Tinerii din medii defavorizate – care au nevoie de sprijin material pentru acoperirea cheltuielilor în vederea obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente) și pentru care dobândirea permisului de conducere poate fi o condiție sau un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau în menținerea și extinderea atribuțiilor de serviciu, pot depune solicitări de finanțare în cadrul programului „Permis pentru viitor”, până în data de 27 ianuarie 2018.

„Permis pentru viitor” este un program de responsabilitate socială, lansat pentru al treilea an consecutiv, de către MOL România și Fundația Pentru Comunitate,  prin care se acordă finanțare tinerilor din medii defavorizate pentru plata costurilor obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente).

Cea de-a treia ediție a fost lansată de curând, la Oltenița.

 „Interesul manifestat și solicitările prezentate în cei doi ani de existență a programului MOL Permis pentru viitor ne încurajează  să continuăm susținerea tinerilor din medii defavorizate, care doresc să obțină un loc de muncă sau să-și extindă atribuțiile în cadrul unui serviciu deja existent. Aceștia intră pe piața muncii și își încep viața profesională dintr-o poziție dezavantajată față de cei care dispun de resurse materiale și educaționale. Prin acest program ne-am propus să le fim alături, să le asigurăm o șansă suplimentară pe piața forței de muncă și în viață”, a declarat, conform unui comunicat de presă transmis de organizatori, Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.

La evenimentul de lansare au participat șase tineri care, în cadrul ediției precedente a programului, au obținut permisul de conducere sau se află în diferitele faze de pregătire pentru examen.

Sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate oferită și sunt convinsă că de acum încolo, pe drumul pe care-l voi urma, permisul de conducere îmi va fi de mare folos!” – a declarat, conform comunicatului, Cornelia Turtucăianu din Stancea, Călărași, una dintre tinerele care participă la program.

În cadrul celor două ediții ale programului până în prezent au obținut permis de conducere 29 de tineri: 24 categoria B, 4 categoria C și un carnet categoria B – automobil adaptat pentru persoane cu dizabilități. Alți 30 de beneficiari sunt programați pentru susținerea examenului sau se află în diferite faze ale cursurilor școlii de șoferi.

„În următoarea perioadă, până la finalizarea înscrierilor, dar și pe parcursul anului vom oferi celor interesați toate informațiile necesare referitoare la condițiile acordării finanțării. Încurajăm tinerii să-și motiveze clar solicitările și să descrie necesitatea și beneficiul scontat al obținerii permisului de conducere”, a precizat, conform comunicatului, András Imre, Director Executiv al Fundației Pentru Comunitate.

 

Cine și cum se poate înscrie?

Conform regulamentului, pot aplica în vederea obținerii de finanțaretineri din medii defavorizate, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală care au fost născuți între 1 ianuarie 1993 și 1 septembrie 2000 inclusiv. În același document se precizează că vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei C/CE este de 21 ani și că vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei D/DE este de 24 ani.

 

„Se pot înscrie tineri care: sunt la începutul carierei profesionale și/sau doresc să ocupe un loc de muncă, și la angajare este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere; au un loc de muncă / se află în activitate, și permisul de conducere ar fi un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu; au permis de conducere, dar pentru ocuparea unui loc de muncă sau îndeplinirea atribuțiilor de serviciu este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie; sau care, din alte motive doresc să obțină permis de conducere, dar nu au posibilități materiale pentru acoperirea cheltuielilor aferente”.

 

Solicitările pot fi depuse până în data de 27 ianuarie 2018, volumul total al sponsorizărilor ediției actuale este de 75.000 lei.

Conform regulamentului, un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 3.000 lei pentru: a. acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria B, C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie; b. acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie.

Potrivit aceleiași surse, dosarul trebuie să cuprindă: formularul de înscriere completat și semnat; scrisoare de motivare personală care să detalieze studiile, locurile de muncă în cazul în care există, justificarea necesității sponsorizării din punct de vedere social și material, motivația personală pentru obținerea permisului de conducere; anchetă socială eliberată de către primăria de care aparține solicitantul; ofertă/oferte de preţ valabile din partea instituției care asigură instruirea (școala de șoferi), cuprinzând perioada/perioadele de instruire.

În cazul minorilor, este necesară declaraţia părintelui / reprezentantului legal cu acordul participării la program și asumarea răspunderii supravegherii pe perioada instruirii. În cazul majorilor declaraţia de susţinere din partea directorului sau profesorului diriginte sau preotului sau asistentului social, prin care asumă răspunderea susținerii și supravegherii solicitantului pe perioada instruirii. Totodată, dosarul trebuie să conțină adeverință de venit/șomaj al solicitantului (dacă solicitantul nu lucrează, adeverința de venit/șomaj al părinților) și un document care să ateste nivelul studiilor absolvite (copie după diplomă, adeverință de la școală, etc.).

Constituie avantaj: anexarea unei adeverințe din partea angajatorului din care să reiasă că existența permisului de conducere este o condiție sau un avantaj în obținerea locului de muncă, dar și anexarea unei recomandări din partea unei organizații nonguvernamentale (ONG) sau a unei instituții de stat (o școală, un centru de plasament, sau o altă instituție care aparține de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) care să ateste necesitatea acestei sponsorizări în cazul solicitantului și care să recomande solicitantul pentru Program.

Anunțul programului și formularele de înscriere și detalii se găsesc pe site-urile: www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

 

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail