Fundația „LAM” Ilieni continuă programul „Școala Gospodinelor”, ce constă în realizarea unor cursuri tematice, de scurtă durată, adresate gospodinelor.
Programul „Școala Gospodinelor”, conceput cu ani în urmă de către Fundația „LAM” din Ilieni își propune să le ajute pe femei să își gestioneze îndeletnicirile casnice și să învețe lucruri noi.
„Programul <<Școala Gospodinelor>> a fost inițiat de către o doamnă din Elveția, înainte de anul 2000 și este, încă, în desfășurare. În cadrul acestuia se derulează în primul rând cursuri de croitorie, respectiv cursuri tematice legate de diferite evenimente care vor fi în toamnă și în iarnă. Programul funcționează permanent, deci înscrierile se derulează în continuu. De obicei, cursurile se derulează la sediul Fundației, în Ilieni, dacă este nevoie de logistică – mașini de cusut etc, iar dacă nu, în comunitățile care necesită astfel de cursuri – mai ales în sate, la Bixad, Zagon și așa mai departe.” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Fundației „LAM” Ilieni, Klárik Attila.
Potrivit acestuia, cursurile din cadrul „Școlii gospodinelor” cuprind în special activități practice, dar îmbină și noțiuni teoretice.
„Cursurile îmbină teoria cu practica, dar cam două treimi din acestea constau în activități practice. Aceste cursuri nu vizează obținerea de diplome și de acreditări, ci pe însușirea unor cunoștințe practice și dezvoltarea unor abilități.” – a precizat directorul Fundației.
Acesta a precizat că taxa de participare la „Școala Gospodinelor” depinde de tipul cursurilor.
„De obicei, cursurile tematice, în afară de cel de croitorie și cele care sunt mai lungi și necesită infrastructură, sunt gratuite. Pentru cele de croitorie, de făcut caș – unde este nevoie de echipamente, de materie primă sau de contract cu un producător, există o taxă, de până la 100 de lei maximum, fiindcă Fundația preia minimum 50% din costuri, întotdeauna.”- a spus directorul Klárik Attila.
Acesta a precizat că de la începutul anului și până în prezent, peste 100 de persoane au urmat cursurile din cadrul „Școlii Gospodinelor”.
Alte cursuri, la Fundația „LAM”
De-a lungul timpului, prin acest program au fost organizate și cursuri de realizat decorațiuni, cursuri de încondeiere a ouălor, cursuri de utilizare a laptelui și preparare a caşului, cursuri de utilizare a plantelor medicinale și preparare de tincturi, cursuri de aranjamente florale, cursuri de management al timpului și al banilor.
Fundaţia „LAM” organizează, în afara programului destinat gospodinelor, și cursuri destinate altor categorii de persoane. Spre exemplu, în momentul de față sunt în derulare cursuri de pregătire a cașului de casă și de croitorie.
„În momentul de față, avem în derulare un curs tematic de pregătire a cașului de casă; un curs pentru croitorese, restul cursurilor fiind planificate după noiembrie, pentru că am semnat un contract pentru un proiect complex prin programul POCU (Programul Operațional Capital Uman) și avem de lucru pentru acel program. Noi înscrieri sunt programate după luna octombrie și mai ales după începutul anului viitor.”- a spus directorul Klárik Attila.
„LAM”- 25 de ani de activitate
Fundaţia „LAM” a fost înfiinţată în 1992, cu sprijinul organizației „HEKS” – Asociaţia Bisericilor Protestante din Elveția. Activitatea Fundației constă, în principal, în furnizarea de cursuri de iniţiere şi perfecţionare.
„După cum știți, fundația <<LAM>> a fost înființată acum 25 de ani de către episcopul actual al eparhiei reformate domnul Kato Bela, dânsul fiind și în prezent președintele Fundației. cu ajutorul și sprijinul guvernului elvețian, respectiv al asociației bisericilor protestante din Elveția. Fundația a desfășurat foarte multe activități: formare profesională, practică în Elveția și Germania, microcreditare, dezvoltare de afaceri, deci foarte multe activități. A fondat 9 birouri în 6 județe privind acitivitatea de microcreditare, care a devenit societate pe acțiuni în anul 2006 și are în momentul de față un portofoliu de credite de peste 6 miliarde 5 sute de mii de euro, respectiv peste o mie de credite active pe piață. Am avut în decursul acestor 25 de ani peste 10000 de clienți în cadrul fumdației și sperăm că acest fenomen se va dezvolta și în viitor. Fundația va încerca să deschidă birouri (…) și în alte județe. Deocamdată ne axăm pe județele Covasna și Brașov, dar vrem să devenim mai regionali pe viitor.”- a declarat directorul Klárik Attila, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, la Consiliul Județean Covasna.
Potrivit acestuia, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate, Fundația va organiza o conferință științifică, sâmbătă, la Ilieni.
„(…) Organizăm o conferință științifică sâmbătă, la Ilieni, cu două sesiuni- una pe plan agricol și una pe plan economic, dat fiind profilul nostru, respectiv o scurtă gală, mai închisă, jubilară, după – amiaza.”- a declarat directorul.
Potrivit acestuia, Fundația se implică și în derularea festivalului „Agrofeszt” ce va avea loc duminică, la Sfântu Gheorghe.
Ana Ciorici Costache, Oana- Mihaela Bărzic