Elevii din clasele a III-a și a IV-a sunt invitați să participe la „Olimpiada micilor bancheri” – concurs Național de Cultură Generală şi Proiecte în domeniul Educaţiei Financiare pentru Invăţământul Primar.

Competiția, cu tematică de educaţie financiară pentru învăţământ primar – a ajuns la cea de-a treia ediție și este organizată în perioada februarie – mai de Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație, Revista „Educație Financiară pe Înțelesul Tuturor”, Inspectoratul Şcolar Prahova, Editura Explorator – Revista „Cutezătorii”, în parteneriat cu Universitatea Bucureşti- Facultatea de Istorie și Inspectoratele Școlare Județene.

Conform regulamentului postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, etapele olimpiadei se vor desfăşura în lunile martie – mai 2016 la clasele a III-a şi /sau a IV-a şi se integrează în cadrul activităţilor extracurriculare din săptămâna „Global Money Week” (Săptămâna Mondială a Banilor) şi din săptămâna „ Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Conform informațiilor oferite de inspectorul școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, în competiție pot fi înscriși doar elevii din clasele a III-a și a IV-a care au disciplina opțională „Educație financiară” în anul școlar 2015-2016. Înscrierea este gratuită și se realizează prin completarea formularului pus la dispoziție pe site-ul ISJ Covasna- www.isj.educv.ro (secțiunea „Inspectori”- Inspector de învăţământ primar” – <<OLIMPIADA „MICILOR BANCHERI” – Concurs Național de Cultură Generală şi Proiecte în domeniul Educaţiei Financiare pentru Învăţământul Primar, clasele a III-a și a IV-a>>) și transmiterea acestuia către adresele menționate pe site-ul ISJ Covasna, până luni, 14 martie (a.c.), ora 14.00.

Potrivit regulamentului, Olimpiada are la bază „principalele teme cuprinse în programa şcolară pentru disciplina opţională-învăţământ primar „Educaţie financiară”, programă aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Ordinul nr. 4887/26.08.2013 al ministrului educaţiei şi setul de auxiliare educaţionale distribuite de BNR în şcolile înscrise în proiect, astfel: – pentru faza locală, tematica include primele două capitole din manual şi aplicaţiile practice din caietul elevului/culegerea de probleme; Educație Financiară- Banii pe înțelesul copiilor, Editura Explorator – pentru faza națională, tematica include primele trei capitole din manual şi aplicaţiile practice din caietul elevului/culegerea de probleme”.

Aceeași sursă arată că Olimpiada are ca scop „dezvoltarea şi menţinerea interesului copiilor asupra problemelor legate de cunoaşterea şi aplicarea corectă a instrumentelor de plată, dezvoltarea cunoştinţelor financiare, întărirea ideii că <<banul înseamnă muncă>>” și își propune, totodată, să îi încurajeze pe tineri să-şi împărtăşească ideile referitoare la bani şi bănci.

„(Concursul) Este, de asemenea, o mare oportunitate de a-şi împărtăşi inițiativele din domeniul educației financiare şi de a se apropia de mediul bancar și să cunoască importanța banilor- economisierea, cheltuirea, investirea, donarea. Tema permite abordarea interdisciplinară: matematică, limba şi literatura română, istorie, abilităţi practice, desen, pictură, informatică, educaţie civică etc.”- se arată în regulament.

Obiectivele concursului vizează „formarea unor deprinderi de lucru şi comunicare ale elevilor; încurajarea mobilităţii; stimularea gândirii critice, logice şi creative; dezvoltarea abilităţilor artistice; îmbunătăţirea comunicării copii-părinţi-cadre didactice-instituţii bancare.

În regulament se arată că olimpiada cuprinde două faze: locală (faza pe şcoală, cu două etape – probă scrisă şi probă practică) şi națională (faza finală).

Faza locală (pe şcoală) se va desfăşura în perioada 14 – 21 martie 2016 și va cuprinde o probă scrisă, iar în perioada 21 martie – 11 aprilie 2016, finaliştii probei scrise vor elabora la nivelul fiecărei școli, sub îndrumarea cadrului didactic/comisiei din școală, un proiect, având la bază activităţi practice pe teme de educaţie financiară desfăşurate în cadrul orelor de educaţie financiară, cu caracter artistic sau civic: afişe, fotografii, desene, machete, târguri de obiecte realizate de copii, activităţi de tipul trocului, proiecte caritabile etc. Descrierea acestor activităţi va trebui să fie prezentată în format digital Power Point.

Faza finală (națională)va avea loc în data de 5 mai 2016, în cadrul acţiunii „Fii Bancher Pentru O Zi”, desfăşurată la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Istorie şi va consta într-o probă scrisă.

Conform regulamentului, se vor acorda: 15 premii și mențiuni, oferite de către sponsori, parteneri şi organizatori pentru cele mai bune lucrări și cele mai bune proiecte. Marele Premiu va fi acordat de Banca Națională a României. Toţi participanţii fazei naționale, copii şi cadrele didactice îndrumătoare ai acestora, vor primi diplome de participare. Tuturor li se va oferi posibilitatea unei vizite la Muzeul Băncii Naționale.

Informații suplimentare – fișa de înscriere și regulamentul – pot fi găsite accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, . . www.isj.educv.ro (secțiunea „Inspectori”- Inspector de învăţământ primar” – <<OLIMPIADA „MICILOR BANCHERI” – Concurs Național de Cultură Generală şi Proiecte în domeniul Educaţiei Financiare pentru Învăţământul Primar, clasele a III-a și a IV-a>>).

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail