În perioada 1 martie – 31 octombrie a.c., la Şcoala Generală „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe se derulează proiectul „Iniţiativă. Implicare. Progres”, organizat cu sprijinul Fundaţiei Centrul Educaţia 2000+, finanţat de Fundaţia Soros.
La sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa cadrelor didactice, a viceprimarului Sztakics Eva, a reprezentanţilor comunităţii locale şi a mass-media, a demarat implementarea proiectului educaţional „Iniţiativă. Implicare. Progres”, coordonat de prof. Gruman Rozalia. Meritul este cu atât mai mare cu cât selecţia a fost făcută la nivel naţional.
Programul “Iniţiativă. Implicare. Progres” are drept scop promovarea egalităţii de şanse, a toleranţei şi combaterea discriminării de orice fel, prin intervenţie complexă, multifactorială asupra formării personalităţii elevilor în cadrul unor activităţi extraşcolare, în vederea acceptării diversităţii socio-etnice ca o realitate cotidiană, învăţare continuă, precum şi implicare în valorificarea creatoare şi utilă a timpului liber.
Echipa de proiect este formată din cadre didactice cu experienţă în domeniu, respectiv din învăţătoarea Hatos Gabriella şi profesoarele Hanganu Margareta, Pall Maria şi Szente Zsofia. Grupul-ţintă este format din 40 elevi care provin din familii aflate în impas, mai exact cu părinţi şomeri, copii aflaţi în grija bunicilor, elevi cu cerinte educative speciale, grupuri minoritare sau copii care provin din familii care au un venit minim garantat.
Activităţi planificate
Planul de acţiune cuprinde mai multe activităţi care se vor desfăşura de-a lungul celor 8 luni, cât va dura proiectul. Rozalia Gruman, coordonatoarea proiectului, a făcut următaorele precizări: „În cadrul proiectului am stabilit, deja, un plan de acţiuni. Ateliere literare, workshopuri, acţiuni de ecologizare, parada modei în cadrul căreia articolele vestimentare vor fi create din materiale refolosibile, şi multe alte activităţi de acest gen. Asociaţia Nez Perce, care de-a lungul timpului s-a implicat în activităţile noastre şcolare, ne va sprijini şi de această dată. Copii sunt cei mai mari iubitori de animale, aşa că, în cadrul programului „Câinele – un prieten de nădejde”, micuţii se vor împrieteni şi mai mult cu câinii. Primăria ne-a pus la dispoziţie piscina oraşului, iar noi ne-am propus să organizăm activităţi sportive în apă, dar şi pe uscat, pe terenul de sport. Vom achiziţiona diferite materiale didactice, dar şi echipamente, iar la final vom organiza chiar şi o excursie la Cheile Bicazului”.
De asemenea, este planificată organizarea a două expoziţii tematice de desene, a unor activităţi nonformale, a cinci activităţi pe echipe, albume de fotografi, dar şi redactarea unei reviste a şcolii. La sfârşitul lunii martie, sub devizia “Spectacol dedicat primăverii”, se va pune accent pe dezvoltarea competenţelor anteprenoriale şi a lucrului în echipă, prin organizarea unei seri literare cu poezii, cântece şi dans.
Totodată, în cadrul proiectului, în fiecare lună vor avea loc discuţii la“ Cafeneaua părinţilor”, unde părinţi, elevi şi cadrele didactice vor vorbi, pe larg, despre progresele sau dificultăţile întâmpinate de copii, în activităţile şcolare. Prin psihologul şcolii, Szabo Eniko, elevii vor partipica la ore de consiliere, îndrumare şi orinetare, a căror finalitate urmăreşte depăşirea unor situaţii problematice. „Preconizăm că proiectul nostru va avea un impact pozitiv asupra grupului ţintă, iar mediul şcolar va deveni mai cald şi prietenos pentru elevi . Proiectul va continua, chiar şi după cele 8 luni. În acest sens vom aplica chestionare, pentru a reuşi să identificăm care sunt acele activităţi care s-au bucurat de cel mai mare succes în rândul copiilor, pentru a le permanentiza. Pe viitor vrem să diversificăm paleta de activităţi şi vom face tot posibilul să atragem şi alte surse de finanţare. Odată cu prezentarea rezultatelor, colegii vor înţelege că, la nivelul fiecărei catedre, trebuie să existe cel puţin un proiect educativ pe an şcolar, iar prezentarea exemplelor de bune practici va aduce numai elemente pozitive în viaţa elevilor”, a conchis Gruman Rozalia.
Viceprimarul Sztakics Eva a adresat felicitări coordonatoarei şi membrelor echipei de proiect, pentru această iniţiativă. „Eu sunt de părere că munca depusă în favoarea comunităţii trebuie răsplătită. De aceeea, am hotărât ca Primăria municipiului Sfântu Gheorghe să sprijine această iniţiativă (…) nu o să regretăm vreodată banii investiţi în educarea copiilor. Şcoala „Ady Endre” este o şcoală bună, care oferă acelaş nivel de pregătire educaţională ca şi o şcoală de prestigiu din centru. Faptul că Şcoala Generală „Ady Endre” a reuşit să câştige acest proiect, la nivel naţional, demonstrează că şi aici se desfăşoară o activitate care este la standardul cerinţelor educaţionale”, a declarat aceasta.
Anna-Maria Chiţu