Tinerii cu vârsta peste 14 ani, din Cluj-Napoca și din Sfântu Gheorghe, pasionați de teatru, cărți, muzică sau pictură se pot înscrie în centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples”. Voluntarii vor participa la cursuri susținute de specialiști din diverse domenii și se vor putea implica în organizarea și promovarea unor evenimente culturale.

„Yellow Apples”, primul centru de voluntariat în sectorul cultural şi creativ din Cluj-Napoca, funcţionează începând cu data de 1 martie (a.c.) și se adresează persoanelor de toate vârstele, din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe, dornice să se implice în activităţi care sprijină cultura.

Centrul, organizat în baza unui proiect realizat de Asociaţia „Teatrul Imposibil”, beneficiază de finanţare prin granturile Spaţiu Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și îşi propune să încurajeze participarea activă la viaţa comunităţii, precum şi să susţină iniţiativele care au o contribuţie importantă în sectorul cultural şi creativ.

 Potrivit organizatorilor, activitatea centrului vizează evenimente şi instituţii precum Festivalul Internaţional de Teatru Experimental Man.In.Fest, QuartFest, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” din Sfântu Gheorghe, Muzeul de Artă Cluj, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj sau Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

În cadrul proiectului, voluntarii se vor implica în organizarea şi promovarea unor festivaluri de teatru sau muzică, dar şi a unor serii de evenimente care vor avea loc în teatre, muzee sau biblioteci. În plus, vor beneficia de training-uri cu specialiști în comunicare și negociere, branding personal și branding al unui eveniment, fundraising sau advocacy. La finalul stagiului de voluntariat, care va dura 12 luni, vor primi un certificat care le va folosi ca experiență profesională.

Cei interesați să se înscrie ca voluntari „Yellow Apples” trebuie să trimită un CV cu fotografie și o scurtă scrisoare de intenție la adresa: [email protected],  până pe data de 15 martie (a.c.). Apelul se adresează persoanelor de toate vârstele, cu condiția să aibă 14 ani împliniți în momentul înscrierii în centrul de voluntariat.

Ștefan Filip, unul dintre reprezentanții proiectului, ne-a spus că vor fi selectați 120 de voluntari, dintre care 30 din județul Covasna. Trei tineri covăsneni s-au înscris deja ca voluntari.

Organizatorii își propun să colaboreze și cu alte instituții culturale. „Pe viitor, ne propunem să implicăm și alte instituții de cultură și din Sfântu Gheorghe și din alte orașe. Proiectul vizează inițierea acestui centru de voluntariat, dar scopul este să își continue activitatea și să se dezvolte. Chiar sunt și alte instituții care ne-au contactat”, a spus Ștefan Filip.

***

. .

Asociaţia „Teatrul Imposibil” este o organizaţie non-guvernamentală, fără scop patrimonial, înfiinţată în Cluj-Napoca în 2003, care are ca scop promovarea culturii româneşti prin organizarea sau sprijinirea de manifestări teatrale, plastice, audio-vizuale şi alte evenimente culturale, în vederea stabilirii unui dialog între cultura românească şi valorile europene şi universale. Nu în ultimul rând, asociaţia doreşte să promoveze tinerii creatori, precum şi să promoveze explorarea unor tematici şi medii neconvenţionale.

Parteneri ai proiectului sunt: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sfântu Gheorghe, iar colaboratori: ELSA Cluj-Napoca.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail