Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna a anunțat începerea înscrierilor la cea de-a XIX-a ediție a concursului județean interdisciplinar adresat elevilor de clasa a IV-a, ce va avea loc în perioada mai- iunie (a.c.).

Concursul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu,  a fost inițiat de doamna profesor Elena Boricean în anul 1996 și are loc anual.

Potrivit organizatorilor, competiția are ca scop principal crearea de oportunități și motivații pentru copiii și cadrele didactice implicate din unitățile școlare covăsnene de a se afirma pe plan local și județean, prin abordarea interdisciplinară a disciplinelor de învățământ în vederea pregătirii calitative pentru viață.

„ Concursul nostru, care este cea mai importantă competiție care se adresează elevilor de clasa a IV-a din județul Covasna, a ajuns la a XIX-a ediție. Inițiat în anul 1996 de către doamna profesor Elena Boricean, „Concursul interdisciplinar al elevilor de clasa a IV-a” se bucură de un real succes în rândul cadrelor didactice și al elevilor, fapt demonstrat și de participarea extrem de numeroasă de anul trecut: 27 de echipaje din toate zonele județului. Fiind un concurs care nu presupune nicio contribuție financiară din partea elevilor, ci este organizat prin implicarea inimoasă a învățătorilor, invit toate cadrele didactice de la clasele a IV-a din județ, din mediul urban, dar mai ales din cel rural, să ofere elevilor șansa de a participa la o competiție județeană serioasă în care aceștia își pot valoriza cunoștințele, competențele, aptitudinile și talentul”, a declarat inspectorul școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu.

Probele concursului

Competiția se va desfășura pe echipe formate din câte cinci elevi, echipe care vor trebui să aibă un nume.  Elevii vor trebui să treacă de mai multe probe, printre care: prezentarea echipajului; o sesiune de întrebări fulger și/ sau cu variante multiple cu subiecte din toate disciplinele clasei a IV-a (minim 20 de întrebări); o problemă de matematică distractivă; o probă cu tematică din istoria și geografia României; o probă de îndemânare; o probă de dramatizare pe o temă dată; o probă sportivă. Conform regulamentului, în afara concursului, fiecare echipă va trebui să pregătească un moment artistic la alegere (cu durata de maxim cinci minute/ echipă).

La final, echipajele vor fi premiate. Vor fi acordate diplome pentru premii (I, II, III) și mențiuni (I; II; III). În regulament se precizează că în cazul, în care două sau mai multe echipaje obțin punctaje egale, se va aplica o probă de departajare cu întrebări de cultură generală.

Concursul se va derula în două etape: zonală și județeană.

Potrivit inspectorului școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, faza zonală va fi organizată de unităţile de învăţământ nominalizate din fiecare oraș. Școlile organizatoare vor stabili data la care se va desfășura etapa zonală în funcție de calendarul activităților din propriile unități de învățământ. « Fiecare învățător de clasa a IV-a va fi informat de către responsabilii de cerc pedagogic când  se va programa etapa zonală, dar numai în intervalul 15-30.05.2014. Școlile organizatoare pentru faza locală sunt: Școala Gimnazială „Nicolae Colan” Sf. Gheorghe – pentru zona Sf. Gheorghe; Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului – pentru zona Întorsura Buzăului; Școala Gimnazială „Avram Iancu” Covasna – pentru zona Covasna;  Școala Primară Belin Vale – pentru zona Baraolt;  Școala Gimnazială „Turoczi Mozes” Tg. Secuiesc – pentru zona Tg. Secuiesc”», ne-a spus domnul inspector Mihai Sebastian Banciu.

 Conform regulamentului, la etapa zonală, fiecare echipaj va fi însoțit de cadrul didactic coordonator și de un alt cadru didactic din școala din care provine. Diplomele pentru această fază vor fi semnate de directorul unității de învățământ organizatoare și de cadrul didactic numit de director ca responsabil pentru desfășurarea fazei zonale în școala respectivă. După cum se arată în regulament, cadrul didactic responsabil nu va avea elevi în competiție.

„Subiectele și probele de concurs pentru faza zonală sunt elaborate sub coordonarea responsabilului cu organizarea concursului și a responsabilului/ responsabililor de cerc pedagogic din fiecare zonă. Școlile participante pot trimite propuneri de subiecte la responsabilul de cerc. Dacă responsabilul de cerc pedagogic are elevi în competiție, va desemna un înlocuitor”, se specifică în regulament.

Înscrierea în competiție

Conform sursei citate, înscrierea în competiție la faza zonală se va face prin completarea formularului tip de înscriere – disponibil pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna – ce va fi semnat și ștampilat de director. Formularele vor trebui predate responsabilului de cerc pedagogic și vor deveni documente oficiale ale competiției.

« Formularul de înscriere pentru etapa zonală se descarcă de pe site-ul IȘJ și se completează cu toate datele de către cadrul didactic de clasa a IV-a care înscrie un echipaj în competiție, se semnează și se ștampilează de directorul unității de învățământ din care provine echipa. Termenul limită până la care sunt acceptate formularele de înscriere de către responsabilii de cerc este preziua desfășurării etapei zonale. În consecință, termenul pentru înscriere este dependent de data la care se va desfășura competiția în cele cinci zone ale județului », a explicat inspectorul școlar pentru învățământ primar – secția română.

Potrivit acestuia, etapa județeană va avea loc la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna în prima săptămână din luna iunie 2014. La această etapă vor participa echipajele care au obținut locul I la faza zonală. Și de această dată, fiecare echipaj va fi însoțit de cadrul didactic coordonator și de un alt cadru didactic din școala / zona respectivă. Conform regulamentului, pentru această fază, subiectele și probele de concurs vor fi elaborate de comisia de elaborare a subiectelor, la sediul ISJ Covasna. Responsabilii de cerc pedagogic din fiecare zonă, vor trimite propuneri de subiecte, iar dacă responsabilul de cerc pedagogic are elevi în competiție inspectorul școlar va desemna un înlocuitor care să facă propuneri de subiecte pentru zona respectivă.

Potrivit organizatorilor, rezultatele competiției vor fi publicate pe site-ul ISJ Covasna. Regulamentul concursului și formularul – tip de înscriere pot fi găsite deja pe site-ul instituției, www.isj.educv.ro la secțiunea Inspectori/ Inspector de învățământ primar.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail