Pentru iubitorii muzicii, picturii, teatrului, pe scurt, toţi cei cu înclinaţii artistice, Şcoala Populară de Arte şi Meserii poate fi alegerea potrivită. Chiar dacă perioada de înscriere a început deja, pentru cei care îşi doresc să urmeze aceste cursuri, nu este târziu. Canto, pian, chitară, vioară, balet, pictură-desen-grafică, tehnică de sunet, sunt doar câteva dintre secţiile care îşi aşteaptă candidaţii.

„Înscrierile se pot face până în data de 12 septembrie, mi se pare. Primul examen începe mâine (n.r.- astăzi) şi dacă nu se ocupă locurile, atunci mai organizăm un concurs. Deci, doritorii se mai pot înscrie. La muzică se pot înscrie la canto, canto popular, ansamblu muzică uşoară, fanfară, pian, chitară, vioară, sintetizator, saxofon, percuţie, flaut, balet, clarinet, trombon, trompetă, tenor-horn, bariton, corn, tubă. Dar mai  avem şi secţii de artă populară, de exemplu, pictură populară pe lemn- diferite forme cioplite care pot fi făcute şi de către tâmplar, care ulterior se vopsesc, se fac diferite picturi populare, care dăinuiesc în decursul secolelor. Profilul este foarte variat. Acestea sunt secţiile din sediu, din Sfântu Gheorghe, dar avem şi multe secţii exterioare”, ne-a explicat domnul Szilágyi Zsolt, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe.

Aşadar se aşteaptă înscrieri şi în oraşul Covasna, pentru clasele de sintetizator, chitară, vioară, în Baraolt pentru clasele de chitară şi sintetizator, în clasa de dans popular ţigănesc, precum şi în clasele de dans popular din Vârghiş şi Breţcu. În comuna Aita Mare se iniţiază clasă de artă decorativă populară, şi de asemenea, se aşteaptă noi candidaţi pentru fanfarele din Reci, Brateş şi Zagon. Directorul Şcolii Populare de Artă şi Meserii ne-a mai spus că ” anul acesta, la cererea primăriei din Bixad vrem să înfiinţăm o fanfară şi acolo”.

Examenul de admitere se desfăşoară în perioada 7-8-9 septembrie, pentru toate secţiile, între orele 10-13, 15-17. Szilágyi Zsolt a precizat că „examenul diferă în funcţie de secţie. La secţia de muzică, de exemplu, acesta constă în controlul auzului muzical. Candidatul trebuie să cânte ceva, după care trebuie să recunoască sunete cântate la pian, trebuie să le reproducă, să reproducă o mică melodie cântată la pian, să reproducă o formulă ritmică… astea sunt metodele de control ale existenţei auzului muzical. În cazul celor care doresc să se înscrie la balet, le vor fi verificate calităţile fizice, cei care optează pentru regie-teatru vor trebui să recite o poezie sau două şi să aibă calităţile necesare unui viitor actor, iar cei pasionaţi de desen-pictură- grafică vor trebui să reproducă pe hârtie anumite forme geometrice”.

Doritorii trebuie să ştie că pentru a se înscrie şi pentru a intra în contact cu minunata lume a artei nu există limită de vârstă, pentru că „nici arta populară nu are limită de vârstă”. Perioada de şcolarizare depinde de la secţie la secţie, începând de la 2 ani, până la 5 ani, în funcţie de profil. Astfel, pentru tehnică de sunet aceasta este de 2 ani, la pictură populară pe lemn – 2 ani, pictură desen – 3 ani, instrumente de suflat – 3 ani, pian, vioară – 5 ani.

Fără susţinerea Consiliului Judeţean, taxa ar ajunge până la 2.000 de lei

În ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, cei care doresc să urmeze cursurile şcolii trebuie să ştie că  aceasta este de  520 de lei, pe tot anul. „Faţă de celelalte şcoli de profil din ţară, taxa noastră e cea mai mică. Acest lucru este posibil datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Judeţean Covasna. Acum, de exemplu, dacă nu ar fi această susţinere pentru funcţionarea şcolii, taxa ar fi în jur de 2.000 de lei/elev, sumă care ar fi mult mai greu de suportat de cursanţi sau de către părinţii cursanţilor. Consiliul Judeţean apreciază activitatea şcolii precum şi calitatea  muncii pe care profesorii şi instructorii o depun în această şcoală, şi atunci există bunăvoinţă de a susţine material mai consistent această formă de educaţie, de cultură”, a explicat directorul Şcolii.

Totodată acesta a precizat că pentru primul an de curs taxa se plăteşte integral, însă, pentru următorii ani de studiu se poate plăti în două rate.

Diploma, luată în considerare şi în străinătate

Potrivit domnul Szilágyi Zsolt, la fiecare sfârşit de an se dă examen din materiile studiate, după care, la sfârşitul cursurilor toţi absolvenţii primesc o diplomă, care nu se ştie când le va fi de folos în viaţă.  „Chiar şi după zeci de ani de la absolvire unii cursanţi au venit să le eliberăm diploma, pentru că în Suedia, în Finlanda, în Germania, în Franţa se ia în considerare diploma obţinută în această şcoală”, a explicat directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe.

Pentru înscrieri şi pentru mai multe informaţii, cei interesaţi sunt aşteptaţi la sediul şcolii – în Piaţa Libertăţii, nr. 9. Şi în cazul celorlalte localităţi, înscrierea se face tot în Sfântu Gheorghe.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe şi-a deschis porţile, pentru prima oară, în anul 1968, când s-a pornit cu 4-5 clase şi doar în Sfântu Gheorghe. În timp, profilul s-a diversificat, ajungând ca acest sistem de învăţământ cultural să aibă  foarte, foarte multe profiluri. „Înainte să se reînfiinţeze aceste şcoli au fost Conservatoarele Populare. În multe oraşe, chiar şi mai mici, au existat aceste şcoli. Un timp nu prea au funcţionat, şi apoi, odată cu reorganizarea teritorială a ţării din 1968, când s-au înfiinţat cele 41 de judeţe plus municipiul Bucureşti, în fiecare centru de judeţ s-a înfiinţat câte o şcoală populară de arte. Deci, şi această şcoală funcţionează începând cu 1968”, ne-a spus în încheiere domnul director Szilagy Zsolt.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail