. . Au început pregătirile pentru „Parada Cârnaților” și pentru „Festivalul Verzei” evenimente gastronomice, derulate sub formă de concurs, în luna octombrie (a.c.), la Sfântu Gheorghe. Organizatorii principali ai acestora, Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) și Ordinul Cavaleresc Gastronomic „Transylvania” au lansat înscrierile participanților.

Directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna, Vajda Lajos, a declarat că festivalul gastronomic „Parada Cârnaţilor” ajuns la cea de-a XIV-a ediție, va avea loc în data de 1 octombrie, în centrul orașului Sfântu Gheorghe, iar „Festivalul Verzei”, ajuns la cea de-a V-a ediție, se va desfășura în 2 octombrie (a.c.), în aceeași locație.

Pregătirile au început deja, iar în această perioadă, cei care doresc să participe ca şi concurenţi la cele două festivaluri gastronomice, se pot înscrie.

„Am început pregătirile, am stabilit datele festivalurilor de la Sfântu Gheorghe – <<Parada cârnaților>> și <<Festivalul verzei>> – pe 1 și 2 octombrie (a.c.). Cei interesați să participe se pot înscrie, deja!”- a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos. Potrivit acestuia, cele două festivaluri sunt cuprinse în programul dedicat aniversării a 20 de ani de la înființarea ASIMCOV și aniversării a 10 ani de la înființarea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

„Festivalurile se vor desfășura în cadrul <<Zilelor Întreprinzătorilor>>, organizate anul acesta sub egida împlinirii a două decenii de la înființarea ASIMCOV și a unui deceniu de la înființarea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe. Pe data de 28 septembrie, Incubatorul de Afaceri împlinește zece ani, pe data de 30 septembrie marcăm cei 20 de ani de când există ASIMCOV, și atunci vom concentra aceste evenimente –<<Parada cârnaților>>, <<Festivalul Verzei>>, <<Zilele Întreprinzătorilor>>, în jurul acestor aniversări.” – a declarat directorul executiv Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, „Parada cârnaților” și „Festivalul Verzei” au ca scop promovarea gastronomiei și a turismului. Cele două evenimente gastronomice atrag an de an concurenți, dar și turiști din țară sau chiar din afara țării.

Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a precizat că regulamentul celor două festivaluri este similar celui din anii anteriori. Astfel, la „Parada Cârnaților”, echipele vor fi formate din maximum patru persoane. În schimbul unei taxe de participare, organizatorii vor asigura, printre altele, masa de lucru, un vas de plastic, 10 kg de carne, șorțuri. Din carnea primită și adăugând condimente și alte ingrediente (aduse de membrii echipei), concurenții vor trebui să prepare cârnaţi.  La final, echipele vor trebui să predea juriului câte un cârnat de 50 cm pentru evaluare, iar restul preparatelor vor putea fi luate acasă și consumate după bunul plac. Juriul va puncta atât gustul şi aspectul general al acestuia, pregătirea ingredientelor pentru preparate, dar şi decorarea mesei, ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie.

La „Festivalul Verzei”, în schimbul taxei de participare, echipele – compuse din maxim patru persoane, vor primi o masă pe care să lucreze, patru kilograme de carne, șorțuri, banderole și șase bilete de participare la eveniment – pentru susținători. La final, fiecare echipă va trebui să predea juriului o porție din preparat (3-4 sarmale), pentru evaluare. Și în acest caz, se va puncta echipa (costum, organizare, buna dispoziție), modalitatea de pregătire a ingredientelor, amenajarea mesei și originalitatea, aspectul și gustul preparatelor, prezentarea meniului și servirea.

Cei interesați să participe la aceste festivaluri, ca și concurenți, vor trebui să completeze fișa de înscriere ce va fi pusă la dispoziție de organizatori și să achite taxa de participare. Informații suplimentare pot fi aflate prin email la adresa: [email protected].

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail