Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe continuă înscrierile participanților la  Festivalul coral „George Sbârcea” pe care îl va organiza în perioada următoare, la Sfântu Gheorghe. Înscrierea se face până în data de 10 martie pentru secțiunea de ateliere corale și până în data de 31 martie -se derulează înregistrarea formațiilor corale, pentru secțiunea competițională.

 Ajuns la a V-a ediție, Festivalul coral „George Sbârcea” se va derula între 17 martie și 9 aprilie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, evenimentul urmărind, în principal, revigorarea mişcării corale și sensibilizarea concurenților, a spectatorilor în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral românesc existent, a valorilor culturale românești.

Evenimentul a fost inițiat în anul 2012, în memoria lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, George Sbârcea a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.

„Festivalul își propune să pună în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului. Prima ediție a avut loc în anul 2012, primăvara, în jurul datei de 28 martie, data nașterii, la Toplița, a muzicianului George Sbârcea, personalitate complexă a culturii românești, al cărui nume l -am ales pentru acest festival. Am dorit atunci să strângem într – un spectacol, grupuri și formații corale, ansambluri corale din județ și din țară pentru a  revigora și promova mișcarea corală, act cultural cu implicări spirituale înălțătoare în viața comunității. De asemenea, am dorit sa sensibilizăm concurenții și spectatorii în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral existent, a valorilor culturale românești. Fiecare ediție a avut și o componentă științifică, o masă rotundă al cărei program a cuprins întotdeauna, lucrări cu înalt grad științific, ancorat în realitățile zonei, rod al cercetărilor invitaților noștri.” – a declarat președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, care a menționat că anul acesta, structura festivalului a fost îmbogățită cu ateliere corale dedicate preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.

 

Ateliere corale pentru copii

 

„Această ediție aduce ceva nou: ateliere corale  pentru preșcolari și elevii din ciclul primar, reunite sub titlul <<Concertul DO – RE – MI>>, desfășurate între 17 și 31 martie. Desigur, fiecare atelier își va alege numele propriu și va fi coordonat de cadrul didactic de la clasă și un profesor de specialitate. ” – a spus președinta Fundației. Potrivit acesteia, înscrierea participanților această secțiune se face până în data de 10 martie (a.c).

 

. . Masă rotundă…

 

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că al doilea eveniment din cadrul festivalului va fi Masa rotundă cu tema „Experiențe/ Realizări ale asociațiilor culturale în promovarea culturii românești din sud – estul Transilvaniei” – care va avea loc în data de 9 aprilie, începând cu ora 10.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan. Dezbaterea va fi urmată de lansări de carte și de un program muzical.

 

Concurs și recital

 

Potrivit prof. ing. Maria Peligrad, tot în 9 aprilie (a.c.) va avea loc și cel de-al treilea element al festivalului – spectacolul concurs adresat formațiilor corale de amatori ale unităților de învățământ preuniversitar și universitar, corurilor căminelor și caselor de cultură și O.N.G. – urilor.

„Al treilea eveniment se referă la spectacolul concurs din ziua de 9 aprilie, ora 15,00,  în Sala Albastră a bibliotecii Județene <<Bod Peter >> din Sfântu Gheorghe. Concursul se va desfășura conform regulamentului elaborat în anul 2014, pe două secțiuni –  Coruri pe voci egale – copii 7-14 ani; II. Coruri mixte (adulţi) de amatori. Va urma apoi recitalul susținut de copiii care au evoluat în cadrul atelierelor și de Corul <<Arhanghelii>> din Toplița, cor câștigător al Trofeului <<George Sbârcea>> al ediției precedente.” – a spus președinta Fundației ”Mihai Viteazul”. Aceasta a menționat că până în momentul de față s-au înscris, oficial, două formații, dar și altele și-au manifestat dorința de participare și urmează să completeze documentele necesare înscrierii – documente ce pot fi solicitate prin email la adresa [email protected] sau la adresa: [email protected].

„Până acum avem două formații cu înscriere fermă, iar altele au anunțat dorința de participare, dar înscrierile au loc până în data de 31 martie.” – a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Aceasta a menționat că intrarea la evenimentele organizate în cadrul festivalului este gratuită, astfel încât un număr mare de persoane să se poată participa.

„Îi invităm pe cititori să participe la acest eveniment! Ne dorim să fim cât mai mulți, invitați și spectatori, să ne bucurăm că sufletele noastre s- au întâlnit și înălțat pe tărâmul muzicii.  Vă rugăm să vă aplecați asupra invitației noastre, astfel încât prezența muzicii dumneavoastră pe scena Festivalului să fie un liant spiritual între coriști și spectatori, o mândrie pentru fiecare dintre noi că ne- am întâlnit la Sfântu Gheorghe pe scena unui festival care poate deveni,  în timp, o emblemă culturală de netăgăduit a fiecărui cor participant, a municipiului reședință de județ.” – a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

***

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a împlinit 25 de ani de existență, în luna septembrie 2015. De-a lungul timpului, a organizat numeroase acțiuni dedicate comunității covăsnene. „Sfatul Seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”;  Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la Români”, Festivalul „Tinere talente”- sunt câteva dintre acestea.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail