Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a lansat, la finele săptămânii trecute, noua ediţie a programului „Patrula de reciclare”. Unitățile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal din întreaga ţară, se pot înscrie.

 

Programul educaţional de protecţie a mediului “Patrula de Reciclare, organizat de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, este avizat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare, şi are ca scop creșterea gradului de informare în domeniul protecției mediului şi promovarea beneficiilor colectării selective a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (denumite în continuare „DEEE”) în rândul publicului larg.

 „Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi care încurajează comportamentul responsabil față de mediu în rândul comunităților lor, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Cu ajutorul materialelor educative puse la dispoziția lor de Asociația RoRec, copii și tinerii înţeleg potențialul de poluare al DEEE, conştientizează faptul că reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi și devin ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor”, arată organizatorii.

Pe parcursul anului școlar, participanţii vor iniția, pe plan local, activități creative și de informare prin care își mobilizează comunitățile să colecteze responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru a reduce poluarea și pentru a respecta obiectivele cantitative de colectare impuse de normele europene – 4 kilograme/locuitor/anual.

Înscrierile au fost lansate la finele lunii trecute, iar unităţile de învăţământ din judeţ pot aplica pentru acest program, până în 15 octombrie (a.c.). Conform regulamentului postat pe site-ul proiectului, www.patruladerecilare.ro, pentru a se înscrie, fiecare unitate de învățământ va desemna un singur profesor coordonator, care va reprezenta instituţia pe parcursul programului. Potrivit aceleiaşi surse, profesorul  va trebui să își înscrie online unitatea de învățământ în program, la secțiunea special dedicată de pe site-ul www.patruladereciclare.ro, până la 15 octombrie 2014, ora 23.00.

Din fiecare județ se pot înscrie în medie 15 Patrule școlare, iar fiecare unitate de învățământ va putea înscrie minimum 15 și maximum 25 de preșcolari și elevi. Aceștia vor fi numiți Agenți ai Patrulei de Reciclare.

 Validarea participanților va fi făcută în ordinea înscrierii. În regulament se arată că unitățile de învățământ care au participat la ediția anterioară a Programului și nu au colectat cel puțin 60 kg DEEE/instituție nu vor mai putea participa la ediția 2014-2015. Aceste instituții pot deveni Suporteri ai Patrulei, la cerere, iar, la finalul ediției, vor primi certificat de Suporter, iar cei cu rezultate excepționale (proiecte de promovare și colectare DEEE) vor primi diplome de excelență. Potrivit aceleiaşi surse, pentru unitățile de învățământ câștigătoare la ediția 2013-2014, care doresc să se reînscrie la ediția actuală, profesorii coordonatori trebuie să actualizeze datele de înscriere până la data de 10 octombrie 2014, pe site-ul proiectului.

 Conform regulamentului, între 3 – 30 noiembrie 2014, fiecare unitate de învățământ participantă va primi materialele necesare demarării Programului, iar între 15 noiembrie 2014 – 15 mai 2015, sub îndrumarea Profesorului Coordonator, Patrulele școlare vor trebui să pună în practică propriile activități (activități educative, de informare, de creație) pentru a-și informa comunitatea cât de important este să colecteze selectiv DEEE și pentru a încuraja obiceiul de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.Pe măsură ce desfășoară aceste activități, Profesorii Coordonatori completează online jurnalul de activitate în contul său de pe site.

 Vor intra în procesul de jurizare pentru toate categoriile de premii numai Patrulele școlare care au colectat minimum 4 kg DEEE/agent înscris, în incinta unității de învățământ. Câştigătorii locali vor fi anunţaţi de Asociația Română pentru Reciclare RoRec în luna iunie, iar pe cei naţionali, în luna septembrie 2015.

În evaluarea atât pentru premiile locale cât și pentru cele naționale vor intra numai Patrulele școlare eligibile (care au colectat minimum 4 kg DEEE/agent înscris în incinta unității de învățământ).

În regulament se arată că fiecare dintre premiile locale se acordă câte unei singure Patrule școlare din fiecare județ, respectiv 3 Patrule școlare din Municipiul București şi că în evaluarea pentru premiile naționale vor fi luate în considerare exclusiv unitățile teritorial administrative (județe și municipiul București) unde s-a colectat o cantitate de cel puțin 50 g DEEE/locuitor, în urma activității Patrulei locale, în perioada septembrie 2014 – august 2015, făcându-se clasamentul celor 3 unități teritorial administrative (județe și municipiul București) unde s-a colectat cea mai mare cantitate DEEE, peste 50 g/locuitor.

În cadrul ediţiei 2013 – 2014 a Programului „Patrula de Reciclare”, județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale. 

Regulamentul programului şi detalii pot fi aflate accesând site-ul  http://www.patruladereciclare.ro/.

A.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail