Poliţia Municipiului Sf. Gheorghe a fost sesizată miercuri, la ora 14.35, printr-un apel telefonic prin Sistemul Naţional Unic al Apelurilor de Urgenţă 112 despre producerea unui accident rutier cu victimă în zona gării CFR din Sf. Gheorghe. Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului şi, în urma primelor cercetări efectuate, au stabilit N. Imola, aflându-se la volanul unui autoturism în staţionare, parcat pe strada 1 Decembrie 1918, nu s-a asigurat în momentul în care a deschis portiera pentru a coborî din autoturism şi a acroşat o biciclistă, care circula cu bicicleta paralel cu autoturismul. Din accident a rezultat rănirea biciclistei, diagnosticată cu fractură falangă distală. Ambele participante la trafic au fost testate alcoolscop, rezultatul în ambele cazuri a fost negativ.

Un alt accident rutier în care a fost rănit un biciclist s-a petrecut în după-amiaza aceleiaşi zile, în jurul orei 18.00, pe DN 11, între Cernat şi Moacşa. Sosiţi la locul, poliţiştii au stabilit că K. Alexandru, domiciliat în comuna Cernat, se deplasa cu bicicleta pe DN 11 din direcţia Cernat spre Moacşa, când, la km 46+900 m a efectuat un viraj spre stânga fără a semnaliza această manevră şi fără a să se asigure, moment în care a fost tamponat de o autoutilitară condusă de U. Aurel, domiciliat în comuna Petru Rareş, judeţul Bistriţa Năsăud, posesor al permisului de conducere categoriile BE, CE din anul 1992, care se angajase regulamentar în depăşirea biciclistului. În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a biciclistului, care a fost transportat la Spitalul Municipal din Tg. Secuiesc pentru îngrijiri medicale. Ambii participanţi la trafic au fost testaţi cu aparatul etilo-test, care a indicat  0,80mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul biciclistului, şi a fost negativ, în cazul conducătorului auto.

În ambele cazuri, poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-au produs evenimentele.

Reguli pentru circulaţia pe două roţi

Pe perioada sezonului cald, în special în timpul vacanţei şco­lare, apar în trafic mulţi condu­cători de motociclete, mopede şi biciclişti. Din păcate, am înre­gistrat şi mai multe evenimente rutiere cu victime în care sunt im­plicate aceste categorii de par­ticipanţi la trafic.

Conform legislaţiei în vigoare minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu au dreptul să circule pe drumurile publice cu bicicleta, iar pentru a circula cu un moped tânărul trebuie să fi împlinit vârsta de 16 ani şi să fie absolvent al unui curs de legislaţie rutieră la o şcoală autorizată. Pentru prevenirea victimizării, po­liţiştii le recomandă bicicliştilor, condu­cătorilor de mopede dar şi părinţilor şi adolescenţilor, să conştientizeze faptul că regulile de circulaţie sunt valabile şi pentru bicicliştii/conducătorii de mopede care circulă pe drumurile publice. Poliţiştii le recomandă părinţilor, bunicilor ca înainte să-i lase pe ado­lescenţi să circule cu bicicletele sau mopedele să se convingă despre faptul că aceştia cunosc regulile de circulaţie şi vor demonstra un comportament rutier responsabil.

Reamintim câteva reguli pentru circulaţia bicicliştilor:

♦ înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul; ♦ circulaţi cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană câte unul; ♦ nu circulaţi cu bicicleta sub influenta băuturilor alcoolice; ♦ este recomandabil să purtaţi o cască de protecţie omologată; ♦ circulând cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers; ♦ nu transportaţi pe bicicletă altă persoană; ♦ pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în faţă, lumină de culoare roşie în spate şi cel puţin un element reflectorizant de aceeaşi culoare); ♦ înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept; ♦ la schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia dumneavoastră şi puteţi efectua manevra în condiţii de siguranţă!

Reguli pentru circulaţia conducă­torilor de mopede:

♦ să deţină asupra sa şi să prezinte la control actul de identitate, certificatul de înregistrare al mopedului şi adeverinţa de absolvire a cursului de legislaţie rutieră, eliberată de o şcoală de şoferi ♦ să poarte obligatoriu casca de protecţie ♦ bicicletele şi mopedele care circula pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare semnalizare şi dispozitive reflectorizant fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare ♦ în circulaţia pe drumurile publice, mopedul trebuie sa fie echipat cu: instalaţie de frânare eficace, sistem de avertizare sonoră, instalaţie de evacuare gaze, sistem de iluminare-semnalizare, dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate, placuţă cu numărul de înregistrare amplasată la partea din spate ♦ se interzice transportul pe mopede a mai multor persoane decât locurile stabilite prin construcţie precum şi a obiectelor voluminoase.

Poliţiştii covăsneni vă urează o zi în siguranţă, fără evenimente rutiere!

BIROUL DE PRESĂ AL IPJ COVASNA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail