„Parada cârnaților” și Festivalul verzei, două dintre evenimentele gastronomice așteptate de covăsneni și de turiști, vor avea loc în acest an, în aceeași zi: 10 noiembrie, la Sfântu Gheorghe. Înscrierea echipelor a fost lansată și se derulează până în 2 noiembrie.

Organizatori principali ai evenimentelor sunt Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Consiliul Județean  (CJ) Covasna, Asociația Unităților de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe – SVESZ, iar evenimentul este susținut de o serie de parteneri.

În  cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, organizatorii au oferit detalii despre cele două festivaluri gastronomice. O noutate constă în faptul că în acest an, ambele se vor derula în același timp, respectiv în 10 noiembrie (a.c). O altă noutate este legată de locația derulării celor două evenimente, în sensul că, atât Parada cârnaților, cât și Festivalul verzei, se vor muta din centrul orașului, în Sala Sporturilor „Kati Szabo” din Sfântu Gheorghe. De altfel,  începuturile „Paradei cârnaților” au fost marcate tot în Sala Sporturilor.

Am stat la aceeași masă cu inițiatorii acestui eveniment și organizatorii principali – partenerii din ASIMCOV și împreună am decis că cel mai bine ar fi să organizăm într-un spațiu închis, pentru că fiind data de 10 noiembrie, nu știm ce vreme va fi, ger  sau zăpadă, astfel că am decis să mutăm  evenimentul înapoi la Sala Sporturilor <<Szabo Kati>> din Sfântu Gheorghe, unde, de altfel, în ultimii ani a mai fost organizat de mai multe ori acest festival”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Gruman Robert.

Acesta a opinat că evenimentele reprezintă un prilej foarte bun de promovare a județului Covasna:

„De aproximativ 2-3 ani, Consiliul Județean a investit foarte mult în promovarea turismului din județul Covasna. Credem că la momentul în care se va deschide aeroportul de la Brașov sau Ghimbav, numărul turiștilor care vor veni în județul Covasna se va dubla și, din acest punct de vedere, trebuie să ne pregătim, trebuie să avem birouri de informare turistică, trebuie să avem aplicație turistică, ce poate fi descărcată pe telefoane mobile, dar trebuie să avem și evenimente de amploare, evenimente turistice și gastro-turistice, la care pot participa acei turiști care vizitează județul nostru. <<Parada cârnaților>> a ajuns la a XVI-a ediție, deci este cel mai longeviv eveniment și credem că este un eveniment de succes. La începutul anului trecut, am reînnoit parteneriatul cu ASIMCOV și împreună organizăm acest eveniment de la an la an”, a mai spus vicepreședintele CJ Covasna.

„Parada cârnaților” este organizată de 16 ani, la Sfântu Gheorghe, pornind de la ideea unui eveniment gastronomic similar derulat în Ungaria, la Bekescsaba. Festivalul își propune să promoveze produsele locale, produsele tradiționale și frumusețea zonei.

„Am preluat modelul din județul Bekes (Ungaria). Acolo, festivalul  e un brand puternic, s-a format un  brand internațional. (…) Un festival gastronomic, turistic, poate să promoveze produsele locale, tradiționale. Și pe plan internațional se pune mare accent pe separarea produselor industriale de produsele tradiționale locale sau produse bio. Eu cred că prin aceste evenimente gastronomice, putem contribui și în continuare, la promovarea produselor locale. Primul eveniment a fost organizat în 2003, la restaurantul <<Park>>, a fost un eveniment -experiment, iar în anul următor am organizat evenimentul la Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe și acum revine în aceeași locație acest eveniment și mă bucur foarte mult. Au fost foarte multe ediții mult mai reușite la Sala Sporturilor decât în centrul orașului. Așa se întâmplă și în Bekescsaba și eu cred că, mai departe, ceea ce au construit ei, trebuie să urmăm și noi și poate și festivalul nostru, până la a 20-a ediție, va fi mult mai mare (…), vor veni mult mai multe echipe, mult mai mulți turiști în zonă”, a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos.

Președintele ASIMCOV, Bagoly Miklos Levente, a adus, la rândul său, în atenție, începuturile festivalului:

„(…) Primul festival l-am organizat în cadrul Zilelor turistice ale județului Covasna, fiind în primăvară, deci, cam impropriu, primul festival a fost organizat primăvara, la Hotelul <<Park>>, apoi, în al doilea an, s-a simțit din discuții cu oamenii că e nevoie de spațiu mai mare și am organizat a doua ediție la Sala Sporturilor <<Szabo Kati>> din Sfântu Gheorghe. Într-adevăr a fost o încercare foarte bună și sperăm ca și anul acesta vom reuși să organizăm un eveniment de mare amploare. Am avut între 80-90 de echipe, ca record până acum și sper că depășim numărul de 100 de echipe anul acesta. Important este să păstrăm tradiția, să păstrăm tradițiile noastre gastronomice, să promovăm aceste tradiții. În această idee, la prima deplasare a noastră la festivalul din Bekescsaba, ca participanți, am dus cam 15 echipe cu noi, în 2003 și am preparat cârnați fără boia, după o rețetă tradițională secuiască (…). Îi mulțumesc domnului vicepreședinte CJ că sprijină această idee a noastră de a organiza festivalul gastronomic; este o ocazie foarte importantă în care creăm posibilitatea de a veni turiști în zonă. (…)”, a spus președintele ASIMCOV.

Prezent la conferință, președintele SVESZ, Kovacs Istvan, manager al restaurantului „Park”, ce a găzduit prima ediție a „Paradei cârnaților”, a declarat: „Sunt foarte fericit și mândru că acesta este festivalul care a rezistat 16 ani, chiar dacă prima inițiativă a fost o încercare. Oriunde mergi în țară, de Parada cârnaților de la Sfântu Gheorghe s-a auzit”.

În ceea ce privește Festivalul verzei, Kovacs Istvan a spus:

„Când s-a organizat Festivalul verzei în județul Harghita, am zis să încercăm și noi. E adevărat că nu a reușit să crească  atât de mult acest Festival al verzei de la Sfântu Gheorghe, dar ideea este că  evenimentul s-a diversificat și în fiecare an s-au strâns 12-13-14 echipe și la acest eveniment.”

100 de echipe așteptate

Vicepreședintele CJ Covasna, Gruman Robert, a declarat că sunt așteptate cca. 100 de echipe în 10 noiembrie, la Sfântu Gheorghe.

„Deja avem echipe care s-au înscris din Ungaria. Câștigătorul evenimentului va participa anul viitor la festivalul de la Bekescsaba”,  a spus Gruman Robert.

Din regulamentul evenimentelor…

Potrivit organizatorilor, înscrierile sunt în derulare până în data de 2 noiembrie (a.c.).

Regulamentul celor două festivaluri este similar celui din anii anteriori. Astfel, la „Parada Cârnaților”, echipele vor fi formate din maximum 10 persoane, din care patru persoane – membri ai echipei și 6 suporteri.

Din carnea primită de la organizatori și adăugând condimente (aduse de membrii echipei), concurenții vor trebui să prepare cârnaţi.  La final, echipele vor trebui să predea juriului câte un cârnat de 50 cm pentru evaluare, iar restul preparatelor vor putea fi luate acasă și consumate după bunul plac. Juriul va puncta atât gustul şi aspectul general al acestuia, pregătirea ingredientelor pentru preparate, dar şi decorarea mesei, ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie.

La „Festivalul Verzei”,regulile sunt asemănătoare, dar, la final, fiecare echipă va trebui să predea juriului o porție din preparat (3-4 sarmale), pentru evaluare. Și în acest caz, se va puncta echipa (costum, organizare, buna dispoziție), modalitatea de pregătire, amenajarea mesei și originalitatea, aspectul și gustul preparatelor, prezentarea meniului și servirea.

„Pentru concursul de preparat cârnați, taxa de participare este ca și anul trecut de 450 de lei. Pot veni echipe de 10 persoane, din care 4 sunt membrii echipei și 6 sunt suporteri. Fiecare echipă va primi masă, față de masă, vas de plastic, 10 kg de carne, șorțuri, sac ce gunoi și 15 metri de membrană în care să facă cârnații. Pentru Festivalul verzei, taxa de participare este de 100 de lei. Echipele vor primi masa, față de masă din material plastic, 4 kg de carne, șorțuri, sac pentru gunoi și 6 bilete pentru suporteri. Legat de reguli, amintim că, față de anii trecuți,  nu se pot aduce de acasă carne sau produse din carne, pentru decor”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Gruman Robert.

Partenerul principal al celor două festivaluri este grupul de firme „Bertis”.

Programul va începe în 10 noiembrie, de la ora 9.00 și se va derula până spre orele 18.00.

Cei interesați să participe la aceste festivaluri, ca și concurenți, vor trebui să completeze fișa de înscriere ce va fi pusă la dispoziție de organizatori și să achite taxa de participare. Informații suplimentare pot fi aflate prin email la adresa: [email protected].

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail