Copiilor din Sfântu Gheorghe, cu probleme de învăţare precum dislexia, discalculia şi disgrafia li se oferă acum o şansă. La Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din oraş va porni anul acesta o clasă specială pentru aceştia, în care elevii vor învăţa după un program adaptat lor.
În acest an şcolar, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, una dintre clasele a V-a de la secţia maghiară este dedicată copiilor cu tulburări de citire (dislexie), de scriere (disgrafie), de calcul (discalculie). Potrivit conducerii şcolii „Nicolae Colan”, această clasă a fost înfiinţată la dorinţa părinţilor şi cu sprijinul Fundaţiei FER.
„Este vorba despre o clasă cu efectiv mai mic – 10-11 copii. Pentru ei trebuie o altă abordare. Ei „se pierd” dacă intră într-o clasă obişnuită, deoarece au un alt ritm de învăţare. Noi am fost deschişi să îi ajutăm. Cadrele didactice sunt din şcoală, împreună cu profesorul psiholog şi doi profesori itineranţi de la Şcoala Specială, plus specialiştii de la Fundaţia FER. Clasa a fost înfiinţată la dorinţa părinţilor şi cu sprijinul Fundaţiei FER. E prima clasă de acest gen, din cunoştinţele mele, din Sfântu Gheorghe şi trebuie menţionat că elevii din întreg oraşul vor veni aici”, a explicat directoarea Şcolii gimnaziale „Nicolae Colan”, profesoara Maria-Antoaneta Muşat.
Potrivit acesteia, elevii din această clasă vor beneficia de metode speciale de învăţare.
„Copiii vor avea un program special. Toate cadrele didactice care vor preda la această clasă au participat la cursuri de pregătire. Trebuie să spun că profesorii au fost foarte deschişi să participe la acele cursuri”, a explicat directoarea.
Aceasta a mai spus că, anul trecut, profesorii au avut o întâlnire cu cadrele didactice de la o şcoală din Târgu Mureş unde copiii cu aceste probleme beneficiază de un program special. La acea întâlnire, profesorii mureşeni au împărtăşit din experienţa lor.
Tot anul trecut, profesorii ce vor preda la această clasă de la Nicolae Colan au avut o întâlnire şi cu specialiştii dintr-un centru dedicat copiilor cu dislexie, discalculie şi disgrafie, din Ungaria.
Potrivit site-ului www.paginamedicala.ro, între 7 şi 10% din copiii europeni au probleme în a învăţa să scrie, să citească şi să calculeze.
Ana Alina Costache