Organizațiile non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie prin artă sau terapie emoțională pentru copiii cu nevoi speciale pot aplica până în 26 octombrie 2017 la concursul de proiecte derulat în cadrul programului „Mol pentru sănătatea copiilor”,  fondul alocat fiind de 400.000 de lei, majorat cu 100.000 de lei față de ediția anterioară.

Cea de-a IX-a ediție a programului a fost lansată ieri de către inițiatori – MOL România și Fundația pentru Comunitate, cu un fond mărit la 400.000 de lei. De asemenea, suma maximă care poate fi obținută de un ONG a fost ridicată de la 20.000 la 25.000 de lei.

„Profesionalismul juriului și al specialiștilor implicați în evaluarea proiectelor înscrise la edițiile precedente a avut o contribuție importantă în ridicarea calității terapiilor aplicate. De-a lungul anilor, am putut observa o evoluție extraordinară a programului – de la prima ediție în care juriul nu a împărțit în totalitate fondul disponibil, nefiind înscrise suficiente proiecte care să corespundă criteriilor de selecție, până la ultimele ediții în care au existat atât de multe proiecte bune, încât finanțarea a devenit insuficientă pentru a le susține pe toate.  Acesta a fost un motiv pentru care am considerat necesară suplimentarea fondurilor prin care MOL România susține cauza copiilor cu nevoi speciale, continuându-și astfel implicarea atentă în viața comunităților în care își desfășoară  activitatea”, a declarat Camelia Ene, CEO și Country Chairman al MOL România, conform unui comunicat de presă transmis ieri redacției noastre de către organizatorii programului.

În cadrul evenimentului de lansare, organizat la „Casino Centru de Cultură Urbană” Cluj, cele 19 organizații care au primit finanțare în ediția precedentă și-au prezentat rezultatele proiectelor realizate în perioada decembrie 2016 – august 2017.

Conform comunicatului de presă,  în decursul acelor luni, peste 870 de copii cu nevoi speciale au avut parte de terapii prin artă, terapii corporale (prin mișcare și dans), drama terapie, terapii ocupaționale utilizând tehnici de art-terapie, de modelare a lutului și a altor materiale organice. De asemenea, prin intermediul programelor susținute, s-au realizat terapii asistate de animale, acvaterapie, terapii emoționale – prin basm, povestiri sociale, joacă, teatru de păpuși.Terapiile aplicate au contribuit la îmbunătățirea calității vieții copiilor, precum și a familiilor acestora.

În cadrul evenimentului  de lansare a ediției a IX-a, a fost prezentat singurul centru de boli rare din țară, NoRo din Zalău, sprijinit în cadrul a două ediții anterioare ale Programului- arată sursa citată.

„În cadrul celor opt ediții anterioare ale programului au fost înscrise în total 840 de proiecte din toată țara, dintre care au obținut finanțare 146. Sumele pentru implementarea proiectelor declarate câștigătoare se acordă încă de la început, asigurându-se astfel baza financiară pentru activitățile planificate. Colaboratorii Fundației noastre oferă suport și informațiile necesare atât celor care doresc să se înscrie, cât și celor interesați de program pe tot parcursul anului”, a afirmat András Imre, Director Executiv al Fundației pentru Comunitate.

 

Prin „MOL pentru sănătatea copiilor”, organizațiile non-guvernamentale pot beneficia de o sumă de maximum 25.000 lei sub formă de pre-finanțare pentru un proiect ce urmează să fie implementat în perioada decembrie 2017 – august 2018. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 26 octombrie 2017.

Conform regulamentului, programul are ca scop reabilitarea psiho-socială a copiilor cu deficiențe, afecţiuni cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave, iar tipurile de proiecte eligibile sunt: proiecte de terapie emoţională: terapii de grup, terapii prin trăiri personale pozitive, prin experienţe şi acumulări personale, proiecte de terapie prin artă și de expresivitate artistică: instrumente vizuale, muzică, activităţi de autoexprimare creativă, individuale şi de grup.

Publicul țintă este compus din: copii cu deficiențe sau cu afecţiuni cronice, copii în curs de recuperare după afecţiuni grave sau cu afecţiuni grave permanentizate (de ex. tumori, afecţiuni psihiatrice, ale sistemului limfatic, endocrin, ale aparatului respirator, digestiv, motor şi altele) și pot depune cereri de finanțare:

organizaţii non-profit care desfăşoară, conform actului constitutiv și statutului, activităţi legate de scopul proiectului, organizații nonguvernamentale (fundaţii, asociaţii, federaţii), organizații religioase, cu mențiunea că în cazul unor spitale sau instituții publice solicitantul nu trebuie să fie instituția în sine, ci o fundaţie sau altă organizație de pe lângă aceasta.

De la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri totale de 2.418.000 lei ONG-urilor care au derulat 146 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, incluzând aproape 10.000 de beneficiari în activitățile lor.

Anunțul programului precum și formularul de înscriere pot fi descărcate de pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail