Elevii din ciclul primar și cei din ciclul gimnazial sunt invitați să participe la proiectul județean „Școala mea, o șansă pentru viitor”, înscriind creații literare sau plastice.

Proiectul, aflat la prima ediție, este realizat de Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, este cuprins în  Calendarul Activităților Educative Județene- 2019-2020, județul Covasna, la poziția 20, și este finanțat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Parteneri ai proiectului sunt Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Asociația Cadincas.

 

Proiectul are ca scop valorizarea aptitudinilor şi competenţelor artistice ale copiilor, dar și ale cadrelor didactice; dezvoltarea și valorificarea potenţialului creativ prin realizarea unor lucrări artistico-plastice, folosind materiale diverse şi tehnici adecvate, respectiv creșterea prestigiului  municipiului Sfântu Gheorghe.

„Şcoala înseamnă trei lucruri deodată: o casă care deschide frenetic porţile cunoaşterii, o carte care odată descifrată, rămâne veşnic, şi un dascăl receptiv la întrebările dilematice ale generaţiilor pe care le educă. Şcoala este leagănul iniţierii în tainele cunoaşterii: muncă şi dăruire, pasiune şi abnegaţie, educaţie şi cultură, bucurie şi nostalgie, aduceri-aminte. Pe tot parcursul fiinţării sale, omul derulează o intensă activitate de învăţare şi creaţie. Dar numai educaţia, cultura, credinţa, ţinuta morală şi etică îl călăuzesc în abisurile acestei lumi.  Menirea tinerelor generaţii este de a desfăşura o intensă activitate de învăţare şi creaţie. Totul se rezumă la <<a învăţa cum să învăţăm>> în mod eficient, inteligent şi creativ din trecut şi din prezent. Şcoala a evoluat, explozia de informaţii a generat şi transformarea intensă a învăţământului clasic, rigid într-unul modern, creativ şi inteligent, bazat pe participare şi colaborare, în care profesorul conlucrează. Remarcăm faptul că învăţarea înseamnă atitudine, atât faţă de cunoaştere, cât şi faţă de viaţă, care a pus şi pune accentul pe iniţiativa omului. De aceea, am văzut extrem de util acest proiect care să îi atragă pe elevi prin activitățile propuse, să-i facă să iubească școala și s-o aprecieze la adevărata ei valoare. Venind la școală, elevii își acordă o șansă pentru viitor.”- au transmis coordonatorii proiectului, prof. Maria –Viorica Dobrean, prof. Adriana Cornea și prof. Bodor Vilma.

Potrivit acestora, concursul are printre obiective dezvoltarea abilității de transpunere imaginea școlii în desen și creații literare; valorificarea potenţialului creativ prin prezentarea, în creaţii literare şi lucrări de artă plastică a școlii; exersarea aptitudinilor estetice și creative, și este adresat elevilor din ciclul primar, secția română și secția maghiară și elevilor din ciclul gimnazial, secția română și secția maghiară. Competiția are două secțiuni: creații plastice și creații literare.

La secțiunea „creații plastice”, elevii vor realiza lucrări artistico-plastice cu tema „Școala mea, a doua casă”.  Ei pot folosi: acuarele, creioane colorate, creion, iar lucrările vor fi realizate în format A4. Pe spatele lucrărilor, vor specifica: numele și prenumele elevului, clasa, școala, localitatea, numele și prenumele cadrului didactic îndrumător.

Potrivit organizatorilor, fiecare cadru didactic îndrumător poate trimite maxim 3 lucrări.

La secțiunea „Creații literare”, elevii vor redacta câte o poezie de minim 12 versuri sau un eseu de 1-2 pagini, cu tema „Ce este școala pentru mine?”. Redactarea lucrării se poate face la calculator sau de mână, în limba română sau limba maghiară.

 

Pentru înscriere se va completa o singură fişă de înscriere pentru fiecare cadru didactic îndrumător şi se va trimite odată cu lucrările elevilor pe adresa: Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, în atenția d-nei Cornea Adriana (limba română) sau Bodor Vilma (limba maghiară), Sf. Gheorghe, str. Lalelei, nr. 7, jud. Covasna, cod 520086, pentru concursul  „ȘCOALA MEA, O ȘANSĂ PENTRU VIITOR”. Depunerea sau trimiterea lucrărilor se face până la data de 18 octombrie 2019. Fișele de înscriere vor fi trimise și în format electronic, pe adresa [email protected], până la data de 18 octombrie 2019.  Nu se percepe taxă de participare.

Diplomele și premiile se vor acorda în data de 24 octombrie 2019, la ora 13.00, la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”.

Fișa de înscriere și detalii pot fi aflate accesând site-ul IȘJ Covasna, www.isj.educv.ro.

 

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail