fiecărei regiuni în parte. Porcii îi vom cumpăra de la o fermă autorizată, iar un porc va fi împărţit la două echipe, pentru că e greu ca patru oameni, cât formează o echipă, să tranşeze şi să pregătească un porc întreg în cinci ore. Scopul nostru este să ne distrăm, nu doar să muncim”, a mai spus Daragus Attila. Mascota festivalului este un porc cu un şorţ alb, cocoţat pe un butoi din lemn.

Festivalul „Pomana porcului”, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, va avea loc în perioada 20-22 februarie a.c. Înscrierea în concurs costă 150 de euro, iar preţul include cazare şi masă pe două zile pentru toţi componenţii echipei, contravaloarea porcilor, precum şi diverse accesorii necesare preparării bucatelor. Un juriu format din specialişti în gastronomie va degusta bucatele şi va desemna câştigătorul festivalului, după care toţi participanţii vor fi invitaţi la ‘pomana porcilor”.

Festivalul are nu doar scopul de a marca simbolic finalul iernii şi de a contribui la păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice, ci şi de a promova zona din punct de vedere turistic şi a atrage cât mai mulţi vizitatori.

Tot pentru a atrage atenţia turiştilor, în urmă cu aproape 7 ani, localnicii au preparat la Turia un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de 150 de metri şi 32 de centimetri. L-au făcut sub formă de ruladă şi a fost la acea vreme cel mai mare din lume, el fiind, dealtfel, omologat oficial de Guinness Book. În amintirea acestuia, în fiecare an localnicii prepară câte un bulz mai mic cu prilejul Zilelor comunei.

Comuna Turia, care include şi staţiunea Balvanyos, este menţionată în Cartea Recordurilor şi cu cea mai mare poartă secuiască din lume, care măsoară 9 metri înălţime şi 15,6 metri lăţime şi e amplasată chiar la intrarea în comună.

Dacă îţi alegi vacanţa după criteriul mâncare bună şi pe săturate, atunci destinaţia ideală este judeţul Covasna, campion naţional la categoria festivaluri gastronomice. Aici sunt cel puţin zece festivaluri pe an, iar unele dintre ele sunt unice în România şi le oferă bucătarilor profesionişti şi amatori posibilitatea să-şi etaleze măiestria în arta culinară. Printre acestea se numără Parada cârnaţilor, Festivalul sarmalelor, Festivalul ciocolatei şi Festivalul florilor comestibile de la Sfântu Gheorghe, Festivalul ouălor roşii de la Brădet, lângă Întorsura Buzăului, Festivalul pescăresc de la Belin, Festivalul tocăniţelor la ceaun de la Covasna, Festivalul vânătoresc de la Malnaş Băi, Festivalul cartofilor de la Târgu Secuiesc şi Festivalul apelor minerale care în fiecare an este găzduit de altă localitate bogată în ape minerale. Mai sunt şi alt fel de festivaluri unice în peisajul naţional prin care judeţul Covasna a atras turişti şi a câştigat notorietate, cum ar fi festivalul mustăţilor şi festivalul soacrelor, iar anul acesta, în luna mai, va fi organizată prima ediţie a Festivalului kurtoskolacs-ului, cunoscutul colac secuiesc glazurat cu zahăr ars.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail