Au început înscrierile la programul de burse pentru studenți, masteranzi  și doctoranzi, acordate de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe

Lansat în urmă cu patru ani, la inițiativa consilierului local Zsigmond Jozsef, programul de burse oferite de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe a sprijinit cu ajutoare financiare aproximativ 35 de tineri, din județul Covasna și nu numai, tineri care au adus, prin lucrările lor de disertație un plus de valoare comunitatea locală.

Coordonatorul programului acestui program, Zsigmond Jozsef, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Și eu, cât am fost student la Cluj Napoca, am vrut să găsesc soluții financiare care să mă ajute, dar n-am găsit nimic, și când am venit acasă am zis că inițiez un astfel de program, pentru că foarte puțini studenți au legătură științifică cu orașul natal după plecare. Acum vrem să facem o legătură mai strânsă și dacă cineva are idei legate de Sfântu Gheorghe, să participe activ la viața orașului. Este important să nu se rupă relația dintre studenți, masteranzi, doctoranzi și oraș. E un fel de canalizare a resurselor intelectuale înapoi către comunitatea din care pleacă ei.”

Tinerii de până în 35 de ani, studenți în ani terminali la programe de licență, masterat sau doctorat se pot înscrie la programul de burse, acordate de Consilul Local Sfântu Gheorghe, data limită pentru depunerea dosarelor fiind 10 aprilie 2018 (data poștei). Acestea pot fi depuse la Compartimentul de Relaţii cu Publicul, Informaţii şi Registratură, sau le pot trimite prin poştă, la adresa: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Compartimentul de Relaţii cu Publicul, Informaţii şi Registratură, str. 1 Decembrie 1918 nr. 2, 520008 Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, România. Totodată, indiferent de modalitatea de depunere a documentaţiei, formularul de înscriere trebuie trimis şi în format electronic la adresa de e-mail [email protected], până la ora 15,00 a zilei de 10 aprilie 2017.
În acest an, a fost alocată, prin hotărâre de consiliu local, pentru acest program, suma de 100.000 de lei, valoarea burselor fiind de 300 lei/lună/persoană pentru studenții la licență, 500 lei/lună/persoană pentru studenții la master și 1.000 lei/lună/persoană pentru studenții la doctorat. Bursa se acordă pentru o perioadă de 4 luni. Potrivit Regulamentului de aplicare a programului multianual de susținere a studenților din ani terminali,  într-o sesiune de selecție, un candidat poate fi beneficiarul mai multor categorii de burse, cu condiția îndeplinirii condițiilor de eligibilitate.

Condiții de participare la acest program

Pentru a beneficia de una din aceste categorii de burse, candidații eligibili trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ următoarele patru condiții: a) să aibă domiciliul în România; b) să urmeze cursuri universitare (de licență, master, doctorat) la zi sau la fără frecvență, oriunde în lume, la o unitate de învățământ superior recunoscută oficial de țara respectivă, în anul depunerii dosarului de aplicare; c) să nu fi împlinit vârsta de 35 ani la data depunerii dosarului de aplicare la programul de burse; d) să afle în faza de pregătire a tezei de licență/masterat/doctorat în anul universitar curent.

„Programul de burse este  reformat puțin, adică persoanele care candidează din Sfântu Gheorghe pot aborda orice temă, dar am dat și posibilitatea altor persoane cu domiciliul oriunde în România să aplice. Însă, ei trebuie să cerceteze ceva legat de Sfântu Gheorghe.” – a mai declarat Zsigmond Jozsef.

De fapt, beneficiarii acestui program nu sunt doar studenții, masteranzii și doctoranzii, ci și comunitatea locală din Sfântu Gheorghe, prin cercetările și soluțiile pe care aceștia le propun, în vederea îmbunătățirii calității vieții și serviciilor din municipiu.

„De exemplu, cineva a făcut lucrarea de master despre strada Lăcrămioarei și când a fost renovarea străzii, am folosit lucrarea. Și la teatru au fost două proiecte pe care le-am pus în practică. Ideea e să le folosim cât mai mult în folosul orașului Sfântu Gheorghe.” – a adăugat consilierul local.

Conținutul dosarului

Documentele pe care trebuie să le cuprindă dosarul sunt prevăzute în regulamentul programului de acordare a burselor, acesta putând fi accesat pe site-ul www.sfantugheorgheinfo.ro. Cei interesați de accesarea acestor burse, trebuie să știe că pentru a putea participa la selecție, trebuie să întocmească planul de cercetare în domeniul examenului de disertație. De asemenea, ei trebuie să atașeze la dosar recomandarea profesorului coordonator care certifică caracterul unic și original al lucrării, precum și actele care dovedesc participarea la anumite conferințe (diplome, fișe de înscriere, adeverință de participare etc.).  Pentru studenții care nu au domiciliul în municipiul Sfâneu Gheorghe, subiectul ales pentru efectuarea cercetării trebuie să aibă utilitate locală – se acordă punctaj exclusiv pentru cercetările efectuate despre municipiul Sfântu Gheorghe – iar pentru studenții cu domiciliul în Sfântu Gheorghe, cercetarea poate avea orice subiect, dar se acordă punctaj în plus, dacă se referă la orașul reședință a județului Covasna. Este, de asemenea, important ca  rezultatele cercetării să poată fi transpuse în administrație sau în domeniul economic, de sănătate, turistic, educațional, agricol, cultural sau de tineret, iar caracterul inovator al cercetării poate aduce punctaj suplimentar.

Beneficiarii burselor sunt obligați ca până la data de 30 iunie (licență și master) sau la data de 30 septembrie (doctoranzii) a anului în curs să depună la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, Compartimentul Relații cu Publicul, Informații, Registratură lucrarea de licență, master sau doctorat, în format tipărit și electronic, sub sancțiunea obligării acestora la restituirea sumei primite cu titlu de bursă.

Comisia de evaluare a dosarelor

Comisia de evaluare a dosarelor a fost aleasă, în urma Hotărârii Consiliului Local nr. 87/2018 și are următoarea componență: Sztakics Fva-Judith, viceprimar; Kondor Agota, consilier local; Comăneci Liviu-Vasile, consilier local; Zsigmond Jozsef, consilier local; Doi reprezentanți ai Universității „Babeș Bolyai”, Extensia Sfântu Gheorghe; Reprezentantul centrului de studii din Municipiul Sfântu Gheorghe al Universității „Sapientia”.

Dosarele vor fi selecționate pe baza unui punctaj, condiția de participare la selecție fiind ca participantul să acumuleze minim 40 de puncte, pentru a fi luat în calcul la acordarea burselor. Vor fi selecționate, în vederea acordării sprijinului financiar dosarele cu cele mai mari punctaje, indiferent de nivelul de studii al beneficiarilor, până la epuizarea sumei totale alocate în acest an – cei 100.000 de lei. Criteriile de evaluare a dosarelor sunt detaliate în Regulamentul de acordare a burselor, afisat pe pagina www.sfantugheorgheinfo.ro.

Zsigmond Jozsef, coordonatorul acestui program de burse, a mai adăugat: „Conferința, care va avea loc în luna octombrie sau noiembrie, va fi deschisă tuturor și în cadrul acesteia fiecare își va prezenta lucrarea. Până acum am primit teze și în limba română și în limba maghiară și în limba engleză. Am primit și din București și  din Cluj și din Iași – nu anul acesta, înainte, dar și din străinătate. După acești patru ani am primit o grămadă de mesaje că studenții așteaptă acest program.”

Lista cuprinzând câștigătorii burselor va fi afișată la avizierul și pe site-ul Consiliului Local la data de 16 aprilie 2018, putând fi depuse contestații cu privire la rezultatele selecției dosarelor, în data de 17 aprilie. Pentru soluționarea contestațiilor vor fi alocate două zile – 18 și 19 aprilie, rezultatele finale urmând să fie afișate în ziua de 20 aprilie a. c.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail