Asociația Română pentru Reciclare RoRec lansează ediția 2015-2016 a programului național de educație de mediu „Patrula de Reciclare”. Unitățile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal din întreaga ţară se pot înscrie, începând de astăzi.
„Patrula de Reciclare” este programul național de educație de mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, derulat în unitățile de învățământ pre-universitar din București și din țară, cu sprijinul inspectoratelor școlare locale, cu avizul Ministerului Educației Naționale și sub Înaltul Patronaj al Principelui Nicolae al României, se arată pe site-ul www.patruladereciclare.ro.
Ajuns la a V-a ediție, programul a implicat dascăli și elevi din toată țara: „ Începând cu lansarea din anul 2011 până la a patra ediție 2014-2015, am format o comunitate de peste 70.000 de elevi și peste 1800 de cadre didactice, reprezentând tot atâtea unități de învățământ (grădinițe, școli, licee) care promovează colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în toată România”, se arată pe site-ul programului, menționat anterior.
Înscrierile pentru ediția actuală încep astăzi, 17 septembrie (a.c.). Pentru a se înscrie în Program, fiecare unitate de învățământ va desemna un singur profesor coordonator, care va reprezenta unitatea de învățământ pe parcursul derulării acestuia. Profesorul va trebui să își înscrie online unitatea de învățământ în program, la secțiunea special dedicată de pe site-ul www.patruladereciclare.ro, până la data de 16 octombrie, ora 23.00, locurile în program fiind limitate.
Fiecare unitate de învățământ participantă va primi, ulterior, materialele necesare demarării Programului.
„La începutul anului școlar, în grădinițele, școlile și liceele înscrise, formăm Patrule de Reciclare – echipe de aproximativ 20 de elevi, îndrumați de un profesor coordonator. Cu ajutorul materialelor educative puse la dispoziția lor de Asociația RoRec, înţelegem potențialul de poluare al DEEE, conştientizăm faptul că reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi și devenim ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile noastre. Pe parcursul anului școlar, inițiem, pe plan local, activități creative și de informare prin care mobilizăm comunitățile să colecteze responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru a reduce poluarea și pentru a respecta obiectivele cantitative de colectare impuse de normele europene – 4 kilograme DEEE/locuitor anual”, se arată pe site-ul www.patruladereciclare.ro.
La finalul programului vor fi oferite 88 de premii locale și 3 premii naționale.
Detalii pot fi aflate accesând site-ul www.patruladereciclare.ro, sau prin email la adresa: [email protected].
. . Ana Alina Costache