Fermierii ar putea beneficia de sprijin financiar, lunar, cu sume între 500 și 1000 de lei,  pentru  angajarea tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară, înscriindu-se în programul guvernamental lansat în acest sens.

Este vorba despre programul pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, prin care se oferă facilități atât pentru angajatori, cât și pentru salariați. La momentul aprobării Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară, se arăta că „în contextul în care în domeniul agricol trebuie atrasă forța de munca tânără, prin această măsură se creează cadrul legal adecvat și mecanismele necesare de punere în aplicare a <<Programului pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară>>, derulat pe perioada 2018-2020.”

„Pentru angajarea a minimum două persoane se acordă un stimulent de la buget. Statul acordă un sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură şi industria alimentară în vederea angajării tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, cu normă întreagă.”- se arăta vineri, 2 august, într-o informare a Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.

Potrivit aceleiași surse, eligibili pot fi angajatorii fermieri – PFA, o ÎI sau ÎF, o cooperativă agricolă constituită potrivit prevederilor Legii cooperaţiei agricole, sau persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte forme de asociere care desfăşoară activităţi în agricultură, acvacultură şi/sau industrie alimentară.

Ce stimulente se pot acorda?

Angajatorul fermier care face dovada angajării a minimum doi tineri beneficiari ai Programului, beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată: 1000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară; 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare; 500 lei pentru persoanele fără studii.

Este important ca vârsta maximă a angajatului trebuie să fie 40 de ani, iar anterior, tânărul beneficiar al Programului trebuie să nu mai fi beneficiat de un alt sprijin la încheierea unui contract individual de muncă pentru prima angajare sau să nu fi avut încheiat un contract individual de muncă cu acelaşi angajator cu cel puţin 12 luni înaintea angajării prin prezentul program, au transmis reprezentanții Direcției pentru Agricultură.

În ceea ce privește facilitățile celor angajați prin acest program, „prin derogare de la prevederile Codului fiscal, tânărul beneficiar al Programului care a fost angajat în condiţiile prezentei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul Programului.”- a informat DAJ Covasna.

Potrivit acestora, înscrierea în Program se face până la data de 31 decembrie 2020, la DAJ Covasna.

Detalii pot fi aflate accesând http://www.dadr.covasna-ro.eu/attachments/030_szorolap%20pdf.pdf?fbclid=IwAR2_ZzxZV-TYVWoVpp_34HPDP9cS42qyI_9jd3CXdmWHpM7VxjGDttnhZ1c.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail