Prima fază a procesului de completare și depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2018-2019 începe mâine, 8 martie și se desfășoară până în data de 26 martie (a.c.).

Conform legii, învăţământul primar este învăţământ obligatoriu. În metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul şcolar 2018-2019 se arată că părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.

„Părinţii/ tutorii/ împuterniciţii legali ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.”- se arată în metodologie, potrivit căreia, înscrierea acestor copii în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinţilor/tutorilor/împuterniciţilor legali, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialişti, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

„Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2018-2019, sau ai celor pentru care evaluarea menţionată arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare îşi înscriu copiii la grădiniţă, în grupa mare.”- precizează același document.

În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ consiliază părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului şi informează că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii sunt înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat. – se mai arată în metodologie.

Cine și cum trebuie să fie evaluat din punct de vedere al dezvoltării psihosomatice?

Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, un document cu privire la evaluarea psihosomatică arată că trebuie să parcurgă această evaluare: 1. copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv și ai căror părinți sau tutorele legal doresc să îl înscrie în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019. 2. În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică la copiii la care metodologia prevede acest lucru va fi realizată în perioada 01 martie – 23 martie 2018, în zilele de lucru, între orele 10.00 și 18.00, în centre de evaluare. Arondarea unităților de învățământ la aceste centre de evaluare poate fi studiată pe site-ul www.isj.educv.ro sau www.cjraecovasna.ro.

„Programarea copiilor pentru evaluare se realizează la secretariatul unității de învățământ sau direct la specialistul care realizează evaluarea, conform arondării. În cazul copiilor care în anul școlar 2017-2018 nu au fost înscriși și nu au frecventat nici o grădiniță, părinții se adresează pentru programare la cabinetul la care a fost arondat unitatea de învățământ cel mai apropiat de domiciliul lor.”- se arată în informarea de pe Inspectorat.

Evaluarea va fi realizată de către specialiști ai Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) și personalul de specialitate din alte unități de învățământ și va fi coordonată de CJRAE.

Cum se va realiza evaluarea psihosomatică a copiilor?

Potrivit documentului citat, părintele/tutorele legal trebuie să solicite în scris evaluarea, completând o cerere tipizată, care se află la centrul de evaluare ori poate fi descărcată de pe site-ul www.isj.educv.ro sau www.cjraecovasna.ro  Cererea trebuie să fie predată la centrul de evaluare, unde specialistul, pe baza programării prealabile, va realiza evaluarea.

„Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se bazează pe criterii prestabilite de către MEN privind nivelul de dezvoltare pentru clasa pregătitoare. Rezultatul evaluării este comunicat, în scris părintelui/tutorelui legal.” – se arată în informarea de pe site-ul ISJ Covasna.

Programul Zilelor Porților Deschise

Conform calendarului, perioada 1- 12 martie este dedicată Zilei Porților Deschise. În fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare, se va organiza o zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. Tot în acest interval se vor organiza, în unităţile de învăţământ preşcolar, întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2018-2019, în învăţământul primar.

Astăzi, Ziua Porților Deschise este organizată la: Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna; Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc; la Școala Gimnazială „Bem József” din Lemnia; la Școala Gimnazială „Borbáth Károly” din Vârghiș; la Școala Gimnazială „Kicsi Antal” din Turia; la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului; la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes”, Târgu Secuiesc și la Școala Gimnazială Dobârlău.

Programul complet al Zilelor Porților Deschise organizate de școlile covăsnene poate fi consultat accesând https://isj.educv.ro/sites/default/files/portile%20deschise.pdf.

Completarea  și validarea cererilor – tip de înscriere

Conform calendarului, înscrierea în învățământul primar pentru anul școlar 2018 – 2019 se va realiza în două etape.

„Prima fază a procesului de completare și depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învățământul primar se desfășoară între 8 și 26 martie și va fi urmată de o a doua etapă, programată între 12 și 18 aprilie. Aceasta este rezervată părinților copiilor care nu au fost înscriși în prima etapă sau care nu au participat la această etapă, cererile fiind completate din nou, în funcție de locurile disponibile.”- se arată într-un comunicat al Ministerului.

Concret, conform calendarului, începând de astăzi, 8 martie și până în 26 martie se realizează completarea de către părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere, respectiv validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învătământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).

În comunicatul transmis de Minister se precizează că „ fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de învăţământ din proximitate – şcoala de circumscripţie!”

Afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al unităţilor de învăţământ a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă se va face, conform calendarului, în data de 30 martie (a.c.).

În 11 aprilie 2018 se va realiza comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar și informarea Ministerului Educaţiei Nationale de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.

Conform calendarului, între 12 aprilie și  18 aprilie 2018 este programată fepunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă; și  validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.

Între 18 și 20 aprilie (a.c.) este programată procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice departajare, în limita locurilor disponibile și completarea, în aplicaţia informatică, a datelor din cererile – tip de înscriere pentru candidaţii admişi în această etapă.

Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare se va face în 23 aprilie (a.c.), iar între 24 aprilie și 4 mai 2018 se va realiza centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ;  soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricărei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, a fost creată o secţiune special dedicată înscrierilor în învăţământul primar, prin intermediul căreia, părinţii şi toţi cei interesaţi vor putea afla informaţii despre înscrierea în învățământul primar pentru anul școlar 2018-2019.

Planul de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019, cuprinde, la clasa pregătitoare, un total de 2239 de locuri.

Metodologia privind înscrierea în învățământul primar, calendarul, numere de contact în vederea informării despre înscrieri și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea special realizată – „Înscriere în învățământul primar – 2018”.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail