Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna informează consumatorii asupra prevederilor Legii nr. 349/2002 (actualizată) pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Astfel, se interzice fumatul în spaţiile publice închise; de asemenea se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private.
În spaţiile publice închise, fumatul este permis numai în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare prin care să se indice: «Cameră pentru fumat», «Încăpere în care este permis fumatul» sau «Loc pentru fumat», astfel încât orice persoană să poată fi avizată asupra faptului că numai în acel spaţiu se poate fuma.
Fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice cu destinaţie similară, numai în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii:
a) să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
b) să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta;
c) să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
d) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
e) să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
f) să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: «Loc pentru fumat», «Spaţiu pentru fumat», «Încăpere în care este permis fumatul».
In cazul în care suprafaţa întregului spaţiu public închis destinat clienţilor este mai mică de 100 mp, nu este obligatorie delimitarea spaţiului pentru fumători şi nefumători, proprietarul sau managerul acestora poate stabili şi afişa avertismentul: «În această unitate fumatul este permis» astfel se poate fuma în unitatea respectivă fără a fi nevoie de respectarea vreunor condiţii.
Totodată se atrage atenţia operatorilor economici că: „se interzice vânzarea la bucată a ţigaretelor, respectiv vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani”.
Proprietarii sau managerii care administrează spaţiile publice în care este interzis fumatul au obligaţia de a afişa la loc vizibil simboluri care interzic fumatul.
Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională până la 1000 de lei.