Anul acesta, în data de 24 ianuarie, în timp ce majoritatea românilor sărbătoreau „Mica Unire”, în localitatea Pârcova din raionul Edineț al Republicii Moldova pornea un „bulgăre” ce s-a dovedit a fi de neoprit.
Consiliul local al localității a votat, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, un act simbolic de Unire a Republicii Moldova cu România. Imediat după această declarație simbolică, numărul localităților semnatare a început să crească surprinzător, asfel au fost votate sute de declarații în Rep. Moldova și România, în sute de localități, raioane, județe, orașe, și ONG-uri. Cea mai importantă declarație simbolică a fost cea din Parlamentul României, semnată la finalul ședinței solemne dedicate celebrării a 100 de ani de la Unirea cu Basarabia.
La acel moment, Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, declara că: „În legătură cu Declaraţia pe care o să o adoptăm astăzi, aş vrea să citez un paragraf care, până la urmă, nu a mai fost introdus în această Declaraţie şi anume articolul 8 din Actul final de la Helsinki: toate popoarele au mereu dreptul în deplină libertate să îşi hotărască când şi dacă doresc statutul politic, intern şi extern, fără ingerinţe exterioare şi să îşi urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economică, socială şi culturală. Pe baza acestui articol 8 de la Helsinki s-a reunificat Germania şi, dragii mei colegi, domnule preşedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Şi, ca să nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu şi explicit – eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună. La mulţi ani, România!”
Pentru a obține o declarație asemănătoare, „Alianța pentru Centenar” a organizat în perioada 1 iulie – 1 septembrie un marș pe jos de la Alba Iulia până la Chișinău. Până în prezent, Parlamentul de la Chișinău nu a oferit vreun detaliu în legătură cu o eventuală declarație.
Un milion de semnături pentru Unire
În luna septembrie a acestui an, Alianța a dat start oficial campaniei de strângere a un milion de semnături pentru modificarea Constituției, astfel încât Unirea Basarabiei cu România să fie posibilă efectiv și din punct de vedere Constituțional. Inițiativa a apărut în Monitorul Oficial, iar reprezentanții acesteia doresc ca până la 1 Decembrie să strângă numărul necesar de semnături.
„Ne-am hotărât să pornim la drum în cadrul acestui proiect pentru a pune în acord textul Constituțional cu Declarația de Unire acordată de Parlamentul României pe 27 martie, ca răspuns la Marea Adunare Centenară care a avut loc la Chișinău pe 25 martie pentru a sărbători 100 de ani de la Reunirea Basarabiei cu România. Astfel, pe 09 mai 2018,
ne-am strâns la notar să punem bazele legale ale demersului. Am fost 24 de persoane, printre care fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, fostul Ministru al Culturii din Republica Moldova, Alexandru Grecu, fostul guvernator al Deltei Dunării și fondator al Radio Guerilla, Liviu Mihaiu, și alți membri ai mișcării unioniste de pe ambele maluri ale Prutului. Proiectul de preambul a fost depus în forma finală pe 4 iulie la Consiliul Legislativ, unde a fost avizat pozitiv pe 24 iulie. A urmat un circuit de organizare a Comitetelor de Inițiativă Județene care s-a finalizat pe 15 septembrie și, imediat după, am depus documentația la Monitorul Oficial. Legea de revizuire a Constituției României a fost publicată în M.O. partea I, numărul 802, din data de 19 septembrie. Termenul legal pentru finalizarea demersurilor (strângere de semnături, legat dosare, depus dosare la primării pentru validare) este 19 martie 2019, dar noi ne-am propus ca până pe 1 decembrie să ajungem deja la 1 milion de semnături colectate și ne bazăm pe participarea masivă a comunității unioniste în campanie. De exemplu, în acest weekend avem o oportunitate uriașă: avem un vad de 6-7 milioane de români care merg la referendum și ne-am mobilizat să contactăm și să invităm românii pe lângă cât mai multe dintre cele 18000 de secții de vot, pentru a colecta măcar o listă de semnături.” – a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Cezar-Victor Năstase, reprezentantul legal al Comitetului de Inițiativă și responsabilul Campaniei „1 Milion pentru Unire”.
Campania este în plină desfășurare, la nivel național existând corturi, voluntari și persoane implicate activ în strângerea de semnături. Conform site-ului campaniei, www.semnez.eu, până în prezent au fost strânse aproximativ 96.000 de semnături, însă numărul acestora este mult mai mare, multe dintre liste nefiind centralizate până în acest moment.
În județul Covasna, semnăturile sunt strânse cu ocazia diferitelor evenimente sau sărbători, numărul voluntarilor fiind scăzut. Voluntarii din marele orașe ale țării au afirmat că cetățenii sunt receptivi, iar majoritatea dintre ei abia află despre această inițiativă.
Cei care doresc să contribuie la aceast proiect național, prin strângerea de semnături, sunt rugați să descarce tabelul de pe site-ul www.semnez.eu sau pot lua legătura cu reprezentanții locali ai campaniei pe pagina de Facebook a Asociației GRIT, membră a Alianței pentru Centenar.
Cosmin Teodor IOSUB