Liceenii cu cetățenie română pot aplica pentru o bursă în cadrul programului „Future Leaders Exchange Program” (FLEX)- 2020-2021, care le oferă acestora ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia câteva luni într-un liceu american.

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și oferă liceenilor români născuți între 15 iulie 2002 și 15 iulie 2005 și înmatriculați în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, oportunitatea de a descoperi oamenii, cultura și sistemul educațional al Statelor Unite, prin intermediul unui schimb internațional de experiență. Durata schimbului este de aproximativ 10 luni calendaristice, timp în care liceenii studiază în cadrul unui liceu american și trăiesc alături de o familie gazdă, iar la întoarcerea în țară, au posibilitatea echivalării anului de liceu  urmat în SUA, conform reglementărilor în vigoare.

Liceenii cu dizabilități sunt invitați să participe în această competiție. Aproximativ 20 de liceeni cu dizabilități sunt invitați în SUA în cadrul programului FLEX în fiecare an. Liceenii cu dizabilități selectați trebuie să îndeplinească aceleași criterii ca toți ceilalți participanți în program. De asemenea, programul se adresează în egală măsură și tinerilor provenind din diverse minorități, dacă aceștia au cetățenie română și sunt liceeni în România, se arată pe site-ul Consiliilor Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education), https://americancouncils.ro/programe/flex/descriere/.

FLEX este finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Biroului Educațional și Cultural și implementat de către Consiliile Americane pentru Educație Internațională.

Înființate în 1974, Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) sunt o organizație non-profit ce lucrează pentru a îmbunătăți înțelegerea dintre țări, pentru a încuraja indivizii să facă schimb de idei și pentru a dezvolta colaborarea prin educație. Consiliile proiectează, implementează și sprijină programe inovative în Statele Unite, Europa, Eurasia, Orientul Mijlociu, Asia și Africa.

FLEX își propune să promoveze respectul pentru diversitatea culturală, să ofere oportunități  de dezvoltare personală pentru tinerii liceeni, dar și să îmbunătățească înțelegerea și cooperarea dintre România și SUA, prin promovarea culturilor celor două țări.

„Programul s-a dezvoltat din dorința ca națiunile și oamenii să creeze punți de înțelegere și cooperare după cel de al II-lea Război Mondial. De atunci, schimbul de tineri a continuat să crească și să câștige popularitate în numeroase țări din lume. Modelul schimburilor de tineri este unul de succes deoarece adolescenții învață despre o altă țară și o cultură trăind într-o familie gazdă ca un adevărat membru și nu ca un oaspete. Împărtășind experiențele lor zilnice în acest mod, oamenii au ocazia de a învăța lucruri importante despre culturile și viețile lor. Familiile gazdă și prieteniile de lungă durată create impactează pozitiv inclusiv viețile școlilor, comunităților, părinților și implicit relațiile între națiuni. Majoritatea liderilor locali și naționali ai momentului au participat ei însuși într-un schimb de experiență și pot certifica impactul pozitiv pe care această experiență l-a avut asupra lor.”- se arată  pe site-ul programului.

Potrivit aceleiași surse, candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, până în 17 octombrie 2019 la adresa https://ais.americancouncils.org/flex . După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Conform calendarului programului, în perioada octombrie 2019- ianuarie 2020 se va realiza evaluarea aplicațiilor de către o comisie din SUA; în decembrie 2019- februarie 2020: runda 2 de selecție (semi-finala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara), ce constă din redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual.

La finalul acestei etape fiecare semi-finalist va primi o aplicație tipizată pe care va trebui să o completeze personal.

În mai 2020 se va realiza anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă; în iulie- septembrie 2020: deplasarea bursierilor în SUA, iar în mai- iunie 2021: întoarcerea bursierilor în România.

Bursa FLEX acoperă următoarele: călătoria dus-întors în Statele Unite ale Americii (inclusiv călătoria de acasă la aeroport); alocație de 125$/lună pentru a-i ajuta pe studenți să participe în activități sociale și să își achiziționeze anumite bunuri personale; plasarea, timp de un an, în cadrul unei familii gazdă din SUA, selectată și monitorizată atent, care le va oferi cele 3 mese pe zi; înscrierea într-un liceu american; activități de orientare și consiliere inclusiv pregătire ante-program și post-program; activități ce se derulează în comunitățile locale din Statele Unite; asigurare medicală, mai puțin asigurare pentru condiții de boală pre-existente și pentru probleme dentare; taxa pentru obținerea vizei SUA și NU acoperă următoarele costuri: costurile aferente obținerii unui pașaport; cheltuielile lunare neacoperite de alocația modică; costurile pentru bagaje extra cantității permise de agenția de transport; apelurile telefonice inițiate din SUA către casă inclusiv utilizarea internetului și a e-mailului; costurile pentru trimiterea prin poștă sau curier a aplicației din semifinală sau orice alte costuri conexe acestei activități (de exemplu pentru consultația medicală). Detalii pot fi aflate accesând https://americancouncils.ro/programe/flex/descriere/.

Programul a fost prezentat, în urmă cu câțiva la Sfântu Gheorghe, printr-un eveniment derulat cu implicarea Asociației de Dezvoltare Durabilă „Alutus”.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail